Društvo

Šire se male boginje, odavno upaljena "crvena lampica": Nakon Beograda zaraza potvrđena i u Novom Sadu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/02/2024

-

18:32

Šire se male boginje, odavno upaljena "crvena lampica": Nakon Beograda zaraza potvrđena i u Novom Sadu
Šire se male boginje, odavno upaljena "crvena lampica": Nakon Beograda zaraza potvrđena i u Novom Sadu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon Beograda, male boginje potvrđene su i u Novom Sadu. Od početka godine registrovana su četiri slučaja morbila u Srbiji. Epidemiolozi kažu da je godinama unazad mali obuhvat vakcinisane dece vakcinom koja štiti od te zarazne bolesti, te da je stvoren veliki rezervoar osetljivih osoba. 

Navode da je "crvena lampica" odavno upaljena i da ukoliko se nešto hitno ne preduzme, može da krene epidemija koju je teško zaustaviti, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi. Napominju da je najbolja zaštita vakcinacija, da male boginje nisu bezazleno obboljenje, da se dešavaju komplikacije i sa smrtnim ishodom.

U Beogradu su potvrđena tri slučaja malih boginja, kod tinejdžera (15) i njegove majke, kao i kod deteta od osam godina. U Novom Sadu morbile su potvrđene kod odrasle osobe (46), koja je nepotpuno vakcinisana.

"Pacijent iz Novog Sada je na kućnom lečenju, bez komplikacija bolesti. Epidemiološka služba sprovodi ispitivanja kontakata obolele osobe i svi kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor", kaže za Euronews Srbija prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Dodaje da je pooštren epidemiološki nadzor u pokrajini, kao i u svim delovima Srbije prema uputstvu Instituta za javno zdravlje Srbije.

"Molimo sve roditelje, koji do sada nisu vakcinisali svoju decu, da ih odvedu na vakcinaciju kod svog izabranog pedijatra u cilju suzbijanja moguće epidemije malih boginja u AP Vojvodini i Gradu Novom Sadu", naveo je on.

Radovanović: Već upaljena crvena lampica

Obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom (štiti od tri zarazne bolesti- male boginje, zauške, rubeola), nije dovoljan da zaustavi cirkulaciju virusa. Vakcina se prima u dve doze- prva u drugoj godini života, a druga pred polazak u školu. Dobar kolektivni imunitet se obezbeđuje ako je vakcinisano 95 odsto mališana.

Godinama unazad Srbija nije postigla taj rezultat. U 2021. gоdini prvom dozom vakcine je zaštićeno 74,8 odsto dece, а u 2022. gоdini 81,3 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto, а u 2022. gоdini 89,5 odsto.

Profimedia

 

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže da je u Srbiji "crvena lampica" upaljena kada saopšteno da je pao obuhvat vakcinisane dece.

"Ukoliko se ne vakciniše dovoljno dece pitanje je vremena kada će buknuti epidemija. Virus malih boginja je najzarazniji virus koji postoji. Pad broja vakcinisane dece je morao da bude alarm za uzbunu", naveo je on.

Otpornost na virus morbila stiče se na dva načina- vakcinacijom i prirodnim zaražavanjem. Kod prirodnog zaražavanja nikada se ne zna kakav će biti ishod bolesti, jer su moguće komplikacije u vidu zapaljenja pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa i smrtnog ishoda. Srbija je visoku cenu platila 2017/18 godine kada je potvrđena zaraza kod 5.800 ljudi, a umrlo je 15 osoba.

Prof. Radovanović kaže da se stvorio veliki rezervoar osetljivih osoba i da je pitanje vremena kada će bolest buknuti među njima.

"Ako se godišnje rodi 60.000 dece a obuhvat MMR vakcinom je, recimo, 88 odsto, to znači da nam svake godine oko 7.500 dece bude nevakcinisano. Svake godine po 7.500 nevakcinisanih za četiri godine to je 30.000 nevakcinisanih. To je ogroman rezervoar osetljivih osoba. Samo je pitanje vremena kada će bolest javiti u takvoj populaciji", objašnjava on.

Važna vakcinacija

Radovanović objašnjava da je sada važno da se u celoj Srbiji revidiraju vakcinalni kartoni, da oni koji nisu vakcinisani, dobiju vakcinu. Kako MMR vakcina spada u obavezne vakcine u Srbiji, naš sagovornik kaže da se mora primenjivati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predviđa sankcije za roditelje koji ne vakcinišu decu.

Profimedia

 

Član 85 tog Zakona kaže da će se kazniti novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ukoliko roditelj odbije da vakciniše dete određenog uzrasta. 

Radovanović objašnjava da je tačno utvrđen redosled postupanja po zakonu, ali da je problem kod nas što se zakoni ne poštuju

"Zakoni postoji da bi se poštovali. Tako je i sa ovim. Ukoliko roditelj odbije da vakciniše dete sledi mu minimalna kazna, ako i dalje ne postupa po zakonu, onda je novčana kažna 100.000, ako se ponovo ogluši ide 150.000 dinara. Ako i dalje ne želi da vakciniše dete onda se uključuju centri za socijalni rad jer je u pitanju zapostavljanje deteta", objašnjava Radovanović.

MMR vakcina je veoma efikasna. Prva doza daje zaštitu od 95 odsto, dok je zaštita kod druge doze 97 odsto. Vakcinacija ostavlja trajni imunitet. Takođe, i oni koji su preležali virus imaju trajni imunitet.

Komentari (0)

Srbija