Društvo

"Masakr nad prirodom neviđen na ovim prostorima": Nakon masovnog pomora ptica, u Vojvodini nađeno i 19 uginulih srna

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

15/03/2024

-

11:01

"Masakr nad prirodom neviđen na ovim prostorima": Nakon masovnog pomora ptica, u Vojvodini nađeno i 19 uginulih srna
"Masakr nad prirodom neviđen na ovim prostorima": Nakon masovnog pomora ptica, u Vojvodini nađeno i 19 uginulih srna - Copyright Fonet/Kalman Moldvai

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je na oranicama vojvođanskog sela Nakovo nedavno pronađeno 800 uginulih ptica, lovci iz Kikinde su proteklog vikenda u ataru između Ruskog Sela i Banatske Topole zatekli i 19 uginulih srna. Kako su naveli očevici, evidentno je da srne nisu nastradale tokom lova, uviđaj je obavljen, a istraga je u toku. 

Kako je navela Radio-televizija Vojvodine, tokom redovnog godišnjeg broja divljači, lovci iz Kikinde zatekli su uginule srne, a na teren su odmah izašle lovna i veterinarska inspekcija, policija i druge nadležne službe. Obaveštena je i lokalna samouprava.

"Našli smo 14 srna na relativno malom području. Urađen je uviđaj, neke su odnesene na veštačenje da se vidi šta je uzrok uginuća. Evidentno je bilo da nisu nastradale tokom lova", ispričao je Mladen Banjac, predsednik Lovačkog udruženja "Kikinda".

U gotovo istom periodu, u delu atara kod Banatskog Velikog Sela, u blizini granice sa Rumunijom, pronađeno je još pet uginulih srna. Lovci pretpostavljaju da je među uginulim životinjama bilo i trofejnih primeraka.

Samo nedelju dana ranije, Srbiju su obišli jezivi prizori masovnog pomora ptica kod Nakova. Kako je za Euronews Srbija potvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede, u tom slučaju utvrđeno je da nije reč o ptičjem grupu, a dalji postupak je u nadležnosti tužilaštva. 

"Atak na prirodu je i atak na čoveka"

Kada bi se sabrali svi prethodni slučajevi, tokom protekle dve decenije, otrovano je 2.000 uglavnom zaštićenih ptica.

Gačci i čavke su "doslovno padali mrtvi" sa bagremova i žbunova u Nakovu, te su ptice nađene na lokalnom putu i kanalu za navodnjavanje. U saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica od 4. marta navodi se i da okolnosti treba da budu potvrđene laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope.

Fonet/Stefan Prekajski

 

U slučaju u Nakovu nema mnogo dileme da je u pitanju trovanje, rekao je ranije za Euronews Srbija Dimitrije Radišić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

"Druga potencijalna opcija, ali ona je jako malo verovatna na tom mestu, jeste da pomor ptica mogu da izazovu neke njihove epidemije, međutim, u ovom slučaju to gotovo sigurno nije slučaj već je u pitanju trovanje nekim od poljoprivrednih pesticida ili već nekim otrovom. Ono što je u celom tom sistemu problem je da je prisustvo tih otrova relativno teško dokazati i što je ta procedura kod nas jako spora", rekao je on.

Nažalost, ne stradaju samo ptice, a lovci ističu da će nemili događaji, poput ovog, u budućnosti biti sprečeni samo uz adekvatne mere zaštite životne sredine.

"Ovakav masakr nad prirodom do sada nikad nije viđen na ovim prostorima. Atak na prirodu je i atak na čoveka, odnosno na njegovo zdravlje. Sada su odreagovale životinje, ptice i srne, što ne znači da u jednom momentu neće odreagovati i čovek. Sva nedela ka prirodi kao bumerang se vraćaju upravo čoveku", istakla je za RTV Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Siva zona poljoprivrede

Iako često dolazi do epidemija koje gotovo da desetkuju određene vrste, mnogo veći problem je činjenica da se u Srbiji i dalje neadekvatno upotrebljavaju brojni pesticidi, pa čak i oni koji su zapravo zabranjeni za upotrebu.

Fonet/Milan Ružić

 

Posledično dolazimo do odgovornosti i ko uopšte nadgleda ovo polje. Radišić navodi da bi ovo polje trebalo da nadgledaju organi koji se bave zaštitom prirode i koji se bave poljoprivredom. I jedna i druga inspekcija su u ovom slučaju nadležne, međutim, procedura je prilično komplikovana. 

"Ovde je potrebno napraviti adekvatne analize kojima će se utvrditi od čega su ptice zapravo stradale, ponekad je moguće na osnovu njihovog izgleda prepoznati o kom se otrovu radi i nekad jednostavno oni izazivaju nekakav fiziološki odgovor koji je specifičan. Međutim, to nije uvek slučaj, tako da jednostavno jedna karika je da je neophodno sprovesti adekvatne analize. Od tog momenta počinje istražni posao i organi unutrašnjih poslova bi mogli da sprovedu odgovarajuću istragu kojom je moguće utvrditi počinioce, okolnosti u kojima je došlo do takvih velikih trovanja, slučajno ili namerno", rekao je on.

Kako napominje, nije lako pronaći krivce, a deluje da naš sistem koji bi trebalo da odreaguje u ovakvim situacijama nije dovoljno efikasan i prilično je spor.

"Nailazimo na puno proceduralnih teškoća u ovim slučajevima i ustvari ono što je rezultat - za sada je malo slučajeva, pa čak i masovnih trovanja pesticidima, zapravo procesuiran, malo slučajeva je poslednjih godina dobilo neki sudski epilog. Ponavljam ovde je reč o jednoj jako opasnoj kriznoj ekološkoj situaciji zato što pesticidi daleko od toga da su opasni samo za neke ptice, u pitanju su otrovi koji su opasni i za ljude", kaže Radišić.

Komentari (0)

Srbija