Društvo

U pojačanoj kontroli saobraćaja otkriveno 32.000 prekršaja: Sankcionisano 110 osoba, prevozili decu na prednjem sedištu

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2024

-

09:23

U pojačanoj kontroli saobraćaja otkriveno 32.000 prekršaja: Sankcionisano 110 osoba, prevozili decu na prednjem sedištu
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Tokom pojačane kontrole saobraćaja sprovedene povodom međunarodne akcije organizacije "Mreža saobraćajne policije Evrope", u Srbiji je otkriveno više od 32.000 prekršaja, izjavio je za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije. 

"U periodu od 11. do 17. marta ove godine, u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL - mreža saobraćajnih policija Evrope, sprovedena je akcija pojačane kontrole saobraćaja koja je bila usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima", rekao je Belencan.

Tokom trajanja te akcije, policijski službenici saobraćajne policije kontrolisali su 69.285 vozila, a otkriven je ukupno 32.151 prekršaj, precizirao je on.

"Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisana su 7.263 vozača i 2.022 putnika u vozilima, dok su zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisana 374 učesnika u saobraćaju. Naglašavamo da je čak 110 lica sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjim sedištima", rekao je Belencan. 

On je ukazao da je nekorišćenje sigurnosnog pojasa trenutno jedan od najvećih problema u oblasti bezbednosti saobraćaja u Srbiji i da je u toku prošle godine svega 48 odsto poginulih vozača i 35 odsto poginulih putnika u vozilu koristilo sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. 

"Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, sigurnosni pojas na prednjim sedištima koristi 84,3 posto vozača i suvozača, dok na zadnjem sedištu sigurnosni pojas koristi svega 19,3 posto putnika", rekao je Belencan. 

On je najavio da će, u cilju očuvanja što povoljnijeg stanja bezbednosti saobraćaja, policijski službenici saobraćajne policije i u narednom periodu ulagati maksimalne napore na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija