Društvo

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić ušla u deveti dan: Proveravaju se sve činjenice, policija i dalje u Banjskom polju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

03/04/2024

-

09:54

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala prošlog utorka u Banjskom polju kod Bora, ušla je u deveti dan. Policija nastavlja intenzivan operativni rad. Proveravaju se sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa nestankom devojčice.

Reporterka Euronews Srbija prenela je da nema mnogo zvaničnih informacija o tome gde bi devojčica mogla da se nalazi.

Iz MUP-a potvrđuju da se intenzivna potraga za devojčicom nastavlja, da je istraga proširena na teritoriju Srbije i da policija u Beču istražuje ovaj slučaj nakon snimka koji se pojavio sa tamvajske stanice u Beču, a na kojem se vidi devojčica koja podseća na Danku Ilić.

Izdata je i žuta Interepolova poternica. Policija Crne Gore je takođe pozvala građane koji imaju neku infomaciju o dvogodišnjoj devojčici da im se jave. 

"Za sada nema mnogo zvaničnih informacija, pre svega nema informacija o rezultatima potrage za devojčicom", rekla je reporterka Euronews Srbija. 

Ona kaže da meštani neće mnogo da govore, ali da su svi su zabrinuti. Kažu da su slabo poznavali porodicu devojčice i nadaju se da će devojčica biti pronađena živa i zdrava. 

Prenela je da je od jutros u Banjskom polju mnogo mirnije nego prethodnih dana, da se ispred imanja sa kojeg je devojčica nestala i gde je po rečima njene majke poslednji put viđena, nalaze dva policijska vozila.

Privatna arhiva

 

Podsetila je da je juče policija išla od kuće do kuće u tom naselju, da su pregledani i stanovi i podrumi, a da su nekoliko puta policajci dolazili kod meštana da se raspituju.

"Pre nekoliko dana pretražena je i obližnja deponija, oko imanja je raščišćen teren, izbačena je velika količina smeća, pretraženi su svi kanali, tunel dugačak 4,5 kilometara koji spaja Bor i Borsko jezero, podzemni kanali, šahte. Međutim, tu nema tragova da je bila devojčica", rekla je reporterka.

Apeli policija Slovenije i Republike Srpske

U potragu za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora, koja je nestala 26. marta u naselju Banjsko Polje, uključila se i policija Slovenije koja je pozvala one koji imaju bilo kakvu informaciju o njoj da se jave.

U međuvremenu je MUP Republike Srpske pozvao građane da, ukoliko imaju informaciju o nestaloj devojčici, hitno obaveste policiju na broj telefona 122.  

Ona je podsetila da je proteklih dana u istrazi učestvovalo više od 500 policijaca, da je bio angažovan i pas tragač, da je helikopter nadletao teren i da se snimalo i dronovima. 

Devojčica je nestala u utorak prošle nedelje, njena majka je ubrzo prijavila njen nestanak policiji od kada kreće intenzivna potraga za dvogodišnjom Dankom, koja ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Ona je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

U kom pravcu ide istraga?

Pukovnica MUP-a u penziji Slavica Radovanović, koja je i potpredsednica Narodnog pokreta Srbije i narodna poslanica, rekla je za Euronews Srbija da postupanje policije ide u dva pravca, od kojih je jedan potražna delatnost. 

"Policijaci pretražuju teren i tu je policija dala svoj maksimum i što se tiče ljudstva i sredstava, danonoćno se pretražuje, to je veliki korak i pohvala za MUP. Drugi pravac delovanja policije je operativni rad, odnosno prikupljanje svih informacija šta je moglo da se desi i u kom pravcu će se usmeravati istraga. U tom operativnom radu učestvuju prvenstveno roditelji, majka koja je prijavila nestanak i članovi porodice i sve ostale osobe koje mogu da daju neku informaciju šta je možda moglo da se desi sa malom Dankom", rekla je Radovanović. 

Euronews TV

Ona je, međutim, navela da javnost, osim izveštavanja novinara o tome šta se dešava u delu potražne delatnosti, ne zna šta se dešava u operativnoj delatnosti, osim šturih informacija od predstavnika MUP-a. 

"Mislim da kao građani zaslužujemo malo više informacija o tome šta se dešava i u kom pravcu je usmerena sada ta istraga. Niko od nas nije toliko nesvestan da bi tražio informacije koje bi mogle da ugroze istragu, ali ovo je slučaj koji je u mojoj karijeri nezapamćen, da nestane dvogodišnje dete i da ovoliko dugo traje potraga", rekla je Radovanović. 

Ona kaže da je normalno da se proširuje istraga na celoj teritoriji Srbije.

Potraga neprestana

U prethodnih sedam dana, specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, kao i divlju deponiju na starom banjskom putu, a pretražuju se i kuće onih ljudi koji tu ne žive.

Nakon analize svega što je do sada preduzeto u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, istraga na teritoriji Srbije je proširena, izjavila je Bojana Otović Pjanović iz MUP-a.

Ona je juče saopštila da je potraga za dvogodišnjkom Dankom Ilić neprestana i da se proveravaju sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa njenim nestankom.

Bečka policija saopštila je da je u toku istraga da li je devojčica, koja je u subotu uveče viđena na tramvajskoj stanici u Beču zaista nestala Danka Ilić iz Bora.

Policija je to rekla za Tanjug, na pitanje kako napreduje istraga i dodala da je u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima.

"Srpski državljanin koji živi u Beču video je, prema sopstvenim izjavama, dvogodišnju devojčicu nestalu u Srbiji na tramvajskoj stanici u centru Beča 30. marta 2024. oko 20 časova. Sa detetom su bile dve žene. Kontaktirao je srpske vlasti. Kontaktirali su bečku policiju. Svedok je ispitan i obezbeđen je snimak koji je čovek napravio o svom zapažanju. Tačne okolnosti, posebno da li se zaista radi o nestaloj devojčici, predmet su istrage koja je u toku", navela je policija.

Dvogodišnja Danka nestala je 26. marta oko 13.45 časova u Banjskom polju kod Bora.

Zbog nestanka Danke Ilić u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me". O tome više u tekstu OVDE.

Komentari (0)

Srbija