Društvo

Drastično povećan broj obolelih od gripa i respiratornih infekcija: Puni domovi zdravlja, ali i ambulante u bolnicama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

07/02/2024

-

07:02

Drastično povećan broj obolelih od gripa i respiratornih infekcija: Puni domovi zdravlja, ali i ambulante u bolnicama
Drastično povećan broj obolelih od gripa i respiratornih infekcija: Puni domovi zdravlja, ali i ambulante u bolnicama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih dana drastično je povećan broj obolelih od respiratornih infekcija i gripa. Prema podacima Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od 29. januara do 4. februara, prijavljeno 15.110 slučajeva oboljenja sličnih gripu, dok je u nedelji koja joj je prethodila bilo 12.251 registrovan slučaj.

Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Zlatiborskom, Pirotskom i Srednjobanatskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama od pet do 14 godina i među decom do četiri godine.

Samo u Beogradu, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija povećan je za 24,6 odsto, dok je broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu povećan za 38,8 odsto.

Najviše obolelih je među decom školskog uzrasta. Pedijatri kažu da su pune čekaonice domova zdravlja, ali su pune i ambulante u bolnicama, a povećan je i broj pacijenata na bolničkom lečenju.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu je prošle nedelje - od 29. januara do 4. februara, registrovano 18.939 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, što je skok od 24,6 odsto u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, a kada su registrovana 15.202 obolela.

U prethodnoj nedelji potvrđeno je 877 oboljenja sličnih gripu, što je povećanje od 38,8 odsto, jer su u nedelji koja joj je prethodila potvrđena 632 slučaja.

"Najviše obolelih je među decom školskog uzrasta od pet do 19 godina - 7.236 ili 38,21 odsto. Među decom do četiri godine obolelo je 3.438 pacijenata ili 18,15 odsto. Veliki broj obolelih je i među radno aktivnim stanovništvom, 20 do 64 godine -  6.754 ili 35,66 odsto. Među starijima od 65 godina registrovano je 1.511 obolelih ili 7,98 odsto", kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje za Euronews Srbija.

Puni domovi zdravlja, ali i ambulante u bolnicama

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Čukarica dr Jelena Mitrović kaže da su ovih dana velike gužve na Odeljenju pedijatrije, da imaju dosta respiratornih infekcija i oboljenja slična gripu.

"Najviše je obolelih među decom školskog uzrasta, ali ima dosta obolelih i među vrtićkom decom", navela je ona za Euronews Srbija.

Lekari kažu da je veći broj obolelih od gripa i drugih respiratornih infekcija uobičajen za ovo doba godine, jer su se đaci vratili u školske klupe nakon zimskog raspusta. Takođe, u januaru je bilo dosta praznika i intezivnijeg druženja, a mnogi su išli i na zimovanje, te povratak na posao uvek znači i više obolelih od virusnih infekcija.

profimedia

 

Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike u KBC Dragiša Mišović kaže za Euronews Srbija da imaju pune ambulante pacijenata, ali da je povećan i broj onih koje zadržavaju na bolničkom lečenju.

"Najviše je pacijenata sa gripom, bar tako deluje po laboratorijskim nalazima i po kliničkoj slici sa kojom dolaze kod nas. Pacijenti koji dolaze sa simptomima gripa uglavnom su deca školskog uzrasta. Zapravo dominira školski uzrast, ali ima i malih", navela je dr Ostojić za Euronews Srbija.

Dodaje da je trenutno kod njih na bolničkom lečenju devetoro pacijenata obolelih od velikog kašlja i da je to najveći broj pacijenata koji su imali do sada. U pitanju su novorođenčad stara do dva, tri meseca, koji nisu stigli da se vakcinišu. 

"Oni se leče na odvojenom spratu. Svi su za sada dobro, lepo reaguju na terapiju, nemaju nikakvih komplikacija. To je najveći broj dece sa pertusisom koji su na bolničkom lečenju. Ranije smo imali- dvoje, troje, četvoro maksimalno. Od prošle nedelje devetoro", kaže Ostojić za Euronews Srbija.

Zabrana posete bolnicama

Ministarstvo zdravlja nedavno je uputilo dopis zdravstvenim ustanovama da je "neophodno pojačati mere opreza" i da se po potrebi zabrane ili ograniče posete pacijentima.

profimedia

 

Zbog povećanog broja obolelih od gripa, ali i drugih virusnih i bakterijskih oboljenja posete su zabranjene u mnogim bolnicama - Kruševcu, Leskovcu, Somboru, Subotici... Mnoge su posete zabranile još u septembru prošle godine, poput Instituta za onkologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, i ta odluka je i dalje na snazi.

Na snazi je i obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama kako za zaposlene, tako i za pacijente koji dolaze na dijagnostiku, kontrole ili ambulantne preglede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija