Društvo

Počelo prijavljivanje za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete: Ko ima pravo na njih, kako se dodeljuju?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/04/2024

-

15:50

Počelo prijavljivanje za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete: Ko ima pravo na njih, kako se dodeljuju?
Počelo prijavljivanje za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete: Ko ima pravo na njih, kako se dodeljuju? - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete za narednu školsku godinu proširilo je listu kategorija učenika osnovnih škola koji imaju pravo na besplatne udžbenika. Osim đaka iz materijalno ugroženih porodica, dece sa invaliditetom, učenika koji obrazovanje stiču po IOP-u, koji su iz višečlanih porodica, pravo na besplatne udžbenike imaće i učenici koji boluju od retkih bolesti, koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i oni o kojima brine samo jedan roditelj.

Prošle godine su svi osnovci i srednjoškolci u Beogradu od Grada dobili besplatne udžbenike. Škole do sada nisu dobile nikakvo obaveštenje kako će biti ove godine. Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić najavio je da je plan da ove godine umesto besplatnih udžbenika roditelji dobiju novac u toj vrednosti, ali da će konačna odluka o tome biti doneta sledeće nedelje.

Milan Krstić, direktor Osnovne škole "Pavle Savić" u Mirijevu kaže da je od Ministarstva prosvete stigao dopis o besplatnim udžbenicima na koje učenici imaju pravo po različitim osnovama, ali da od Grada još nije stiglo nikakvo obaveštenje.

"Uveliko radimo na prikupljanju podataka za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete. Roditelji dostavljaju dokumentaciju školi - da li je u pitanju treće dete, primaoci socijalne pomoći, učenici koji rade po IOP-u. Grad Beograd nam se još uvek nije oglasio", kaže Krstić za Euronews Srbija.

Roditelji dostavljaju neophodnu dokumentaciju školi, a škole sve te podatke Ministarstvu prosvete. Sa druge strane Grad Beograd je prošle godine finansirao nabavku udžbeničkih kompleta za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Ta nabavka je išla odvojeno od besplatnih udžbenicima Ministarstva prosvete, te su neki đaci u Beogradu dobili duple komplete (od Grada i od Ministarstva prosvete).

Ko ima pravo na besplatne udžbenike

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Besplatne komplete dobiće i đaci iz socijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), zatim učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2), učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3.

Euronews Srbija

 

Besplatne komplete dobijaju i đaci iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, s tim da udžbenike dobijaju deca koja su učenici osnovne škole. Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobijaju deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja.

Prijava za besplatne udžbenike obavlja se u školama do 20. aprila 2024. godine.

Koje udžbenike nabavlja Ministarstvo

Treba napomenuti da udžbenički kompleti koje nabavlja Ministarstvo prosvete ne sadrže baš sve knjige na kojima insistiraju učitelji i nastavnici. Kompleti za prvi ciklus obrazovanja, od prvog do četvrtog razreda, sadrže užbenike iz matematike, srpskog jezika, sveta oko nas, prirode i društvo i stranog jezika koji je obavezni predmet. 

Kompleti za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, od petog do osmog razreda, sadrže udžbenike za predmete- matematika, srpski jezik i književnost, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Tanjug/Predrag Mitić, Zoran Žestić, Sava Radovanović, profimedia

 

"Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, obezbeđujemo besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika", kažu u Ministarstvu prosvete.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.

Novac od Grada Beograda?

Prošle godine svi učenici u Beogradu, osnovci i srednjoškolci, dobili su od Grada besplatne udžbenike. Kako će biti ove godine još se ne zna precizno. Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić najavio je da je plan za ovu godinu da umesto besplatnih udžbenika roditelji dobiju novac u toj vrednosti, ali da će konačna odluka biti doneta naredne nedelje.

"Što se tiče ove godine, ja sam najavio pre nekog vremena, da je ideja da umesto udžbenika damo novčana sredstva. Mislim da je to u ovoj situaciji još vrednije, jer srednjoškolci čak i ne koriste sve udžbenike, već skripte ili kopiraju", rekao je Šapić.

Dodao je i da je septembar jedan od najtežih meseci za svaku porodicu jer počinje škola.

"Na taj način dajemo izbor roditeljima da za decu kojima je potrebno mogu da kupe udžbenike, ali da mogu da naslede udžbenike od braće i sestara. Dobijeni novac mogu da iskoriste za neke druge stvari", naveo je Šapić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija