Društvo

Gužve na putevima zbog neradnih dana i Sretenja već od danas: Kako ih izbeći na graničnim prelazima?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2024

-

08:18

Gužve na putevima zbog neradnih dana i Sretenja već od danas: Kako ih izbeći na graničnim prelazima?
Gužve na putevima zbog neradnih dana i Sretenja već od danas: Kako ih izbeći na graničnim prelazima? - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

S obzirom da se povodom obeležavanja Dana državnosti, očekuju gužve na graničnim prelazima nadležni vozačima savetuju oprez u vožnji, ali i upozoravaju na predstojeće gužve i pojačan saobraćaj već tokom podneva.

Naime, kako su iz MUP-a saopštili, s obzirom na to da se povodom obeležavanja Dana državnosti, očekuju gužve na granici, oni apeluju na građane da se o stanju na graničnim prelazima Srbije upoznaju na internet stranicama MUP-a i Auto-moto saveza Srbije, kao i da koriste i alternativne granične prelaze.

 

 

"Pre polaska na put treba proveriti važenja pasoša, a ako putujete svojim automobilom i rok saobraćajne dozvole i vozačke dozvole, kao i da li je registraciona nalepnica važeća za vreme putovanja", navodi MUP.

Takođe, Uprava granične policije pozvala je sve građane da pre polaska na put provere stanje na graničnim prelazima na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova i Auto-moto saveza Srbije.

Kamioni na Batrovcima čekaju 10 sati

Gužve u ranijm jutarnjim časovima još nema, ali se očekuje tokom dana. Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 5.15, teretna motorna vozila na graničnom prelazu Batrovci, na izlazu iz zemlje, čekaju 10 sati, a na Gradini i Šidu šest, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na prelazima Kelebija i Bogojevo, takođe na izlazu, kamioni čekaju tri sata, na Bezdanu dva sata, a na Horgošu 90 minuta. Na ostalim graničnim prelazima nema zadržavanja ni za jednu kategoriju vozila.

Uprava Carina

 

Prema poslednjim informacijama dobijenim od Javnog preduzeća "Putevi Srbije", na naplatnim stanicama nema zadržavanja vozila.

Što se radova na putevima tiče, od devetog do 17. februara do 16 sato, izvode se radovi u sklopu redovnog održavanja, na mašinskom krpljenju rupa dela državnog puta II A reda broj 105, na deonici Senta - Čoka. U zoni radova saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila i regulisan je semaforima, piše na sajtu AMSS.

Takođe, radovi na na rehabilitaciji državnog puta II A reda broj 123, deonica Manđelos - Sremska Mitrovica, na teritoriji opštine Sremska Mitrovica se produžavaju do 14. feburara.

Aplikacije za telefon

Realniji prikaz o stanju na graničnim prelazima daju i aplikacije koju možete da skinete na vaš smartfon. Jedna od njih je BorderWatcher.

Ona se oslanja na iskustva korisnika te aplikacije. Oni na njoj postavljaju infomacije koliko su vremena proveli na granicama širom Evrope.

Funkcioniše tako da je dovoljno da samo da kliknete iz koje zemlje dolazite, potom da navedete u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Tada možete da kliknete na onaj granični prelaz koji vas zanima i tako se informišete kakva je trenutna situacija. Takođe, možete da podelite svoje iskustvo i tako pomognete drugim ljudima koji su krenuli na put.

Tanjug/AP/Jeff Chiu

 

Još jedna veoma dobra mogućnost da vidite kakava je situacija na granici i na putevima inače je GoogleMaps sa uključenim opcijom prikaza frekvencije saobraćaja.

Tu tačno možete da vidite ne samo kolike su kolone i da li je zagušenje na granici, već i na putevima uopšte. Tamo gde je deo puta označen crvenim, znači da su gužve, a tamo gde je tamno braon, tu računajte na totalno zakrčenje.

Važno da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Jer ako dođete granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, osuđeni ste na čekanje.

Kako lakše i brže preko granice - šta je sa alternativnim prelazima?

Na sajtu AMSS-a navode da je dobro znati da se preporučuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza u sezoni praznika, godišnjih odmora, radova na obnovi, rekonstrukciji i izgradnji puteva, kao i u vreme pojačanog saobraćaja. 

Primera radi ka Mađarskoj umesto Horgoša, možete da koristite granični prelaz Đala i njega koriste samo putnička vozila. 

Ono po čemu se alternativni granični prelazi razlikuju od onih većih i poznatijih je radno vreme - neki od njih ne rade 24 sata, već ograničeno.

Ovo su alternativni granični prelazi u našoj zemlji koje možete da iskorisite kako bi skratili put:

Bugarska: Bugarska je turistima jako često tranzitna zemlja na putu ka grčkim plažama. Osim Gradine kod Pirota, najvećeg graničnog prelaza sa Bugarskom, alternativni granični prelazi su Dimitrovgrad (Gradina), Vrška Čuka, Strezimirovci i Ribarci i svi ovi prelazi, prema podacima AMSS-a, rade 24 sata.

Crna Gora: Gostun je prelaz koji državljani Srbije najviše koriste na putu za Crnu Goru, samim ti je i najoprterećeniji. Nalazi se na teritoriji Prijepolja.

Još jedan granični prelaz postoji u ovoj opštini, a to je Jabuka. Ovde su gužve mnogo manje i odakle je kraća kilometraža za one koji putuju u Boku Kotorsku. Pritom, putuje se novim putem preko Žabljaka, a u odnosu na Gostun izbegava se prolazak kroz kanjone Lima i Morače.

Treći prelaz ka Crnoj Gori su Špiljani na putu Novi Pazar – Rožaje i na njemu su neuporedivo manje gužve nego na Gostunu. Crna Gora ujedno može da bude i prečica do hrvatskih letovališta, konkretno prelaz Debeli brijeg između Herceg Novog i Dubrovnika.

Euronews/Enes Radetinac

 

Severna Makedonija: U komšijsku državu na jugu srpski turisti putuju najviše zbog odmora na Ohridskom, Prespanskom i Dojranskom jezeru, ali je ona i tranzit ka Grčkoj. Za ulazak u Severnu Makedoniju nema mnogo izbora. Mora se ili preko Preševa, glavnog, ili Prohora Pčinjskog, alternativnog graničnog prelaza koji su otvoreni non - stop.

Grčka: Srbija se ne granini sa ovom zemljom, ali ona svakako jeste jedna od najpopularnijih destinacija za naše turiste. Najfrekventniji granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke je svakako Evzoni, gde su čekanja u sezoni i po više sati.

Međutim, samo 10 kilometara dalje nalazi se prelaz Dojran, koji je manje prometan i gde ne bi trebalo da dođe do većih zadržavanja. Ka njemu se skreće na 149. kilometru auto-puta od ulaska u Severnu Makedoniju.

Takođe, tu je i prelaz Meditlija - Niki, na 204. kilometru od ulaska u Severnu Makedoniju koji je daleko manje prometan od Evzonija, a najkorisniji je ako idete ka Krfu, Lefkadi, Kefaloniji, Pargi i ostalim letovalištima na Jonskom moru.

Oni koji bi pak, u potpunosti da izbegnu prolazak Severnom Makedonijom mogu krenuti put Bugarske, pravo na granični prelaz Promahonas. Međutim, i ovde znaju biti prisutne gužve zbog velikog broja rumunskih i bugarskih turista koji će se ovog vikenda uputiti na more.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Hrvatska: Građani Srbije na putu za Hrvatsku najčešće koriste granični prelaz Batrovce. Osim ovog postoje manji prelazi, pa se u Hrvatsku može ući kroz Bačke Palanke, Bogojevo, Bezdan, Neštin koji koriste putnička i isključivo prazna teretna vozila. AMSS navodi da ovi prelazi takođe rade 24 sata.

Mađarska: Posle glavnog, Horgoša, ka ovoj komšijskoj državi prvi alternativni prelaz je Kelebija koji je otvoren 24 sata dnevno. Isto radno vreme ima i alternativni prelaze Bački breg kod Bezdana koji je namenjen isključivo za putnička vozila. Međutim, Bački vinogradi, Bajmok i prelaz Rastina kod  Sombora rade do 19 sati.

Bosna i Hercegovina: Do BiH se mogu koristiti prelazi Badovinci Sremska Rača, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Kotroman (Mokra Gora), Uvac (Priboj), Višegrad, Rudo. Prelaz Jamen je takođe u ponudi, ali on se prelazi skelom, po sedam puta dnveno, saobraća se Savom u oba pravca i njegovo radno vreme je od sedam do dva. 

Rumunija: Što se Rumunije tiče, od graničnih prelaza putnici imaju u ponudi Đerdap I koji je namenjen za putnička i teretna vozila, Đerdap II koji je samo za putnička, Kaluđerovo, Srpska Crnja i Vatin i svi oni rade 24 sata. Prelazi Jaša Tomić, Nakovo i Vrbica namenjeni su samo za putnčka vozila i otovreni su do 19 sati.

 

Komentari (0)

Srbija