Društvo

Đukić Dejanović: U Srbiji studira više od 250.000 studenata, oni su snaga svakog društva

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

13:47

Đukić Dejanović: U Srbiji studira više od 250.000 studenata, oni su snaga svakog društva
Đukić Dejanović: U Srbiji studira više od 250.000 studenata, oni su snaga svakog društva - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas na skupu koji povodom Dana studenata organizuje Studentska konferencija akademija strukovnih studija i visokih škola Srbije (SKAS) da u Srbiji na ukupno 19 univerziteta studira više od 250 hiljada studenata.

Ministarka je čestitala Dan studenata i podsetila da se 4. april obeležava kao studentski praznik u znak sećanja na demonstracije koje su, kako je navela, organizovali studenti u Beogradu 1936. godine protiv jačanja fažizma u zemlji.

"Tog 4. aprila pre 88 godina ubijen je student Pravnog fakulteta Žarko Marinović, braneći kolegu od napada nožem. U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, 4. april ustanovljen je kao Dan studenata beogradskog Univerziteta", rekla je Đukić Dejanović.

Naglasila je da su studenti, zahvaljujući svom znanju i obrazovanju, snaga svakog društva.

"U Srbiji na ukupno 19 univerziteta - na devet državnih i 10 privatnih studira više od 250 hiljada studenata, od čega je 226.108 na državnim, a 32.287 na privatnim visokoškolakim ustanovama", rekla je ona.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema njenim rečima, povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja jedan od strateških ciljeva Srbije.

Dodala je da studenti u Ministarstvu prosvete imaju podršku i da kroz partnerski odnos sa studentskim organizacijama i zajedničko delovanje unapređuju visoko obrazovanje.

Ulaganje u studentski smeštaj

Podsetila je da je omogućeno studiranje po dualnom modelu.

"Cilj uvođenja dualnog modela studiranja jeste pružanje mogućnosti studentima da značajno povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaju veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad", rekla je ministarka.

Ona je istakla da Srbija i resorno ministarstvo značajnim ulaganjima u infrastrukturu u visokom obrazovanju doprinose pobošljanju kvaliteta visokog obrazovanja.

"Nastavljamo da ulažemo u projekte obnove i izgradnje domova za studente u nameri da uslovi u njima budu što bolji. Takođe, nastavljamo ulaganja i u visokoškolske ustanove. To je jedan od prioriteta i u planu 'Skok u budućnost Srbija 2027'", rekla je Đukić Dejanović.

Podsetila je i da predstoji izgradnja novog objekta za smeštaj studenata u Studentskom gradu sa 1.000 novih mesta.

Tanjug/video

 

"Gotov je idejni projekat, radi se na izradi projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega se može ući u postupak izbora izvođača", rekla je ona.

Ministarka je podsetila i na zajednički projekat koji je pokrenut na inicijativu studenata, a to je studentska kartica.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, predsednik Konferencija i akademija visokih škola Branko Savić, predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić i predsednik SKAS-a Vojislav Stojanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija