Društvo

Počeo je konkurs za 17. VIRTUS nagradu za filantropiju: Srbija je na uzlaznoj putanji, a jedan podatak posebno ohrabruje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2024

-

11:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Objavljen je početak konkursa za 17. VIRTUS nagradu za filantropiju. Nagrada će istaći kompanije, preduzeća, građane i građanke koji su podsticali pozitivne promene u društvu kroz različite filantropske inicijative tokom 2023. godine. 

Gošća emisije "Euronews jutro" bila je Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije. Ona je istakla da se Srbija nalazi na uzlaznoj putanji davanja već nekoliko godina, a možda čak i celu deceniju, od kada se ovi podaci prikupljaju.   

"Ono što nas posebno raduje jeste da se građani sve više angažuju, tako da su u ovom trenutku građani najveći darodavci kroz masovno davanje, znači kroz ove zajedničke akcije u kojima se prikuplja novac. Ono što je još zanimljivo jeste da je Srbija stalno napredovala na svetskom indeksu davanja, tako da smo sa maltene predzadnje pozicije u poslednjih nekoliko godina skočili na zavidno 28. mesto, što su zaista dobre vesti za nas. Ja bih rekla da se naše društvo stalno transformiše i da je prethodna godina pogotovo bila jedna lekcija o tome koliko svi moramo više da brinemo jedni o drugima i o zajednici koja nas okružuje, tako da ne sumnjem da će ta trajektorija da se nastavi uzlaznom putanjom i u godinama pred nama", optimistična je direktorka za filantropiju Trag fondacije.

Cilj VIRTUS nagrade je, kako ona kaže, upravo da se javno istaknu svi oni koji su na najseobuhvatniji i najsvrsishodniji način podržali neke dobrotvorne inicijative u prethodnoj godini. Takođe je namera da oni posluže kao primer za sve ostale da se oko ovakvih inicijativa angažuju u budućnosti.

"Negde, mislim da je svima nama toplije srce kada nakon VIRTUS nagrade u Trag fondaciju stižu različiti komentari "ovo je baš divno" ili "dirnuli ste me ovom pričom" ili "inspirisali ste me da nešto uradim u svojoj zajednici" i to je upravo taj efekt koji smo želeli da postignemo. 

VIRTUS nagrada će ove godine biti dodeljena u svojih pet standardnih kategorija. To su kategorija za korporativnu filantropiju, kategorija za mala i srednja preduzeća, za dugoročno partnerstvo između profitnog i neprofitnog sektora, za individualnu filantropiju i za mladog filantropa, što je od prošle godine postala stalna kategorija. 

Pored toga, direktorka Mitrović najavljuje da se od ove godine dodeljuju i dva priznanja koja će biti usmerena na osnaživanje žena i devojčica.

"Ova tema je posebno važna za Trag fondaciju. Mi poslednjih 25 godina, ove godine imamo i taj jubilej, kontinuirano podržavamo ženske organizacije u borbi da osnaže žensku populaciju i da se bore protiv rodno zasnovanog nasilja. Tako da ovog puta želimo da nagradimo i kompanije i pojedince koji su takođe doprineli ovoj temi na svoj način", kazala je ona. 

Za nagradu mogu da se nominuju svi pojedinci kompanije, PR agencije, medijske kuće popunjavanjem onlajn prijave pre isteka roka sledećeg meseca.

"Ono što treba da urade jeste da odu na sajt VIRTUS Nagrade, da tamo popune jedan formular koji je dosta jednostavan. I sve što je potrebno jeste da to urade do 9. februara u pet časova, kada nam je i rok za prijavu", kazala je Marija Mitrović i dodala da se laureati proglašavaju krajem marta, tako da će se o VIRTUS dobitnicima više znati 23. marta.

Više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja, kriterijumima za izbor dobitnika i sastavu nagradnog žirija možete naći na ovom linku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija