Društvo

Novi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2024": Počela prijava, nagradni fond 10 stanova u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2024

-

13:23

Novi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2024": Počela prijava, nagradni fond 10 stanova u Beogradu
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Prijava za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi 2024" počela je danas, a nagradni fond ovog kruga obuhvata 10 stanova u Beogradu, ukupne vrednosti od 1,9 miliona evra, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Prema podacima sa sajta Poreske uprave, do 14 časova poslato je 223.200 računa.

Vlada Srbije, uz podršku NALED-a, pokreće prvi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2024“ koji će biti održan od 25. aprila do 8. juna, a prvo izvlačenje biće 11. maja uz prenos uživo na prvom programu Radio televizije Srbije.

Umesto slanja fiskalnih računa u kovertama, građani su pravo učešća ostvarili registrovanjem računa putem mobilne aplikacije "Uzmi račun i pobedi", koju je razvila Poreska uprava Srbije.

Izvlačenje dobitnog koda obavlja se izvlačenjem kuglica iz bubnja u kome se nalazi šest setova sa brojevima od 0 do 9.

Izvučeni šestocifreni broj (prva kuglica predstavlja prvu cifru broja, druga drugu i tako do šeste kuglice).

Nakon izvlačenja numeričkog dela, uvidom u sistem se utvrđuje koja kombinacija slova je mogući dobitak i u zavisnosti od toga se pristupalo se izvlačenju slovne kombinacije, da bi na kraju sjedinjenje dva, odnosno tri slovna i šest numeričkih karaktera dalo jedinstveni dobitni kod.

Kada su planirana izvlačenja

  • Prvo izvlačenje je 11. maj 2024 - jednoiposoban i dvosoban stan u Beogradu.
  • Drugo izvlačenje 18. maj 2024 - kednoiposoban i dvosoban stan u Beogradu.
  • Treće izvlačenje 25. maj 2024 - dva trosobna stana u Beogradu.
  • Četvrto izvlačenje 1. jun 2024 - dva trosobna stana u Beogradu.
  • Peto izvačenje 8. jun 2024 - trosoban i četvorosoban stan u Beogradu.

 

Aplikacija "Uzmi račun i pobedi" dostupna je u Google Play, Apple i Huawei prodavnicama, a u igri učestvuju računi sa QR kodom izdati na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, ne stariji od 1. januara 2024, bez obzira na vrednost.

Novi krug donosi i jednu novinu za bezgotovinska plaćanja - unosom u aplikaciju, svaki račun dobija jedinstveni alfanumerički kod, a ukoliko je na računu zabeležen bezgotovinski način plaćanja (karticom, instant i dr), dobija se i još jedan, dodatni kod.

Svi dodeljeni kodovi učestvuju u javnim izvlačenjima.

Euronews

 

Pet javnih izvlačenja biće održano od 11. maja do 8. juna, u emisiji koja će biti emitovana uživo na prvom programu RTS-a, subotom od 18 časova.

U svakom od izvlačenja biće dodeljeno po dva stana.

Pravo učešća u prvom i svakom narednom izvlačenju imaju fiskalni računi uneti do 12 časova na dan izvlačenja.

Oni računi koji su registrovani nakon toga ili koji nisu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednom izvlačenju.

Šta je potrebno za učešće u nagradnoj igri

Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Republici Srbiji, a procedura registracije za učešće je vrlo jednostavna.

Nakon preuzimanja i instaliranja aplikacije, potrebno je da se napravi korisnički nalog.

Neophodno je uneti broj mobilnog telefona, ime i prezime, mesto, adresu i broj lične karte i označiti polja koja potvrđuju da je reč o punoletnoj osobi i da prihvata pravila nagradne igre i privatnosti.

Nakon klika na dugme "Registracija", učesnik će na broj mobilnog telefona dobiti SMS poruku sa kodom koji je potrebno uneti u aplikaciju i završiti kreiranje profila.

Svaki građanin, pored svog, u aplikaciji može da otvori još četiri naloga primera radi za članove svoje porodice što će olakšati starijim osobama i drugim licima kojima je potrebna pomoć s novom tehnologijom, da učestvuju u nagradnoj igri.

Ukoliko aplikacija zahteva ažuriranje, potrebno je pronaći je u Google Play, Apple ili Huawei prodavnici i kliknuti na dugme "Ažuriranje" (Update).

U nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2024 učestvuju svi fiskalni računi dobijeni za ostvarene kupovine počevši od 1. januara 2024.

Fiskalni računi koji su izdati pre ovog datuma, kao i svi fiskalni računi koji su poslati za prethodnu nagradnu igru nemaju pravo učešća u novom ciklusu.

Unos računa moguć je skeniranjem QR koda ili ručnim unosom PFR broja i PFR vremena računa.

Za svaki uneti račun dobija se jedinstveni alfanumerički kod, a ukoliko je na računu zabeležen bezgotovinski način plaćanja (karticom, instant i dr), dobija se dodatni kod.

Kod se sastoji od dva, odnosno tri latinična slova, bez dodatnih slovnih znakova i 6 brojeva, struktura u obliku "AA(A)000000".

Svi dodeljeni kodovi učestvuju u javnim izvlačenjima.

Važno je obratiti pažnju na to da je reč o vrsti računa "Promet-prodaja" (oznaka se nalazi u gornjem delu računa, iznad spiska kupljenih proizvoda ili usluga).

Aplikacija će svakom učesniku poslati obaveštenje da li je uspešno uneo račun i neće dozvoljavati registraciju istog računa više puta.

Takođe, učesnici će moći da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.

Sva pitanja o nagradnoj igri građani će moći da postave kontakt centru koji će voditi NALED, putem mejl adrese kontakt@uzmiracun.rs.

Kao i do sad, najvažnije informacije o "poreskoj lutriji" i suzbijanju sive ekonomije biće dostupne na nacionalnom portalu www.uzmiracun.rs .

Komentari (0)

Srbija