Društvo

Šta će biti sa srednjom školom Uroš Predić" u Zrenjaninu: Grad traži gašenje, odluka na Pokrajinskom sekretarijatu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/02/2024

-

08:15

Šta će biti sa srednjom školom Uroš Predić" u Zrenjaninu: Grad traži gašenje, odluka na Pokrajinskom sekretarijatu
Šta će biti sa srednjom školom Uroš Predić" u Zrenjaninu: Grad traži gašenje, odluka na Pokrajinskom sekretarijatu - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Još je neizvesno šta će biti sa Hеmijsko-prеhrambеnom i tеkstilnom školom "Uroš Prеdić" iz Zrеnjanina. Lokalna samouprava donela je elaborat o njenom gašenju, zapravo da se obrazovni profili iz te škole pripoje Medicinskoj, Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi u tom gradu. Poslednju reč treba da da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Oni za Euronews Srbija kažu da su elaborat dobili, da će razmotriti njegovu opravdanost i tek onda doneti odluku.

Zaposleni u Hеmijsko-prеhrambеnoj i tеkstilnoj školi "Uroš Prеdić" krajem januara su dobili dopis u kome se navodi da im Grad Zrenjanin nije dao saglasnost na predloženi Plan upisa đaka u školskoj 2024/2025. godini. U dopisu, koji je potpisao gradonačelnik Simo Salapura, navodi se da je odluka doneta u cilju optimizacije, odnosno usklađivanja veličine školskog prostora i broja učenika.

Predlog lokalne samouprave, na koji saglasnost treba da da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, jeste da se obrazovni profili iz ove škole izmeste u Medicinsku, Poljoprivrednu i Tehničku školu u Zrenjaninu, a to bi zapravo značilo gašenje HPTŠ "Uroš Predić". Lokalna samouprava je pokrenula inicijativa za Izmenu plana mreže srednjih škola na teritoriji APV u delu koji se odnosi na Grad Zrenjanin.

U školi "Uroš Predić" kažu da su bili zatečeni dopisom, da nisu znali da se radi elaborat o novoj mreži škola u Zrenjaninu, da nisu konsultovani. Tražili su sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i na sastanku im je rečeno da će svi obrazovni profili biti raspoređeni u ostale tri srednje škole u Zrenjaninu i da će svi nastavnici biti zbrinuti. Zgrada škole pripala bi Tehničkoj školi.

Kako je sve počelo

Milan Galić, predstavnik sindikata u toj školi kaže da je sve počelo kada su kao dobri domaćini otvotili vrata Tehničkoj školi iz Zrenjanina, koja je imala probleme zbog prokišnjavanja krova.

"Njihova škola već deset godina nema dozvolu za rad, jer ima azbestne zidove koji su štetni po zdravlje. Prošle godine je bila oluja, krov im je počeo da prokišnjava. Mi smo kao dobre komšije i dobri domaćini pomogli im i oni su došli u našu zgradu. Potpisali smo sporazum da oni prvo polugodište idu pre podne, a mi popodne, da bi se na polugodištu zamenili. To je overeno u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Sve je funkcionisalo do decembra, kada su došli sa zahtevom da se napravi aneks sporazuma kako bi oni i drugo polugodište išli pre podne. Na to nismo pristali", priča Galić za Euronews Srbija.

Unsplash

 

Tvrdi da je tada direktor škole pozvan u opštinu, gde mu je sugerisano da će "uskoro plan upisa", ali da on nije znao šta bi to moglo da znači za školu. Onda je "hladan tuš" stigao iz Grada 25. januara da ne daju saglasnost za upis đaka u prvi razred.

"Predali smo zahtev za prijem Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, kao i Ministarstvu prosvete i svima smo predočimo našu situaciju. Postoje bolja rešenja. Mi smo predložili i lokalnoj samoupravi da se naša škola i Tehnička spoje i da to bude Tehničko- tehnološka škola "Uroš Predić". Zašto se ne bi spojili kada ima mesta za obe škole u ovoj zgradi? Tada naši učenici ne bi morali da se sele. Sa selidbomm naših učenika mora da se seli pekara, laboratorija, radionice. To nije izvodljivo, jer škole u koje bi trebalo da se presele nemaju prostor za to. Oni nisu ni verifikovani za naše obrazovne profile", priča Galić.

Neshvatljivi su mu predlozi da se hemijski smer seli u Medicinsku školu gde bi imali teoretsku nastavu, a da vežbe imaju u laboratoriji koja je zgradi sadašnje škole "Uroš Predić", da u Poljoprivrednoj pekari imaju nastavu, a da na praksu dolaze u pekaru koja ne može da se seli.

Naglašava da oni u školi imaju dosta dece koja pohađaju nastavu po IOP-u, da ta deca imaju pratioce i da bi njima svaka promena prostora i šetanje iz jedne zgrade u drugu bilo teško i nebezbedno.

Iz Gradske uprave Zrenjanina nisu odgovorili na pitanja Euronews Srbija o zatvaranju srednje škole "Uroš Predić".

Sekrerijat: Razmotrićemo elaborat

U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje kažu da su 2. februara ove godine, primili zahtev Gradske uprave Zrenjanina za transformaciju HPTŠ "Uroš Predić" i zahtev za izmenu Pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola u AP Vojvodina.

"Nakon što zahtev sa elaboratom bude razmotren sa svih aspekata opravdanosti, kako u interesu učenika, tako i u interesu svih zaposlenih, Pokrajinska vlada doneće konačnu odluku o eventualnoj transformaciji srednjoškolskog obrazovanja na teritoriji Grada Zrenjanina", naveo je u pisanoj izjavi za Euronews Srbija pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Izvod iz elaborata o novoj mrežisrednjih škola u Zrenjaninu objavljen je na fejsbuk stranici Info centar Žitište.

Kako je navedeno u HTPŠ "Uroš Predić" u Zrenjaninu trenutno je aktivno sedam obrazovnih profila na koje je u školskoj 2022/23 godini upisano 128 učenika u pet odeljenja na šest obrazovnih profila, dok na jednom obrazovnom profilu škola nije ni raspisala konkurs. U školi je tokom 2022/23 godine srednjoškolsko obrazovanje sticalo ukupno 373 učenika u 18 odeljenja na svim obrazovnim profilima u sve četiri godine.

 

 

U školskoj 2023/24 godini je na šest obrazovnih profila upisano pet odeljenja sa ukupno 91 učenikom. Trenutno se u školi obrazuje 299 učenika u 18. odeljenja. Prosečan broj učenika po odeljenju iznosi 16.61 učenik.

"U skladu sa svim navedenim zauzet je stav da se na predložen Plan upisa u školskoj 2024/25 godini ne da saglasnost već je pokrenuta inicijativa za Izmenu plana mreže srednjih škola na teritoriji APV u delu koji se odnosi na grad Zrenjanin i da se preduzmu svi koraci kako bi se održao kontinuitet u školovanju svih upisanih učenika, kontinuitetu radnog odnosa svih zaposlenih u HPTŠ "Uroš Predić" Zrenjanin i pripremi svih neophodnih materijalno tehničkih uslova za upis učenika navedenih obrazovanih profila u navedene šlole, u koliko nadležni organ APV donese Odluku o izmeni odluke o mreži srednjih škola", stoji u elaboratu.

Navode da su saglasnost na elaborat dali gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, načelnik društvenih delatnosti, zatim direktori Medicinske škole, Srednje poljoprivredne škole i Tehničke škole iz Zrenjanina.

Komentari (0)

Srbija