Društvo

Vučić: Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i autoputa

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

21/05/2021

-

13:44

Vučić: Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i autoputa
Vučić: Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i autoputa - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju hotela "Terme 36.6" u Priboju i istakao da se taj grad mnogo promenio u poslednjih sedam godina i da je ponosan na tu činjenicu, a posetio je i novootvorenu fabriku AFT.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vučić je u obraćanju kazao da su se za Priboj borili on i mnogi njegovi ljudi, a posebno je zahvalio savetniku Jergu Heskensu.

Istakao je i da možemo da uspemo samo ako imamo ljude i porodice kao što je porodica Gorana Despića koja je investirala u obnovu hotela.

"Radio je ceo život i odlučio da uloži u Srbiju, a mogao je lagodno da živi tri života bez ikakvih problema od Monaka do Moskve. On je rešio da novac koji je teškim radom zaradio u inostranstvu uloži u svoj Priboj“, kazao je on.

Vučić je podsetio da je Despić dobio priznanje patrijarha SPC Irineja, te najavio da će dobiti odgovarajući orden Republike Srbije za sve što je uradio za ovaj kraj.

"Priboj ne izgleda kao pre sedam godina kada sam dolazio. Ako je neko pošten neka uzme sliku Priboja od pre sedam godina i danas, pa pogledajte šta je bilo i šta je danas u Priboju", dodao je Vučić.

Vučić je kazao da će u hotel, u koji su uloženi milioni, dolaziti gosti iz cele Srbije, ali i inostranstva.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Preneo je da je dogovoreno da se od 1. oktobra krene sa izgradnjom puta Priboj-Kokin Brod, kako bi se spojili Zlatibor i Zlatar sa Pribojem, što će koštati najmanje 850 miliona dinara.

"Nastavljamo da radimo na pruzi Valjevo-Vrbnica. Put ćemo brzo da završimo, ali za tri do četiri godine moći ćemo da kažemo da idemo solidnom brzinom prugom Beograd-Bar“, naglasio je on.

Na kraju je čestitao Pribojcima što je njihov grad među najboljima u Srbiji po vakcinaciji sa više od 50 odsto vakcinisanih.

Proizvodiće se delovi za "audi", "bmv"...

U fabrici AFT koja je danas otvorena u prisustvu predsednika Srbije, biće zaposleno ukupno 400 radnika, a proizvodiće delove za "audi", "bmw", "folksvagen" i druge poznate automobilske brendove.

"Oni razmišljaju o otvaranju još nekog pogona u Priboju", rekao je Vučić.


Istakao je da to donosi rezultate Priboju, kao i da je situacija u Priboju bila dosta loša do pre samo nekoliko godina.

"Danas imam razlog da popijemo sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem jednu domaću", dodao je predsednik.

Iako je Prijepolje veće od Priboja sada Prijepoljci dolaze u Priboj, jer tu mogu da nađu posao, kazao je Vučić.

Kaže da je Priboj poznat po FAP-u i da taj grad ima dobru radnu snagu, dobrim znanjem i tradicijom u automobilskoj industriji.

Predsedik opštine Priboj Lazar Rvović kaže da je Priboj ranije imao najniže plate i najveći procenat nezaposlenih građana, dok je sada druga situacija.

Fabrika je izgrađena na parceli većoj od 15.000 kvadrata, ima 6.300 kvadratnih metara, a vrednost investicije je šest miliona evra.

Trenutno je zaposleno 160 ljudi, do kraja godine radiće 250, a ukupno će biti zaposleno 400 radnika.

Putevi i gasovod za privlačenje investitora

Vučić je u obraćanju građanima tokom posete Prijepolju, ranije danas, poručio da će država u tom kraju raditi na izgradnji i obnovi puteva i izgradnji gasovoda, što će privući investitore u Prijepolje, a to će značiti posao i bolji životni standard za sve građane.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Danas ćemo da pokušamo da mnoge probleme Prijepolja, Pribija, Nove Varoši i Sjenice rešimo. Zapamtite moje obećanje, uradićemo za sve četiri opštine primarni i sekundarni gasovod", rekao je Vučić.

To će koštati oko 75 miliona evra, ali je to promena života u ovom kraju Srbije i to će držva da preuzme na sebe, istakao je predsednik.

"Radićemo puteve, to će da menja vaš život ovde. Radićemo put do Mileševe, gledaćemo da krenemo da radimo put Mileševa-Vodena poljana, kao i Bare-Kamena gora, a 80 miliona ćemo da uložimo u put od Prijepolja do Ivanja, i od Ivanje do Sopotnice", precizirao je Vučić.

Tanjug

Dodao je da u mestu Brodarevu ima velikih problema čim kiša padne, pa će biti očišćeni kanali, prošireni branici, kako bi putevi bili bezbedniji.

Obećao je i u Župi novu trafostanicu, kao i na nekoliko mesta potpuno uređenje niskonaponske mreže, kako bi svi meštani imali struju.

"Radićemo brzu saobraćajnicu, da spojimo Prijepolje sa autoputem, jer tada će dolaziti investitori. Ići ćemo na dalja ulaganja u zdravstveni centar. Pomoći ćemo opštini da vrati dugove. Sve radimo da bismo privukli nekog od većih investitora", rekao je Vučić navodeći da je Prijepolje jedno od 19 mesta u koje nije doveden značajniji investitor.

Najavio je i da će država uložiti 30 miliona evra ulažemo kako bi ovaj kraj dobio gasovod.

"Mislim da je to važna vest", poručio je Vučić građanima Prijepolja koji su ga dočekali u tom gradu.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović informisao je predsednika da bi gasovod od Zlatibora do Priboja koštao oko 10 miliona evra, zatim do Bistrice još 12, do Prijepolja još pet miliona, toliko još do Nove Varoši i oko dodatnih 12 miliona do Sjenice.

To je ukupno oko 45 miliona evra, za izgradnju čeličnog gasovoda, uz još oko 30 za sekundarni gasovod.

Vučić je istakao da je gasovod strateški važan, zbog investitora, ali i stanovništva, da bi imali čist vazduh, da se ne bi grejali na čvrsta goriva, ali i da bi im grejanje bilo jeftinije.

"Važno je za dolazak fabrika, koje bez toga ne dolaze. A, ne možemo da uradimo za Prijepolje, a da ne uradimo za Priboj, Sjenicu, Novu Varoš", rekao je Vučić.

Vučić je posetu Zlatiborskom okrugu započeo susretom sa građanima i poljoprivrednim proizvođačima Prijepolja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik je u razgovoru sa njima rekao da će već za 15 do 20 dana doći mašine koje će uraditi tri puta, od Prijepolja do Mileševe, put do Ivanja, kao i put Kamena Gora - Bare.

"Hoćemo da napravimo brzu saobraćajnicu, da spojimo opštinu sa autoputem. Potrebna je i kanalizacija, naravno, a mogu da vam obećam put do Mileševe, do Ivanja, kao i Kamena Gora-Bare. Već za 15-20 dana videćete da mašine izlaze na teren i da počinjemo da radimo. Ono što obećam, ispunim. Zato neću i ne mogu da obećam sve", rekao je Vučić.

Naglasio je da je strateški najvažnije da se urade putevi, kako bi došli investitori u taj kraj.


Vučić kaže da će država uraditi brzu saobraćajnicu koja će spojiti Prijepolje sa Dugom Poljanom, gde će proći deonica autoputa Požega - Duga Poljana - Boljare na granici sa Crnom Gorom.

Podsetio je da će taj deo Srbije biti povezan autoputem do Kotromana.

"Hteo sam da vidim te traktore koje plaćamo"

"Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i autoputa", napomenuo je Vučić.

Dodao je da u Prijepolju treba izgraditi i kanalizaciju i drugo, ali da će se prvo raditi na putevima pošto je u razgovoru s građanima video da im je to najpotrebnije.

Vučić je poručio da je gasovod najjeftiniji i najbolji energent i "takođe jedan od uslov za dolazak investitora".

Sa meštanima je razgovarao o voćarstvu i ratarstvu te rekao da će država obezbediti subvencije u iznosu od 50 odsto za nabavku ukupno 750 novih traktora u Srbiji, kako bi seoska domaćinstva mogla da obnove mehanizaciju.

Vučić je istakao da je cilj da se podigne poljoprivreda i da je to bila njegova ideja kada se vratio sa puta iz Indije, gde je video da država tako obnavlja mehanizaciju seoskih domaćinstava.

"Hteo sam da vidim te traktore koje plaćamo", dodao je Vučić.

Poljoprivrednici su mu tom prilikom rekli da im puno znači to što su nabavili nove traktore.

"Ja neću da se ženim dok ne uzmem novi traktor", kazao je Vučuću mladić Denis. Predsednik mu je na to poručio da treba što pre da se ženi kako bi bilo što više dece.

Jedan od poljoprivrednika rekao da su srećni što je predsednik Srbije došao da ih poseti, te dodao da su oni jedinstveni ne samo u Srbiji i Evropi, već i celom svetu jer u jednom mestu žive i muslimani i Srbi. 

Tanjug

Vučić je razgovarao i sa dva mlada momka iz Prijepolja te im je poručio da se što pre ožene i da ne odlaze iz Prijepolja.

Bilo je reči i o zaposlenju, pa je Vučić sa jednom devojkom iz Prijepolja, koja je završila psihologiju razgovarao o tome kako svakodnevno putuje na Zlatibor zbog posla. S njom će, kako je dodao predsednik, razgovarati malo kasnije kako bi se pronašlo rešenje za njeno zaposlenje u Užicu.

"Najlepše mi je kad čujem da se neko iz Beograda vratio, malo je takvih", poručio je.

Na poklon je tokom posete Vučić od građana dobio suve šljive prelivene orasima i medom. Proizvođači su rekli da je to dobro za vraćanje energije. Taj poklon mu je uručio dečak Vukašin.

Fabrika Teklas hoće još da gradi

Dodao je da, na primer, Teklas hoće da gradi još jednu fabriku, ali da je potrebno da se razvuče gasovod od Leskovca do Vranja.

Nakon sastanka sa građanima Vučića očekuje sastanak i sa predsednicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

Predsednik će otvoriti hotel "Terme 36.6", a potom i fabriku AFT.

Nekadašnji hotel "Priboj", koji se nalazi u centru starog Priboja, otvoren 1950. godine, kasnije poznat pod imenom hotel "Bić", od danas, potpuno renovinar, nosi naziv "Terme 36.6".

AFT je nemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju i koja će danas zvanično otvoriti svoju fabriku i u Priboju.

Hoću najbolje odnose Srba i Bošnjaka

Vučić je apelovao na stanovnike Prijepolja da čuvaju najbolje odnose između Srba i Bošnjaka.

Tanjug

"Moja poruka vama je da želim da čuvate najbolje odnose između Srba i Bošnjaka. Što se mira i stabilnosti tiče, to u Srbiji imamo, ali hoću da budemo najbliži“, rekao je on obraćajući se okupljenim građanima.

Vučić je kazao da je u Prijepolju razgovarao sa dečacima Strahinjom i Milovanm, ali i sa Vahidom i Najlom.

"Želim da imate najbliže i najbolje odnose, i da brinemo jedni o drugima – Srbi o Bošnjacima, Bošnjaci o Srbima“, naglasio je on.

FAP će opstati, za bivše radnike naći drugo rešenje

FAP će da opstane, ali moramo da unapređujemo tehnologiju, poručio je Vučić, dodavši da je do sada i opstao upravo zbog narudžbinana koje su stizale iz Vojske Srbije.

Vučić je novinarima u Priboju, odgovarajući na pitanje da li je moguće poslovima sa Vojskom Srbije obezbediti sigurnije zaposlenje u FAP-u, kazao da u toj fabrici trenutno radi 250 radnika.

Komentari (0)

Srbija