Društvo

Položen kamen temeljac za izgradnju najsavremenije laboratorije na Torlaku

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

13:41

Položen kamen temeljac za izgradnju najsavremenije laboratorije na Torlaku
Položen kamen temeljac za izgradnju najsavremenije laboratorije na Torlaku - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kamen temeljac za izgradnju novog  dijagnostičko - istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", položen je danas, a ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je da se time učvršćuju temelji nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti.

Kamen temeljac za izgradnju dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom položili su Grujičić, predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar odbrane Miloš Vučević.

Grujičić je navela da će nova laboratorija kao i postojeće dijagnostičke laboratorije Torlaka koje će biti smeštene u 4.000  kvadrata, pružiti odgovor na sve izazove koji se odnose na borbu protiv bolesti i epidemija i pomoći da se vrati poverenje građana u Torlakovu vakcinu.

Ona je podsetila da je država obećala zaposlenima u Torlaku da će im omogućiti da rade u mnogo boljim i savremenijim uslovima i navela da je polaganje kamena temeljca prvi korak ka ispunjavanju tog obećanja.

"Nove bolesti i epidemija zahtevaju nova oružja za borbu. Istorija medicine je upravo to - odgovor na nove izazove i neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo. Ne možemo da zaboravimo pandemiju koja je ostavila dubok trag u celom čovečanstvu, ali i poljuljala poverenje građana u vakcinaciju što je  opravdano, jer smo i virus i oružje protiv njega tek tada otkrivali", rekla je Grujičić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Navela je da je cilj da deca i njihovi roditelji ponovo odlaze mirni na vakcinaciju kao što su činile mnoge generacije, sa potpunom sigurnošću da će ih štititi vakcina koju će primiti.

Ministarstvo zdravlja Srbije ovaj objekat podiže u okviru projekta "Hitan odgovor Srbije na COVID-19" finansiranog iz kredita Svetske banke. 

Reč je o prvoj  BSL-3 laboratoriji u Srbiji čijom izgradnjom naša država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolesti, a ujedno i najsavremenijoj i najvećoj laboratoriji tog tipa na Balkanu.

Događaju su, između ostalog prisustvovali i ministri Mihailo Jovanović, Tomislav Žigmanov, Tanja Mišcević, Aleksandar Martinović, Zoran Gajić, Maja Popović, Marko Blagojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija