Društvo

Novo istraživanje: Deca se plaše da prijave seksualno uznemiravanje na internetu

Komentari

Autor: Fonet

06/02/2024

-

12:16

Novo istraživanje: Deca se plaše da prijave seksualno uznemiravanje na internetu
Novo istraživanje: Deca se plaše da prijave seksualno uznemiravanje na internetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svake sekunde se na internetu podele najmanje dve fotografije ili video zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece, saopštio je danas Centar za nestalu i zlostavljanu decu, koji dodaje da je istraživanje u Srbiji pokazalo je da je veliki broj dece primio, ali i slao eksplicitan sadržaj nepoznatim ljudima na internetu zbog prisile.

To je pokazalo istraživanje "DeShame", koje je sproveo Centar za nestalu i zlostavljanu decu u 40 škola na nivou Srbije. Rezultati su ukazali i na to da se deca boje da prijave kada ih neko seksualno uznemirava na internetu, te jedna trećina ispitane dece nije prijavila zlostavljanje, jer im je prećeno, a čak 24 odsto dece smatra da prijavljivanje ne bi pomoglo.

Edukacije o bezbednom boravku na internetu Centar za nestalu i zlostavljanu decu drži cele godine, širom Srbije. Ove godine, povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta, Centar će održati jednu edukaciju na temu Veštačke inteligencije u svojim prostorijama u Novom Sadu, na kojoj će deca imati priliku da se upoznaju sa prednostima i manama ovog sve rasprostranjenijeg alata, ali i da se sama okušaju u njegovom korišćenju.

Važno je da decu upozorimo na opasnosti na internetu i naučimo ih kako da ih prijave, ali takođe treba da ukažemo i na pozitivne aspekte interneta, jer je on postao sastavni deo naših života i života naše dece, rekao je predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

Tim Centra pripremio je kompletan materijal za nastavu na temu Veštačke inteligencije koji su nastavnici mogli da preuzmu i priključe se obeležavanju Međunarodnog dana sigurnijeg interneta u svojim učionicama, dodaje se u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija