Život

Mikica Petronijević i Đorđe Tomić među najvećim filantropima godine: "Virtus" nagrada za ljude velikog srca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2023

-

11:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Trag" fondacija dodelila je šesnaeste "Virtus" nagrade za filantropiju kompanijama, preduzećima i pojedincima, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju. 

Nagrada za individualnu filantropiju dodeljena je Mikici Petronijeviću iz Beograda, dok je dobitnik nagrade za mlade filantrope Đorđe Tomić iz Veternika koji su bili gosti emisije Euronews Jutro.

Mikica Petronijević: Sigurnija budućnost za osobe s autizmom

Petronijević je glumac i samostalni umetnik iz Beograda, koji je svoje nasledstvo u vidu seoskog domaćinstva i imanja poklonio Udruženju "Svici u mraku", i na njemu organizovao prvi Letnji inkluzivni kamp za decu i omladinu koja se nalaze na spektru autizma, kao i za decu sa invaliditetom. U okviru kampa organizovane su radionice uz prateći umetnički sadržaj, dok je stručni tim psihologa i defektologa sve vreme trajanja kampa stajao na raspolaganju učesnicima. 

Euronews

Mikica Petronijević

Kamp je okupio više od 600 dece i obezbedio im prostor za druženje, učenje, radno-okupacionu terapiju i ponudio niz aktivnosti u defektološkom parku. Nakon uspešno organizovanog prvog, u planu je i realizacija drugog kampa u proleće 2023. godine. Mikica nastavlja da prikuplja sredstva i podiže svest o autizmu i značaju inkluzije, a trenutno je angažovan na adaptaciji seoskog domaćinstva i osnivanju dnevnog boravka za decu i mlade koji se nalaze na spektru autizma.

Naš sagovornik objašnjava da je i sam otac mladića sa autizmom i da je na ideju da pokrene udruženje dobio tokom pandemije. 

"Razmišljao sam kako da obezbedim sigurniju mogućnost za svog sina, jer se za omladinu i starije osobe s autizmom još uvek nije daleko odmaklo. Onda sam osnovao udruženje 2021. i već 2022. mi smo uspeli da realizujemo prvi letnji kamp", kaže Petronijević, dodajući da je zahvaljujući prijateljima dobre volje na pragu realizacije drugog letnjeg inkluzivnog kampa.

Sagovornik Euronews Srbija ističe da je zahvalan Trag fondaciji na dodeljenoj nagradi i da se nada da će ona omotivisati državnu da dođe do nekih sistemskih rešenja za budućnost dece i odraslih sa autizmom.

"Deca sa autizmom postaju odrasli sa autizmom i velika je stigmatizacija prema takvim osobama. Napravljeni su neki koraci - postoje personalni asistenti postoji inkluzija u školama, ali na žalost to još nije uzelo dovoljno maha i nije dovoljno i na adekvatan način prihvaćeno", objašnjava Petronijević, dodajući da su nedostatak radnih mesta, postojanja adekvatnih ustanova za stare osobe i registra samo su neki od problema s kojima se suočavaju osobe sa autizmom i njihovi staratelji. 

Đorđe Tomić - omiljeni komšija u Veterniku

Đorđe Tomić, izviđač i bejzbol reprezentativac iz Veternika, koji od malih nogu u svojoj zajednici čini velika dela, dobitnik je Nagrade za mlade filantrope "Trag" fondacije. 

Đorđe tokom cele godine svoje komšije odvozi na lekarske preglede, dostavlja im hranu, koordinira prikupljanje odeće, organizuje akcije krečenja i drži dodatne časove matematike i istorije onima kojima su potrebni. Kao iskusni izviđač, Đorđe organizuje kampove i sa najmlađima deli znanja o ekologiji i snalaženju u prirodi. 

Euronews

Đorđe Tomić

Tokom protekle godine, Đorđe je pomagao radu udruženja osoba sa invaliditetom Iz drugog ugla organizujući kreativne radionice, večeri društvenih igara i partije stonog tenisa i pikada. Volontira najmanje osam sati dnevno, a u svoj filantropski rad ulaže sopstvene resurse – novac, znanje i dobru volju. Đorđe se neprestano usavršava i uči novim zanatima, kako bi članovima svoje zajednice pomogao još više.

Đorđe za Euronews Srbija ističe da ga je mama od malena učila da pomaže drugima.

"Meni stvarno nije problem da pomažem", kaže naš sagovornik, dodajući da ga jedino muči to što mu je malo 24 sata dnevno.

Pored Petronijevića i Tomića, među ovogodišnjim dobitnicima nagrade "Trag" fondacije su kompanija Vega IT d.o.o. Novi Sad (Nagrada za korporativnu filantropiju),  firma Bosis d.o.o. Valjevo (Nagrada za malo i srednje preduzeće), Generali Osiguranje Srbija a.d.o. (Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora). 

Dobitnici specijalnih nagrada su: Slobodan Vasić za individualni doprinos lokalnoj zajednici, Sandra Tomić za individualni doprinos smanjenju siromaštva, Magdalena Stanković i grupa prijatelja za podsticanje vršnjačke filantropije, dok je Nikoli Stojkoviću pripala nagrada za individualni doprinos zaštiti životinja.

Komentari (0)

Magazin