Društvo

Korona presek: Blagi rast broja novozaraženih, preminule četiri osobe

Komentari
Korona presek: Blagi rast broja novozaraženih, preminule četiri osobe
Korona presek: Blagi rast broja novozaraženih, preminule četiri osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 6,063 ljudi, od čega je pozitivno 303. Preminule su četiri osobe. Na respiratorima se nalazi osam pacijenta, a hospitalizovana je 431 osoba.

 

Od 303 osobe kojima je virus utvrđen u poslednja 24 sata, trećina slučajeva, odnosno 101, registrovana je u Beogradu.


Slede Novi Sad sa 27 novozaraženih, dok ostali gradovi imaju manje od 10 novih slučajeva.

U Priboju je registrovano devet, u Jagodini i Nišu po osam, u Sjenici sedam, a Smederevu i Kruševcu po šest. Ostala naseljena mesta manje od šest pozitivnih lica.

Podsetimo, u Srbiji je u juče testirano 8.249 ljudi, od čega je pozitivno 298. Preminule su dve osobe.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja kaže da očekuje pooštravanje mera u smislu broja ljudi koji se okupljaju na jednom mestu.

"Svaki kontakt predstavlja ogroman rizik za prenošenje zaraze. Kod nas je procenat vakcinisanih nizak, a opuštenost građana neopravdana i nedopustiva", rekao je on.

Kako isitče, time omogućavamo virusu da mutira i podiže nivo procenata za postizanje kolektivnog imunbiteta tako slabeći efikasnost pojedinih vacina.

"Otuda ne isključujem mogućnost da će se pojaviti neki soj koji će biti rezistentan na postojeće vakcine, što bi bila katastrofa", upozorava.

I 50 odsto vakcinisanih je daleko od postizanja kolektivnog imuniteta. Zato se svakodnevno razgovara kako i na koji način da se stimuliše i promoviše vakcinacija građana, posebno mladih, kaže Đerlek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija