Društvo

Početak školske godine na pragu, a još se ne zna kada stižu besplatni udžbenici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2023

-

09:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Početak školske godine je na pragu, a roditelji kažu da nema zvaničnih informacija o besplatnim udžbenicima koje će ove godine dobiti svi učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda. Sa druge strane, izdavači koji su učestvovali u pregovorima sa Gradom, veruju da će udžbenici biti isporučeni u roku. Gradonačelnik glavnog grada Aleksandar Šapić, besplatne komplete knjiga najavio je krajem prošle godine.

"Neki su pregovori još u toku, ali mislim da će Grad Beograd da to izgura na vreme. Imaju još tri nedelje, nema svrhe da se udžbenici dostave školama u ovom trenutku. Sada nikog nema u školama. Dostave udžbenika treba da budu oko 25. avgusta da bi to stiglo za školsku godinu i ja mislim da će grad Beograd to srediti", kaže za Euronews srbija Aleksandar kavčić, osnivač Fondacije "Alek Kavčić".

Pred početak letnjeg raspusta roditelji beogradskih đaka obavešteni su da da će Grad ove godine nabaviti knjige za sve osnovce i srednjoškolce. Obaveštenje je išlo tako što je prosleđen flajer u roditeljskim vajber grupama. Detaljnije informacije niko nije dobio.

Za đake prvog i drugog razreda Beograd je i do sada obezbeđivao besplatne komplete knjiga.

Petrović: Ne znamo kako će biti

Roditelji Osnovne škole "Danilo Kiš", kažu da im je saopšteno da će od 1. septembra svi učenici dobiti besplatne udžbenike, ali bez preciznijeg objašnjenja.

Beograd.rs

 

"Na koji način će to biti sprovedeno? Kakva će biti procedura? Da li će se nešto uplaćivati roditeljima na tekući račun ili ćemo dobijati vaučere, ili kao i prošle godine - ti udžbenici bi već bili u školi, mi smo ih dobili na roditeljskom sastanku. Kako će biti ne znamo zaista niti smo dobili neku informaciju u toku leta", priča Ana Petrović, članica Saveta roditelja u OŠ "Danilo Kiš".

Izdavači koje je kontaktirao Euronews Srbija, poput Zavoda za udžbenike i kuće Klet čekaju potpisivanje ugovora, ali su spremni za isporuke.

I dok deluje da pregovori uzmeđu izdavača i Grada idu svojim tokom, u Fondaciji "Alek Kavčić" kažu da problemi postoje u komunikaciji s Ministarstvom prosvete. Oni su zaduženi za besplatne udžbenike za đake iz materijalno ugroženih porodica, sa smetnjama u razvoju i posebnim potrebama na nivou cele Srbije.

"Jedan tender nije završen, novi nije ni na pomolu. Ne znam kako će to ministarstvo uraditi. Nova ministarka je tu, ali ona očigledno nasleđuje jedan sistem u stanju rasula i nije jasno kako će ministarstvo za mesec dana to uraditi", kaže Kavčić.

Ministarstvo prosvete: Sve spremno do 1. septembra

Ministarstvo prosvete u odgovoru  Euronews-u tvrdi da će sve biti spremno do 1. septembra. Međutim, nisu odgovorili na pitanje - da li rade u koordinaciji sa gradom Beogradom kako specijalne kategorije učenika ne bi dobile duple komplete knjiga - i  od Grada i od Ministarstva, niti u kojoj fazi je tender za nabavku udžbenika za tu grupu đaka. 

Euronews Srbija

 

Inače, krajem marta gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu saopštio je da nisu postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete, kako đaci iz socijalno ugroženih kategorija u Beogradu ne bi dobile duple udžbenike (od Ministarstva i od Grada).

"Ministarstvo prosvete nije bilo zainteresovano da se dogovorimo, pa da za decu iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija kojima su oni do sada davali udžbenike ne trošimo dupli novac. Zbog toga će te porodice dobiti duple udžbenike i od resornog ministarstva i od Grada Beograda", navedeno je tada u saopštenju.

Kako se navodi, pravo na besplatne udžbenike imaće sva deca Beograda i to će biti olakšica za roditeljski budžet koji će im od nove školske godine obezbediti Grad.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine. Kako su saopštili pravo na besplatne udžbenike za narednu školsku godinu imaju učenici iz materijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, učenici osnovnih škola  koji su u  porodici treće  ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici sa izuzetnim sposobnostima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija