Društvo

"Porodilište, a ne mučilište": Protest ispred Ministarstva zdravlja zbog akušerskog nasilja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

19/01/2024

-

17:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko desetina građanki odazvalo se pozivu organizacije Ženska solidarnost na skup protiv akušerskog nasilja ispred Ministarstva zdravlja.

Skup je motivisan najnovijim slučajem akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici, kada je porodilja iz Šida izgubila bebu.

Na skupu se vide transparenti na kojima piše "Doživotna za kasapina", "Porodilište, a ne mučilište", "Žena je rodila sve, žena će roditi i revoluciju".

"Zahtevamo da postoji neka vrsta jasnog protokola za porođaje jer ono što mi znamo iz prakse, iz iskustava žena koje su govorile o nasilje jeste da čitav niz intervencija ne samo da su nasilne, protiv njihove volje, nego one ni na koji način ne mogu da učestvuju u odlučivanju da li će do toga doći. Još jedna vrlo važna stvar zahtevamo edukaciju medicinskog osoblja u vezi sa bezbednim i etičkim porođajem u Srbiji", rekla je Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti.

Građanima su se pridružili i poslanici opozicije Radomir Lazović, Slavica Radovanović, kao i nekoliko roditelja sa bebama u kolicima. 

Podsetimo, u porodilištu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici pokrenut je inspekcijski nadzor nakon što su se porodilja Marica Mihajlović i njena porodica prethodnih dana oglasili optužujući lekara za akušersko nasilje i smrt novorođenčeta. Ona je za Euronews Srbija rekla da je dala izjavu u policiji i navela da je lekar koji ju je porađaj vređao, udarao i pretio.

"Hteo je da ja sarađujem sa njim, ali ja nisam mogla nikako, do tog trenutka gde je on mene počeo da vređa, da me udara, stiska vilicu, da mi preti, da će da mi izbije tri zuba, ne znam zašto. Ja sam ga molila da spasi moje dete. Išla sam da dam izjavu u policiji, međutim čekaju nalaze još obudkcije, pa ćemo da vidimo nekog dobrog advokata i da podnesemo krivičnu prijavu", rekla je ona za Euronews Srbija.

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici potvrdilo je da se obavljaju potrebne provere kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa porođajem u porodilištu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici posle koga je došlo do smrti deteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija