Društvo

Nikolić: Neprilagođena brzina još opasnija u zimskim uslovima saobraćaja

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

19:28

Nikolić: Neprilagođena brzina još opasnija u zimskim uslovima saobraćaja
Nikolić: Neprilagođena brzina još opasnija u zimskim uslovima saobraćaja - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik načelnika Uprave saobraćene policije Vladan Nikolić izjavio je danas da u zimskim uslovima u saobraćaju i drugi prekršaji u vožnji dobijaju na značaju, a da neprilagođena brzina dolazi do izražaja. 

"Postoji nepropisna brzina, to je kada imate znak i onda prekršite tu brzinu. Neprilagođena brzina sada dolazi do izražaja. Čak i ako vam je dozvoljeno da se krećete 80 ili 130 vi ste dužni da izanalizirate kakvo je stanje kolovoza i prilagodite brzinu, koja mora biti manja od propisne brzine", izjavio je Nikolić za Tanjug. 

Prema rečima Nikolića, zimski uslovi u saobraćaju podrazumevaju da se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. 

"Zimski uslovi odvijanja saobraćaja su jedna ozbiljna promena u odnosu na to šta se događa na putevima tokom godine i taj prelazak na režim vožnje vrlo često bude problematičan, ljudi su nenaviknuti, ne slušaju apele, opuste se, a sve je drugačije, drugačija je percepcija vožnje, drugačiji su zaustavni putevi, drugačije reaguje vozilo", ocenio je NIkolić. 

On je ukazao da je 11. decembra prošle godine započeta akcija kontrole tokom zimske sezone koja će trajati do početka marta ove godine. 

"Mi smo do sada otkrili 44.000 prekršaja, negde oko 18.000 prekršaja brzine, 2.700 drugih prekršaja", objasnio je Nikolić. 

Nikolić je naveo da od ukupnog broja stradalih na godišnjem nivou u saobraćaju, oko četvrtina budu pešaci i apelovao na pešake da se opreznije ponašaju u zimskim uslovima saobraćaja. 

"Vozačima je mnogo teže da upravljaju vozilom u zimskim uslovima, kočenje im je mnogo teže, zaustavni put im je drugačiji. U jednoj brošuri Agencije za bezbednost saobraćaja stoji da ako se vozilo kreće brzinom od 40 kilometara na čas vozaču po suvom je potrebno 29 metara da se zaustavi, ako koči po ledu ono će se zaustaviti nakon 61 metra", objasnio je Nikolić. 

Agencija za bezbednost saobraćaja:  Pet odsto nesreća nastaje zbog korišćenja mobilnih telefona

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja je ukazao da je zimski pneumatik dizajniran tako da se lako oslobađa od snega i dodao da sa njime vozači izbegavaju mogućnost pojave akvaplaninga. 

"Akvaplaning je jedna pojava kada imate na kolovozu toliku količinu vode da jednostavno pri većoj brzini gubite kontakt sa podlogom. To je jedna pojava koja je opasnija od leda", objasnio je Koković. 

On je apelovao na mlade da ne voze pod dejstvom alkohola. 

"Mladi su lica od 15 do 30 godina starosti. Svake godine izgubimo preko 100 mladih života. To je jako veliki broj ljudskih života koje izgubimo. Prošle godine smo imali smanjenje od 40 odsto smrtnosti mladih lica", rekao je Koković. 

Komentarišući distrakcije u saobraćaju, on je ukazao da prema merenjima agencije, negde oko 5 odsto saobraćajnih nesreća nastaje zbog korišćenja mobilnih telefona. 

"Mi imamo kampanju posvećenu mlađim licima, koja je edukativnog i informativnog karaktera i zove se "Um na drum". Ona upravo ima četiri slogana, odnosno to su četiri najčešće greške koje prave mlada lica, a to je vožnja pod uticajem alkohola, prekoračenje brzine, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i korišćenje mobilnog telefona", istakao je Koković. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija