Društvo

Tiodorović: Najveći broj novoobolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske

Komentari

Autor: RTS

09/08/2021

-

08:44

Tiodorović: Najveći broj novoobolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske
Tiodorović: Najveći broj novoobolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.  Kako je dodao, vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Prema njegovi rečima, porast broja novozaraženih koji se trenutno beleži nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. 

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

"U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance ostale mere nisu toliko važne", rekao je Tiodorović

Dodao je da po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta - Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

"Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajućeg rezultata kod odraslih", istakao je epidemiolog

"Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo ne možemo to da radimo stalno", istakao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemiološku situaciju da se deca vrate u klupe, ali je to teško očekivati.

"Zdravstveni radnici moraju biti vakcinisani"

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

"Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad", rekao je Tiodorović.

Onje naveo da je neophodno napraviti razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regoluralno u školu.

"Dileme nema zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima", rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Govoreći o festivalima, rekao da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

Komentari (0)

Srbija