Društvo

Krivični postupak protiv roditelja dečaka koji je ubio vršnjaka u Niškoj banji, roditelji žrtve nezadovoljni procesom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2024

-

10:12

Krivični postupak protiv roditelja dečaka koji je ubio vršnjaka u Niškoj banji, roditelji žrtve nezadovoljni procesom
Krivični postupak protiv roditelja dečaka koji je ubio vršnjaka u Niškoj banji, roditelji žrtve nezadovoljni procesom - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu započelo je krivični postupak protiv roditelja maloletnog dečaka iz Niške Banje koji je petog oktobra prošle godine nožem ubio svog vršnjaka, potvrđeno je za Euronews Srbija iz ovog tužilaštva. Odluka je i da se u tom postupku roditelji ubijenog dečaka ne pojave kao oštećeni, već samo u svojstvu svedoka.

Sa druge strane, roditelji tragično nastradalog dečaka kažu da nisu zadovoljni time i navode da bi procesno ovo trebalo da bude stvar ista kao u slučaju roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u "Ribnikaru".

Podsetimo, prošlo je gotovo šest mesec otkako je dečak iz Niške Banje, kako se sumnja, u potkrovlju porodične kuće sa više uboda po celom telu ubio svog druga. U tom trenutku je on bio mlađi od 14 godina i prema zakonu je krivično neodgovoran. 

Takođe, prema naovodima tužilaštva, još u decembru je naloženo psihijatrijsko veštačenje dečaka na Klinici "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, u koju je maloletnik od tada smešten, ali kako navode, do današnjih dana im nije dostavljen nalaz, dodajući da treba da se uzme u ozbir da se radi o veoma kompleksnom i opsežnom veštačenju.

"Predmet se trenutno nalazi u Beogradu radi neuropsihijatrijskog veštačenja maloletnika, i očekuje se da predmet bude vraćen tužilaštvu u toku naredne nedelje nakon čega ćemo nastaviti sa preduzimanjem drugih dokaznih radnji", navode u saopštenju.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Naime, kako su iz tužilaštava precizirali za Euronews Srbija, krivčni postupak se sada vodi isključivo protiv roditelja dečaka i to za krivično delo "zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica" iz člana 193 Krivičnog zakonika.

"Iz same zakonske formulacije ovog krivičnog dela vidi se da je pasivni subjekt maloletno lice, tj. kako dete, tako i maloletnik, te maloletno lice u svakom slučaju u krivičnim postupcima koji se vode za ovo krivično delo ima svojstvo oštećenog lica. Krivično delo zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica iz čl.193 KZ je jedino krivično delo iz nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu za koje se protiv roditelja može voditi krivični postupak", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Oni dodaju da je ova odluka donesena i da je sve ovo zaključeno na konferenciji održanoj u Centru za socijalni rad u Nišu povodom ovog događaja. Dodali su i da roditelji tragično nastradalog dečaka u ovom postupku mogu biti ispitani eventualno kao svedoci, ukoliko to bude potrebno, ali ne mogu imati status oštećenih kao što je to gore objašnjeno.

Međutim, otac tragično nastradalog dečaka navodi da oni nisu zadovoljni ovom odlukom i u razgovoru za Euronews Srbija kaže da smatra da je njihov slučaj sličan onom koji se desio u maju prošle godine kada je maloletnik hicima iz pištolja ubio devetoro dece i čuvara u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Da je sve tako jednostavno, ne bi se vodili postupci u slučaju Ribnikara. Naši slučajevi su jako slični. Dečak koji je usmrtio decu u Beogradu ima isti broj godina kao i dečak koji je ubo naše dete. I jedan i drugi su sada hospitalizovani na istom mestu. Takođe, očekujemo i da se utvrdi da li je nečije zanemarivanje prouzrokovalo nečiji gubitak života. Šta smo onda mi u celom slučaju? Ne možemo da ne budemo oštećeni. Ne želimo da se pomirimo sa tim", rekao je otac. 

Međutim, nakon ovih izjava roditelja, ponovo se oglasilo niško tužilaštvo koje je u svom saopštenju, objavljenom na sajtu, navelo da se u ova dva slučaja vode dva različita postupka.

"Ukoliko je došlo do nedoumica u vezi našeg prethodnog obaveštenja datog medijima, i poređenja sa suđenjem povodom događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u kom suđenju roditelji nastradale dece učestvuju u postupku i imaju svojstvo oštećenih, napominjemo da se protiv roditelja maloletnika u tom slučaju vodi postupak za drugo krivično delo, odnosno, za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl.288 KZ", dodatno su naveli iz ovog tužilaštva.

Šta se tačno desilo?

Podsetimo, kako je Euronews Srbija ranije pisao, beživotno telo dečaka pronađeno je petog oktobra prošle godine, dok je drugi, povređeni dečak izašao na ulicu i potom se srušio na zemlju, pa su komšije ragovale i pozvale policiju i Hitnu pomoć. 

Na licu mesta tada je pronađen i nož, za koji se sumnja da je korišćen u izvršenju delu.

Prema tadašnjim navodima iz UKC Niš, dečak koji je bio zbrinut kod njih nije imao nikakve povrede.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

O slučaju se tada saopštenjem oglasila i Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić", u Niškoj Banji, koju su dečaci pohađali, i koja je navela da sturčne službe stoje na raspolaganju svim učenicima kako bi se suočili sa gubicima i prebrodili teške događaje.

Ubijeni dečak je sahranjen 7.oktobra na Novom groblju u Niškoj Banji u prisustvu više stotina rođaka, prijatelja porodice i drugova iz škole. 

O motivu ubistva, zvanično se još uvek ništa ne zna, niti je iz tužilaštva data bilo kakva informacija o tome. Kako su ranije za Euronews Srbija rekle komšije na licu mesta, dečaci su bili najbolji drugovi i išli su u istu školu.

Komentari (0)

Srbija