Društvo

Petković: Iskustvo pokazuje destruktivan odnos Prištine prema kulturno-istorijskom nasleđu Srbije

Komentari

Autor: Euronews/Agencije

20/05/2021

-

16:07

Petković: Iskustvo pokazuje destruktivan odnos Prištine prema kulturno-istorijskom nasleđu Srbije
Petković: Iskustvo pokazuje destruktivan odnos Prištine prema kulturno-istorijskom nasleđu Srbije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Beograd opravdano strahuje da bi kulturni i arheološki artefakti poreklom sa Kosova bili ugroženi, jer iskustvo pokazuje kakav je destruktivan odnos Prištine prema kulturno-istorijskom i verskom nasleđu Srbije, saopšteno je iz tog tela.

"Kao što ne priznajemo samoproglašenu kosovsku državnost, ne poznajemo ni kategoriju `kosovskog` kulturnog nasleđa, a svi artefakti koji potiču sa teritorije Kosova jesu deo kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije", istakao je Petković u pisanoj izjavi.

Iskustvo s Dečanima

Beograd opravdano strahuje da bi kulturni i arheološki artefakti poreklom sa Kosova i Metohije bili ugroženi, jer nam iskustvo pokazuje kakav je destruktivan odnos privremenih institucija samouprave u Prištini prema kulturno-istorijskom i verskom nasleđu države Srbije, tvrdi Petković i podseća na slučaj Visokih Dečana.

On je naglasio da su nevalidni svi argumenti kojima "Nacionalni muzej Kosova" traži srpske kulturno istorijske artefakte.

Petković tvrdi da je prvi argument pozivanje na sporazumno ustupanje artefakata potpisano između dve kulturne institucije Republike Srbije, "a danas te predmete potražuje kulturna institucija koja je, i sa stanovišta Ustava Srbije i sa stanovišta međunarodnog prava, nepostojeći entitet".

"U drugom argumentu se takozvani Nacionalni muzej Kosova poziva na konvenciju Uneska, međutim samoproglašeno takozvano „Kosovo“ niti je država, niti članica Uneska, a predmeti o kojima je reč su poreklom sa teritorije Republike Srbije i danas se nalaze u zemlji porekla", poručuje Petković.

I konačno, kaže Petković, u trećem argumentu se "takozvani Nacionalni muzej Kosova poziva na Ahtisarijev plan, koji, podsećamo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nikada nije usvojio".

"Beograd je dosledno opredeljen za to da se sve nesuglasice sa Prištinom rešavaju u dijalogu, koji se trenutno odvija uz posredovanje EU, i pitanje kulturne baštine svakako zaslužuje da bude predmet dijaloga i ono ne može biti rešavano jednostrano, mimo uspostavljenog procesa normalizacije odnosa i mimo nespornih činjenica", poručio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija