Društvo

Ministarstvo odbrane: Ne razmatramo izmene granice za penziju ni iznos otpremnine

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

14:30

Ministarstvo odbrane: Ne razmatramo izmene granice za penziju ni iznos otpremnine
Ministarstvo odbrane: Ne razmatramo izmene granice za penziju ni iznos otpremnine - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane saopštilo je da u ovom trenutku ne razmatra izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije kojim bi se promenila zakonska granica za odlazak u penziju, niti smanjio iznos otpremnina koje se u tim slučajevima isplaćuju.

Kako se navodi, osim promene zakonske granice za odlazak u penziju, takođe se ne razmatra izmena podzakonskih akata koji regulišu način obračuna jubilarnih nagrada za profesionalne pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministarstvo ističe da je saopštenje izdalo "radi istinitog obaveštavanja javnosti i sprečavanja širenja glasina", nakon što mu je Vojni sindikat Srbije uputilo poziv da saopšti da li su tačne nezvanične informacije do kojih su došli o izmeni i dopuni Zakona o Vojsci kojima će se predvideti da se diže starosna granica za odlazak u penziju.

"Ukazujemo da najnovije saopštenje Vojnog sindikata sadrži niz spekulacija na pomenute teme, kao i pogrešna tumačenja normativa poput onog – da se iznos otpremnina reguliše podzakonskim aktima čija se izmena, navodno, priprema. Naime, ovo pitanje uređeno je Članom 88. Zakona o VS, čija se izmena, ponavljamo – ne razmatra", saopštilo je ministarstvo odbrane.

Ministarstvo podseća i da postojeća zakonska rešenja omogućavaju produžetak profesionalne vojne službe ukoliko za to postoji potreba i saglasnost lica kome se na taj način odlaže odlazak u penziju.

"Današnje saopštenje Vojnog sindikata koje sadrži neproverene i netačne informacije u vezi sa pitanjima statusa i standarda pripadnika MO i VS jeste ponovni neuspeli pokušaj da se dezinformišu naši pripadnici i celokupna javnost", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija