Društvo

Situacija sa kovidom stabilna: U cirkulaciji virus gripa, epidemiolozi očekuju više zaraženih kada krene škola

Komentari

Autor: Fonet

12/01/2024

-

09:27

Situacija sa kovidom stabilna: U cirkulaciji virus gripa, epidemiolozi očekuju više zaraženih kada krene škola
Situacija sa kovidom stabilna: U cirkulaciji virus gripa, epidemiolozi očekuju više zaraženih kada krene škola - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da je epidemiološka situacija u vezi sa kovidom stabilna, ali da to ništa ne znači, jer je u cirkulaciji virus gripa, prenosi Radio-televizija Srbije.

"Mnogo ljudi je otputovalo van Beograda tako da će se epidemiološka situacija, odnosno broj osoba za potvrđenim virusom gripa verovatno već narednih nedelja, kad krene drugo polugodište, promeniti", rekla je Begović Lazarević.

Prema njenim rečima, Komisija za prevenciju bolničkih infekcija u sklopu svake zdravstvene ustanove u sagledavanju konkretne epidemiološke situacije donosi odluku da li će zabraniti posete, da li će ograničiti i na koji vremenski period će te mere biti.

U Kliničko-bolničkom centru Zemun PCR test je obavezan za pacijente koji odlaze na bolničko lečenje na odeljenja gerijatrije, hematologije i onkologije. Hitni pacijenti smeštaju se u izolaciju dok ne stignu rezultati testiranja, a posete su zabranjene.

U Beogradu je prijavljena i epidemija velikog kašlja. U Beogradu, prema poslednjem preseku, bilo je oko 500 obolelih, a u Srbiji više od 1.000. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija