Život

Da se dobra dela vide: Trag fondacija raspisala konkurs za filantropsku Virtus nagradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2023

-

14:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa


Trag fondacija je objavila početak konkursa za šesnaestu Virtus nagradu za filantropiju. Cilj nagrade je da istakne kompanije, preduzeća i pojedince, koji su tokom protekle godine svojim filantropskim delovanjem doprinosili razvoju zajednice na strateški i dugoročan način.

Virtus nagrada dodeljuje se sa namerom da se njihovo dobročinstvo promoviše i predstavi javnosti.

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije za Euronews Srbiju kaže da je konkurs za 16. Virtus nagradu otvoren do 14. februara.

"Kao i svake godine, ova nagrada se dodeljuje u pet kategorija: korporativnu filantropiju, individualnu filantropiju, mala i srednja preduzeća, dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora i nama sada već omiljena kategorija za mlade filantrope", kaže Mitrović.

Prema njenim rečima, nivo davanja raste iz godine u godinu.

"Kompanije i pojedinci su tokom protekle godine izdvojili više od 42,5 miliona evra za različite inicijative, uglavnom u oblasti zdravstva, obrazovanja i smanjenja siromaštva, ali ono što nas najviše ohrabruje je što se filantropija kod nas najviše budi u kriznim vremenima. Sada već imamo situaciju u kojoj su građani najveći dobrotvori i oni zajedničkim snagama rešavaju važna pitanja za sve njih", dodaje naša sagovornica.

Euronews Srbija

 

Trag fondacija trenutno radi na tome da se davanja građana i korporacija usmere na sistemske stvari.

"Mi podstičemo davanja naročito u onim oblastima koja trenutno nisu zastupljena, kao što je zaštita životne sredine, ženska prava, kultura, umetnost, mladi, nauka... To su oblasti u kojima vidimo mnogo potencijala, a koje nisu dovoljno podržane. Mi već nekoliko godina radimo na formiranju lokalnih fondacija koje prikupljaju sredstva od građana i doniraju dalje za inicijative. Skoro sve koje smo osnovali do sada najviše projekata podržale su u oblasti kulture, što je znak da to građani žele", objašnjava Mitrović.

Srbija je prema svetskom indeksu davanja pre dve godine bila na pretposlednjem 131. mestu, a sada je na 27. Iako je pozitivan trend primetan, Mitrović ističe da je neophodno da humane inicijative dobiju sistemsku pomoć države.

Na primer, Trag fondacija trenutno zajedno sa Srpskim filantropskim forumom zagovara ukidanje hrane pred istekom roka trajanja koja bi mogla biti od životnog značaja za mnoge siromašne porodice.

"U Srbiji se svakog dana baci dva miliona tona hrane. Ukidanjem ovog PDV-a na neki način doprineli bismo tome da porodice koje su u riziku od siromaštva dobiju obrok bez straha od toga da li će sutra imati nešto da stave na sto", zaključuje naša sagovornica.

Komentari (0)

Magazin