Društvo

Pašalić: Deca u uličnoj situaciji su najranjivija grupa

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

14:10

Pašalić: Deca u uličnoj situaciji su najranjivija grupa
Pašalić: Deca u uličnoj situaciji su najranjivija grupa - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da su deca u uličnoj situaciji najranjivija grupa izložena opasnostima i rizicima koji ozbiljno ugrožavaju njihov fizički, emocionalni i mentalni razvoj. 

On je, povodom 12. aprila, Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, rekao da su ta deca često žrtve zlostavljanja, radne i seksualne eksploatacije, i da su najizloženija riziku od trgovine ljudima. 

Kako je rekao ta deca su često prepuštena sama sebi, a za državu su pravno nevidljiva. Dodao je da se naše društvo i dalje suočava sa ozbiljnim problemom dece kojima je ulica postala dom, kao i da život i rad na ulici imaju dalekosežne negativne posledice po razvoj i zdravlje dece, i bez adekvatne, blagovremene i celovite podrške i rešenja, ta deca ostaju zanemarena i bez perspektive za bolju budućnost.

Prema njegovim rečima njihovi životi i dobrobit su odgovornost celog društva, i istovremeno pozvao nadležne organe da ulože dodatne napore u zaštitu tih mladih ljudi.

"Mora se obezbediti pristup osnovnim životnim potrebama, zaštita od svih vrsta eksploatacija i zlostavljanja, kao i bezbedno okruženje za zdravo odrastanje", rekao je Zoran Pašalić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija