Društvo

Đaci Vazduhoplovne akademije moraju da kupe većinu udžbenika: Grad tvrdi da je plaćeno sve što je škola dostavila

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/09/2023

-

16:39

Đaci Vazduhoplovne akademije moraju da kupe većinu udžbenika: Grad tvrdi da je plaćeno sve što je škola dostavila
Đaci Vazduhoplovne akademije moraju da kupe većinu udžbenika: Grad tvrdi da je plaćeno sve što je škola dostavila - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Wikimedia/Andrija12345678

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji učenika Vazduhoplovne akademije, ovih dana neprijatno su iznenađeni jer je stiglo obaveštenje iz škole da ipak moraju da kupe većinu udžbenika za stručne predmete, a očekivali su da će kao i ostali osnovci i srednjoškolci dobiti besplatno od Grada Beograda. Iz Grada poručuju da su škole bile u obavezi da im dostave izbor udžbenika i potrebne količine za sve đake i da su prema tim trebovanjima finansirali udžbenike, uključujući i Vazduhoplovnu akademiju. Finansirali su samo one knjige koje su u Katalogu udžbenika, koje je odobrilo Ministarstvo prosvete. 

Roditelji kažu da od škole nisu dobili nikakvo obaveštenje celo leto. Nekoliko dana pred početak školske godine obavešteni su da ipak moraju da kupe većinu udžbenika za stručne predmete.

Primera radi učenici trećeg razreda - smer Tehničar vazdušnog saobraćaja dobili su besplatno udžbenike za srpski jezik, matematiku, strani jezik, Aerodinamika i struktura helikoptera, Prva pomoć.

Roditelji moraju da kupe: Stručni engleski jezik, Opasne materije, Vazduhoplovni propisi, Ljudske mogućnosti i ograničenja, Komunikacije, Teorija leta, Operativne procedure, Vazduhoplovna navigacija, Automatska obrada podataka, Vazduhoplovna meteorologija, Performanse i planiranja leta i Poznavanje vazduhoplova. Svaka knjiga košta 2.000 do 2.100 dinara. To znači da roditelji moraju da plate odmah 24.000 dinara.

Promo

Spisak udžbenika koje roditelji moraju da kupe

"Prethodnih godina smo plaćali udžbenike na rate, pa nam je bilo lakše. Ove godine najava je bila da će Grad finansirati knjige za sve đake osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Pred početak škole dobili smo obaveštenje da moramo sami da plaćamo većinu udžbenika. Odjednom moram da platim 24.000 dinara, što je mnogo", kaže jedan od roditelja učenika Vazduhoplovne akademije. 

Ogorčen je i što nema nikakvog objašnjenja od škole, zašto su njihova deca ostala uskraćena besplatnih udžbenika.

Grad: Škole su slale koje udžbenike i koliko da kupimo

Iz Grada za Euronews Srbija kažu da je svim osnovnim i srednjim školama poslat ranije zahtev da popune tabele potrebnih udžbenika kao i broja đaka.

"Postoji preko dvadeset izdavača od kojih su udžbenici naručeni i oni su morali da budu u Katalogu udžbenika odobrenom od strane Ministarstva prosvete. Sve zahteve koje su škole ispostavile vezane za izbor udžbenika kao i njihov broj, odnosno potrebne količine za sve đake, Grad Beograd je obezbedio", poručuju iz Grada.

Podsećaju da je za  osnovne škole nabavljeno oko 130.000 kompleta udžbenika i da je za to izdvojeno u ovom momentu 1.637.000.890 dinara sa PDV-om. Za srednje škole nabavljeno je blizu 60.000 kompleta udžbenika i izdvojeno je 718.430.083,71 dinar sa PDV-om u ovom trenutku.

Wikimedia/Andrija12345678

 

Nema jasnog odgovora iz Vazduhoplovne akademije zašto škola nije ranije obavestila roditelje da će morati sami da kupuju većinu udžbenika. Nema odgovora ni da li to znači da škola koristi neodobrene udžbenike, koji nisu u Katalogu, za koje nije "zeleno svetlo" dao Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete. Tri instance koje svaki udžbenik mora da prođe da bi se našao u Katalogu i koristio u nastavi.

"Grad finansira samo udžbenike koje je odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i  vaspitanja. Nabavku stručnih udžbenika je organizovao Savet roditelja. Zbog malih tiraža (24 do 48 primeraka) ne postoji interes izdavača da ih štampaju", stoji u šturom odgovoru Vazduhoplovne akademije za Euronews Srbija.

Kako se nabavljaju udžbenici u Vazduhoplovnoj?

Roditelji Vazduhoplovne akademije kažu da udžbenike nabavljaju preko sajta westerna.rs. Na tom sajtu stoji obaveštenje za roditelje Vazduhoplovne akademije. 

"Na osnovu informacija koje su do sada poznate, opšte knjige se dobijaju gratis a prodaja stručnih knjiga na sajtu je počela 04.07. za školsku 2023/24. U slučaju da Grad Beograd preuzme troškove izrade radnih sveski, Westerna doo vrši povraćaj novca uplatiocu. Sve poručene i plaćene knjige do 15. 08. se dostavljaju od 01.09 u prostijama škole. Naknadno poručene knjige prolongira i isporuku od 15 do 20 dana", anvedeno je u obaveštenju na sajtu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija