Društvo

Od oktobra četiri deteta preminula od velikog kašlja na Institutu za majku i dete, jedno na respiratoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

09:29

Od oktobra četiri deteta preminula od velikog kašlja na Institutu za majku i dete, jedno na respiratoru
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mala deca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja, a na Institutu za majku i dete bila su četiri smrtha ishoda, rekao je za RTS dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić.

On je za Euronews Srbija precizirao da su deca preminula u periodu od kraja oktobra prošle godine, do danas. Kako kaže reč je o deci starosti do četiri meseca.

"Mala deca, odnosno odojčad uzrasta dva, tri, četiri  meseca, mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja koja je nažalost kod nas na Institutu za majku i dete završena kod četiri bolesnika smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, na takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno veoma ugroženo", naveo je prethodno za RTS.   

On je dodao da eksponencijalno raste broj dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku.

"Ne postoji bolji lek i bolja odbrana od vakcinacije. Važno je da se ispoštuje kalendar imunizacije. Cena zašto su ova četiri deteta umrlo, sigurno je zbog nedovoljne vakcinacije", naveo je on.

U EU se uvodi vakcinacija trudnica protiv pertusisa. I u Srbiji se priprema izmena u kalendara obavezne imunizacije, gde će biti uvedena još jedna revakcina nakon završene osnovne škole.

"Mislim da je Ministarstvo zdravlja već reagovalo. Uputstvo je već doneto. To će krenuti da se sprovodi u praksi", naveo je Vukomanović. 

U Gradskom zavodu za javno zdravlje za Euronews Srbija kažu da su njima prijavljena dva smrtna ishoda, jer dvoje dece ima prebivalište u Beogradu. Reč je o novorođenčadi, starosti do dva meseca.

U Beogradu 700 obolelih

U Beogradu je potvrđeno 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, od marta 2023. godine do 28. januara 2024. godine, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ).

profimedia

 

Kako je navedeno na sajtu GZZJZ u prethodnoj nedelji (od 22. do 28. januara) registrovano je 69 novoobolelih.

Zbog težine kliničke slike na hospitalnom lečenju je bilo 60 obolelih (među njima 51 dete uzrasta do tri godine). 

"Uvidom u vakcinalni status, od ukupno 700 obolelih potpuno vakcinisanih je 460 (65,7 odsto), nepotpuno vakcinisanih je 39 obolelih (5,6 odsto), dok je 43 nevakcinisano (6,1 odsto), deca uzrasta do tri godine. Kod 158 obolelih vakcinalni status je nepoznat (22,6 odsto)", navode u GZZJZ. 

Navode da je najveći broj obolelih među decom uzrasta 10-19 godina (466 – 66,6 odsto), a među njima prednjače deca uzrasta 12 godina (89 obolelih – 19,1 odsto), 13 godina (83 obolelih – 17,8 odsto) i 14 godina (72 obolelih – 15,4 odsto). Među najmlađima, uzrasta do četiri godine je obolelo 66 (9,4 odsto).

Obolevanje je registrovano na teritoriji 16 beogradskih opština, a najveći broj obolelih je na teritoriji GO Zemun – 149 (21,3 odsto). Veliki broj obelelih se takođe registruje na teritoriji GO Voždovac – 100, GO Čukarica – 74, GO Zvezdara – 70 i GO Palilula – 70.

Vakcinacija

Deca u Srbiji primaju petovalentnu vakcinu - Pentaksim koja je zaštita od velikog kašlja, difterije, tetanusa. Primaju je u pet doza. Primarna vakcinacija ide u tri doze i prima se u prvih šest meseci života (sa navršena dva meseca, sa tri i po meseca i sa šest meseci). Prva revakcina je sa 18 meci, a zatim druga sa sedam godina.

Istraživanja su pokazala da deset godina nakon vakcinacije imunitet počinje da slabi, da više nije tako jak da može da spreči obolevanje. Takođe, ni osobe koje su preležale veliki kašalj ne stiču doživotan imunitet, te jedna osoba može da oboli više puta u toku života od velikog kašlja.

Pedijatri kažu da se najteži oblici velikog kašlja javljaju najčešće kod novorođenčadi u prva dva meseca života, kada zbog starosne dobi ne mogu da prime vakcinu.

Komentari (0)

Srbija