Društvo

Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje do 17. marta

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

08:49

Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje do 17. marta
Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje do 17. marta - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol" koju sprovode pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, a koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje i nepropisnog prevoza dece u vozilima, počinje danas i trajaće do 17. marta.

"Akcija je organizovana u 30 evropskih zemalja članica organizacije Roadpola - mreža saobraćajnih policija Evrope", kaže za Tanjug potpukovnik Dejan Stević iz Uprave saobraćajne policije.

Navodi da će fokus akcije biti preduzimanje mere prema svima koji u toku vožnje ne budu koristili sigurnosne pojaseve, na prednjim i zadnjim sedištima vozila, kao i prema svim osobama koje decu budu prevozile na nepropisan način.

"Sama akcija biće organizovana na svim područnim policijskim upravama na teritoriji čitave Republike. Korišćenje pojasa nije samo poštovanje propisa, već i briga o bezbednosti samih vozača, ali i svih putnika", istakao je Stević.

On je izrazio nadu da će i ovoga puta učešće u ovoj akciji biti uspešno i ukazao da se MUP uvek nalazi pri vrhu Roadpola po ostvarenim rezultatima.

"Prošli put smo bili među prvih pet u Evropi", rekao je Stević.

Prema njegovim rečima, rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da je u Srbiji procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima oko 85 odsto, a na zadnjim 17.

"Istovremeno, svega 60 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način", naveo je Stević.

Dodao je da u 2023. godini više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

U istom periodu je, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, sankcionisano više od 172.000, a zbog nepropisnog prevoženja dece 4.200 učesnika u saobraćaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija