Društvo

Preminuo akademik Vojislav Marić

Komentari

Autor: Fonet

02/08/2021

-

12:48

Preminuo akademik Vojislav Marić
Preminuo akademik Vojislav Marić - Copyright SANU

veličina teksta

Aa Aa

Vojislav Marić, redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) umro je u 92. godini, saopšteno je iz SANU.

Marić je ostavio značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957. Za redovnog profesora na Fakultet tehničkih nauka izabran je 1971. godine, a svojim idejama i zalaganjem snažno je doprineo razvoju te visokoškolske ustanove - od skromnog Mašinskog fakulteta do najvećeg i jednog od najznačajnijih fakulteta u Srbiji.

Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU) izabran je 1987. godine, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000.

Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve. Nosilac je Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade (plakete) za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002).

Komentari (0)

Srbija