Društvo

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog smrti porodilje iz Vlasotinca u UKC Niš

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

14:14

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog smrti porodilje iz Vlasotinca u UKC Niš
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas samoinicijativno postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada leskovačke bolnice i Ministarstva zdravlja povodom informacija da je u UKC Niš preminula pacijentkinja iz Vlasotinca koja se prethodno porodila u Opštoj bolnici Leskovac.

Od leskovačke Opšte bolnice Zaštitnik građana traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi informacije o merama koje su u međuvremenu sprovedene kao i o rezultatima unutrašnje provere kvaliteta rada u konkretnom slučaju, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

U istom roku, Zaštitnih građana zahteva da mu Ministarstvo zdravlja dostavi podatke o rezultatima nadzora koje je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja izvršila u Opštoj bolnici Leskovac, UKS Niš, kao i Domu zdravlja Vlasotince u kojem je vođena trudnoća pacijentkinje. 

Zaštitnik građana od nadležnog ministarstva traži i da mu dostavi rezultate vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada u navedenim zdravstvenim ustanovama.

Porodilja D.L. (31) preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu gde je, nakon carskog reza i zbog sumnje na krvarenje u trbuhu, transportovana iz Opšte bolnice Leskovac.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra su saopštili da je D.L. primljena 28. februara u izuzetno teškom opštem stanju, a nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda je prebačena u jedinicu intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

"Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziologa, pacijentkinja je u jutarnjim satima u 6.50 preminula", navedeno je u saopštenju niškog kliničkog centra.

Komentari (0)

Srbija