Društvo

"Odlučno protiv zla i holokausta": Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Komentari

Autor: Fonet

28/01/2024

-

14:12

"Odlučno protiv zla i holokausta": Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta
"Odlučno protiv zla i holokausta": Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najvažnijih istorijskih lekcija holokausta je da moramo stalno i marljivo raditi na jačanju svesti o humanosti, humanitetu i univerzalnim vrednostima, izjavila je danas ministarka kulture Maja Gojković na Starom sajmištu gde je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

"Moramo se suprotstaviti ekstremizmu i mržnji gde god se oni pojave, čim se pojave. Neophodno je da se zaboravu i zlu suprotstavimo zajedno i odlučno", poručila je Gojković.

Ona je rekla da nema naroda na svetu koji nije osetio strahote Drugog svetskog rata i da nema nacije koja ne nosi sećanje na desetine miliona žrtava koje je taj rat prouzrokovao.

"U vatri nacizma i fašizma koja je tada zapalila svet, srpski narod stradao je zajedno sa Jevrejima i Romima. Mi veoma dobro znamo šta znači biti žrtva genocida i šta znači kad se gasi čitav jedan svet i nestaje u paklu uništenja i mržnje", rekla je Gojković.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ona je rekla da to za nas nisu samo istorijske lekcije, to su naša živa sećanja.

"Mi istovremeno imamo pravo i na ponos zato što nikada nismo žmurili na zlo i što smo se sa nepravdom uvek suočavali sa hrabrošću, podnoseći velike žrtve. Zbog toga nastavljamo da čuvamo našu slobodu i nezavisnost i svim silama se zalažemo za mir", rekla je Gojković i dodala da se danas čitava planeta suočava sa velikim izazovima i teškoćama koje se prepliću.

"Nadamo se da se te krize neće širiti u nedogled, ali ne smemo da se prepustimo prostom nadanju. Moramo stalno podsećati i pozivati na dužnost zalaganja za mir i humanost. U suočavanju sa neizvesnošću koja obuzima naš svet, ove vrednosti nisu samo prazne reči, već putokazi za očuvanje ljudskosti", rekla je Gojković.

Ona je istakla da se zato nikad nećemo umoriti od ponavljanja da za holokaust, rasizam, genocid, mržnju i prezir prema drugom čoveku nema mesta među slobodnim narodima i ljudima koji žive dostojanstveno.

"Zato ćemo nastaviti da svom snagom, posvećenošću i najbolje što umemo, čuvamo od zaborava i negujemo sećanje na sve žrtve holokausta i da se u punoj meri zalažemo za istorijsku pravdu", istakla je Gojković.

Ona je rekla da je Srbija među prvim zemljama na svetu usvojila Zakon o povraćaju imovine žrtvama holokausta bez pravnih naslednika i dodala da Srbija uporno obnavlja memorijale, kao što je Centralna kula Starog sajmišta, i neumorno prenosi znanje svima koji hoće da čuju o stradanju Jevreja, Roma i Srba na bezbrojnim užasnim stratištima.

Centralnu državnu ceremoniju obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta organizovali su Vlade Srbije i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. Posle molitvenog obreda odata je počast žrtvama holokausta polaganjem venaca na Spomenik žrtava genocida u Drugom svetskom ratu koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Vence su položili ministarka kulture i specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića Maja Gojković, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Skupštine Vojvodine Momo Čolaković, predstavnici grada Beograda, ambasada, udruženja Jevreja, Roma.

Komentari (0)

Srbija