Društvo

Humanitarni bakšiš: Mladi niški konobari već godinu dana doniraju deo napojnice za siromašnu i bolesnu decu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

03/01/2024

-

18:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novogodišnji i božićni praznici prilika su da se setimo onih kojima je potreban pomoć. Mnogi tih dana kada razmenjuju poklone sa porodicom i prijateljima više razmišljaju i o tome kako mogu da pomognu ljudima u neprilici, ali ima i onih kojima je humanost pre svega tokom cele godine. Primer dvojice mladih konobara iz Niša to i potvrđuje.  

Konobari Vladimir Stojković i Marijan Vasić već godinu dana deo svog bakšiša doniraju za siromašnu i bolesnu decu.

Staru kutiju za salvete pretvorili su u humanitarnu, koja je sve češće puna jer podrška stiže i od kolega. Na akciju su pozitivno reagovali i gosti.

Za Vladimira Stojkovića i Marijana Vasića gosti kažu da su uvek ljubazni i nasmejani, kao i da su izuzetni profesionalci. Zato im rado ostavljaju bakšiš koji su odlučili da doniraju onima kojima je novac potrebniji.

Stojković je naveo da su Marijan i on delili istu želju - da učine nešto pozitivno za zajednicu.

"Možemo da skupimo 20.000 mesečno, i to je neka pomoć. Naše malo nekome znači mnogo", rekao je za Euronews Srbija Stojković.

Euronews Srbija

 

On je ispričao da ne može rečima da opiše osećaj kada se jedna devojčica izlečila.

"Kada smo videli da je ta devojčica izlečena i da joj je bilo bolje, ko je mogao tada da vidi naše osmehe... taj osećaj ne može da se opiše rečima", rekao je Stojković.

Vladimir i Marjan planiraju i veliku humanitarnu žurku, ali i donacije Ginekološkoj i Onkološkoj klinici u Nišu.

Humanost na delu

U Nišu su mnogi pokazali humanost, naročito u vreme praznika.

Tako je Marko Nikolić u decembru trčao kroz pustinju u Maroku kako bi pomogao da se sakupi novac za lečenje Maksima Milenkovića, dečaka koji boluje od retkog genetskog oboljenja.

Niklić, koji je rodom iz Vranja, a koji je neko vreme živeo u Nišu, u Maroku je prešao više od 1.400 kilometara, trčao je kroz pustinju 27 dana u vrlo teškim uslovima, na suncu tokom celog dana i tokom hladnih noći. 

Ništa ga nije sprečilo da prođe svoj put na kojem je uspeo uz pomoć dobrih ljudi. Od 80.000 evra koliko je bilo potrebno za lečenje malog Maksima, sakupljeno je 60.000 evra. 

Na tom putu su mu pomagali biciklisti Marko i Dušan. Međutim, oni su zbog teških vremenskih uslova završili u bolnici i nisu mogli da nastave svoj put ali su svakako dali svoj doprinos.

Poslednjih nekoliko dana Marko Nikolić je svoje stvari morao da gura na kolicima i ta kolica su takođe završila na humanitarnoj licitaciji, pa je tako sakupljeno još 75.000 dinara.

Marko, koji živi u inostranstvu, pokazao je humanost više puta. Osvojio je vrh Kilimandžara kako bi pomogao da se sakupi novac devojkama iz Vranja koje boluje od teških bolesti, a pre nekoliko godina išao je pešice od Niša do Atine kako bi prikupio novac za jednogodišnju devojčicu iz Aleksinca koja je takođe bolovala od teške bolesti. 

Humanost su tokom praznika pokazali i niški bajkeri iz Moto klub Road Guardian, koji su uz pomoć  prijatelja iz drugih moto klubova organizovali podelu paketića za decu koja se leče u Kliničkom centru u Nišu. 

Još jedan klub je i ove godine pokazao humanost, pa je tako Gentlemen's league i ove godine obradovao mnoge mališane, kao i porodicu sa sedmoro dece u Zaplanju koja je zbog požara ostala bez svog doma.

 

Komentari (0)

Srbija