Društvo

Počela da radi centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

08:50

Počela da radi centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja
Počela da radi centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja - Copyright Tanjug/Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja koju je razvilo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu počela je da radi jutros u 7 sati.

Pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović izjavio je za Tanjug da se prvi pacijenti već šalju u ustanove kroz ovu Platformu.

"Tehnička lica, konkretno implementatori su već na terenu zajedno sa zdravstvenim radnicima i u toku dana će ispratiti kompletan proces. Osim  Urgentnog centra, danas su dežurni i KBC "Zemun" i "Dragiša Mišović", tako da će svi pacijenti koji budi poslati preko Platforme ići isključivo u ove dežurne ustanove", rekao je Radović. 

Dodao je da od danas preko Platforme počinju da rade UKC Srbije, KBC "Dr Dragiša Mišović" KBC "Zvezdara", KBC "Bežanijska kosa" i KBC "Zemun", a da će se u narednih 10 dana u projekat uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava".

Druga faza implementacije projekta uključiće i Zavod za urgentnu medicinu Beograd.

"Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata. To znači da i pre dolaska pacijenta kome je hitno potrebna pomoć, iz jedne u drugu zdravstvenu instituciju, lekari će dobiti informaciju o njemu i njegovom stanju", naveo je  Radović. 

Prema njegovim rečima, medicinska dokumentacija se prosleđuje u realnom vremenu, dok se upotrebom SMS notifikacije kod zdravstvenih radnika postiže brža razmena informacija. 

"Važno je napomenuti da je na ovaj način komunikacija sigurna i zaštićena", ističe Radović.
Navodi da svake godine samo u Beogradu lekari zbrinu više od 250.000 urgentnih stanja. 

 

Komentari (0)

Srbija