Društvo

Novac za udžbenike đacima u Beogradu: Većina opština pomaže samo prvacima, socijalno ugroženim i porodicama sa više dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2024

-

12:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U nekim gradovima, poput Beograda, roditelji dobijaju novčanu pomoć za kupovinu udžbenika i opremanje dece za polazak u školu, dok u većini lokalnih samoprava nema te vrste pomoći. Zbog malih budžeta, većina gradova i opština opredeljuje se da pomogne samo prvacima, socijalno najugroženijima i porodicama sa više dece.

Kupovina udžbenika je svakog septembra značajan udar na kućni budžet, pre svega na jugu Srbije gde su plate ispod proseka.

Nišlije kažu da je minimalni trošak porodice pred polazak deteta u školu oko 20.000 dinara. Porodicama sa više dece izdaci su mnogo veći.

"Podržavam inicijativu da besplatne udžbenike dobijaju sva deca, ali ako ne mogu u celoj Srbiji neka to budu bar za siromašnije opštine", kaže jedan od njih.

Navode i da znaju da Beograd ima veći budžet od ostalih gradova, te da verovatno zbog toga roditelji učenika imaju veću podršku, ali navode i da su stanovnici manjih gradova diskriminisani u odnosu na prestonicu.

Budžet Niša jeste znatno manji u odnosu na beogradski. Ekipa Euronews Srbija pokušala je da dobije komentar gradonačelnice Dragane Sotirovski, ali ona sada nije htela da govori na ovu temu. Nedavno je izjavila da taj trošak gradska kasa ne može da izdrži. 

Kako do besplatnih udžbenika?

Da je tako, slaže se i učitelj Dejan Petrović čiji đaci koriste udžbenike fondacije Kavčić, koji su, kaže, ne manje kvalitetni, ali višestruko jeftiniji, pa otud inicijativa da i Grad iskoristi tu mogućnost.

"Ti udžbenici su nekih šest puta jeftiniji u odnosu na udžbenike drugih izdavača. To bi kudikamo rešilo problem roditelja, i bilo bi i manje optećenje za budžet grada. Jedan podatak - školske 2022/23. godine je 750 miliona dinara plaćeno za učenike koji ostavaruju pravo na besplatne udžbenike po nekom osnovu (besplatni udžbenici Ministarstva prosvete). Za taj isti novac, poredeći cene, je država mogla da obezbedi udžbenike za sve učenike", kaže Petrović za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

 

I deo niške opozicije tražio je da Grad obezbedi besplatne udžbenike za sve đake, a bivša narodna poslanica Tamara Milenković Kerković predložila republičkoj skupštini izmenu Zakona o udžbenicima, koja predviđa da oni budu besplatni za sve osnovce i srednjoškolce, ali je taj predlog odbijen.

"Jasno je da je naše tržište okupirano stranim izdavačima i da su zbog toga udžbenici preskupi, to bi svakako bio ogroman namet, ali postoje načini. Neka štampu obezbedi Zavod za udžbenike koji ima samo tri posto na tržištu udžbenika. To je bila suština mog zakonskog predloga, da javno državno preduzeće štampa udžbenike po najnižim mogućim cenama, naravno, bez korupcije, i neka to podele deci. Drugo, to će se menjati iz generacije u generaciju, nasledjivaće deca, vi samo inicijalno treba da platite. Može da se nađe način kada se želi", kaže Milenković Kerković, bivša narodna poslanica Dveri-Patriotski blok

Prostora, kaže, može da se nađe i u gradskom budžetu, kada bi se javna preduzeća domaćinski odnosila prema njemu, a da se taj novac preusmetri na ono što bi građanima olakšalo život.

Do nekih novih inicijativa ili predizbornih obećanja, roditelji se snalaze, najčešće tako što kupuju polovne udžbenike koji su bar duplo jeftiniji od novih.

Lužanin: Nije fer

Prof. Zorana Lužanin sa PMF-a u Novom Sadu i bivša državna sekretarka u Ministarstvu prosvete kaže da nije fer da se razlikuju učenici u Beogradu i ostalim delovima Srbije. Navodi da je obrazovanje danas centralizovano, da sve određuje Ministarstvo prosvete - planove, programe, udžbenike, a da se onda dogodi da samo u prestonica roditelji imaju privilegiju da dobiju novčana sredstva za kupovinu udžbenika.

Podseća da je u periodu kada je ministar prosvete bio Srđan Verbić (Lužanin bila državni sekretar) pokrenuta inicijativa da se ograniči maksimalna cena udžbenika i da se da odredi preporučeni obim. Zakon je usvojen 2015. godine, ali je ubrzo promenjen.

"Sada imamo potpuno slobodno tržište, što ne bi snelo da bude, jer je udžbenik od javnog interesa. Taj Zakon je predviđao da država definiše maksimalnu cenu udžbenika. U cenu bi ulazila štampa, deo novca izdavačima i autorima, ali bi cena bila dva do tri puta manje. Druga stvar je bila da se uvede preporuka koliki obim udžbenika treba da bude i kakvi udžbenici treba da budu", pojašnjava Lužanin za Euronews Srbija. 

Euronews Srbija

Navodi da je pravo pitanje da li ima potrebe da se ide sa tom količinom i tim obimom udžbenika. Primećuje da je najveći pritisak na prva četiri razreda osnovne škole, gde roditelji žele deci da obezbede sve što se kaže da je potrebno. Već u srednjoj školi je drugačije, jer učenici znaju gde im je koristan udžbenik, gde ne.

Smatra da udžbenici i nisu najvažniji za nastavu, da su na prvom mestu nastavnici, zatim uslovi za nastavu, pa tek onda udžbenici. 

"Kada bi mi ta silna sredstva uložili na uslove rada u školama postignuća bi bila veća, a učenici bi imali dodatnu motivaciju. Laboratorije u školama su zastarele, a ljudi koji se bave obrazovanjem tvrde da je istraživački pristup najbolje, jer tada učenici najbolje pamte", istakla je Lužanin.

Smatra i da trenutne cene udžbenika nisu realne, da tržište udžbenika ne može da bude slobodno, ako škola odlučuje šta roditelj mora da kupi.

"Da bi tržište bilo slobodno onaj ko daje pare- roditelj ili država treba da bira šta će da kupi", kaže ona.

Navodi i da situacija sa tržištem udžbenika može da se reši, samo je pitanje da li ima volje za to.

Dejanović: 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da je odluka lokalnih samouprava da li će da finansiraju besplatne udžbenike za đake. Dodala je da Grad Beograd nije jedini koji pruža takvu mogućnost i da je važno da se priključi što veći broj gradova i opština.

Euronews TV

Ministarka je naglasila da su sredstva za besplatne udžbenike koje finansira Ministarstvo prosvete već obezbeđena.

"Ove godine je 792 miliona dinara iz budžeta Srbije odvojeno za besplatne udžbenike i proširili smo kategorije učenika koji treba da dobiju besplatne udžbenike. Od ove godine su to deca koja boluju od retkih bolesti, zatim učenici o čijem odrastanju se stara samo jedan roditelj. Za sedam dana ćemo produžiti mogućnost prijave", navela je Đukić Dejanović.

Inače, besplatni udžbenici Ministarstva prosvete dodeljujuju se deci iz socijalno ugroženih porodica, zatim učinicima koji žive u višečlanim porodicama, đacima koji pohađaju nastavu po IOP-u, talentovanim učenicima. Od ove godine proširene su kategorije učenika koji dobijaju besplatne udžbenike na učenike koji boluju od retkih bolesti, zatim učenici o kojima brine jedan roditelje (ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat), učenike koji primaju tuđu negu i pomoć.

Komentari (0)

Srbija