Društvo

Besplatni udžbenici svima u Beogradu, nekima i dupli: Izostanak dogovora Ministarstva prosvete i Grada uzburkao javnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Nikola Bojčević

10/04/2023

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd će od početka nove školske godine obezbediti besplatne udžbenike za svu beogradsku decu koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji ovog grada, izdavače će birati škole, a kada se procedura završi, grad će platiti troškove za sve komplete udžbenika.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija i podrške nadarenim učenicima, a prošle godine na ovaj načine knjige je dobilo 88.000 učenika.

Ipak, problem koji se ove godine javlja je sledeći - neki đaci dobiće po dva kompleta, jer Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijat za obrazovanje nisu uspeli da se dogovore ko će socijalno ugroženima na teritoriji Beograda obezbediti udžbenike.  

Euronews Srbija

 

"Svake godine cena se povećava za hiljadu, dve. Konkretno prošle godine za šesti razred smo izdvojili oko 14.000 do 15.000 dinara, a ta cifra se poveća kada dete krene u školu, jer uvek neki udžbenik fali. Puno će nam značiti, to je velika ušteda", kaže majka osnovca Marija Stošić. 

Iako je odluka beogradskih vlasti da plate udžbenike svim đacima u prestonici, obradovala neke roditelje koji ne spadaju u ugrožene kategorije ali ih pogađa rast cena, ipak se postavlja pitanje, da li je ovo rešenje bilo najefikasnije, kao i to da li je novac poreskih obveznika u ovom slučaju mogao biti pametnije usmeren i bolje iskorišćen? 

Ko će imati više koristi - đaci ili izdavačke kuće? 

U Beogradu osnovne i srednje škole pohađa približno 230.000 učenika, a prema ranijim najavama gradonačelnika Aleksandra Šapića za kupovinu knjiga za njih biće izdvojeno od 16 do 20 miliona evra.

"Smatramo da je ovo veoma neracionalno, zato što je to izuzetno visoka suma i to znamo zbog saradnje sa izdavačkim kućama koje, u saradnji sa fondacijom, đacima u Srbiji obezbeđuju štampane udžbenike po ceni koja iznosi 2,2 dinara po strani", kaže urednica udžbenika u fondaciji "Alek Kavčić" Milana Poučki.

Poučki smatra da je u ovoj situaciji najracionalnije to da se škole opredele za mogućnost da izaberu besplatne udžbenike.

"Oni imaju to pravo i mogućnost. Neracionalno je to što će u svemu ovome profitirati jedino izdavačke kuće. Ali, ono što je važno i što mi svakako podržavamo, jeste da obrazovanje treba da bude besplatno", dodaje Poučki. 

Inicijativa za nabavku besplatnih udžbenika, koje ova fondacija promoviše, već postoji u nekim opštinama poput Rume i Šida. Inače, istraživanje Komisije za zaštitu konkurencije je u avgustu pokazalo da izrada udžbenika zapravo košta tek 15 odsto u odnosu na maloprodajnu cenu. 

Nekadašnji ministar prosvete i profesor na fakultetu FEFA, Srđan Verbić, takođe ovo smatra neracionalnom odlukom i dodaje "prosto mi je neverovatno da neko kaže, kupićemo sada još 30.000 kompleta udžbenika, nema veze što to košta, a pritom nema rešenja koje bi bilo adekvatno u ovom trenutku."

Euronews

"Donacije školskim bibliotekama bi bile mnogo racionalnije nego donacija svim učenicima, celog kompleta knjiga, pritom znamo da nisu svim učenicima, potrebne sve knjige. Siguran sam da su postojala racionalnija rešenja od kupovina svima, a posebno od toga da se nekima kupe po dva", dodaje Verbić. 

Procedura će, kako je saopšteno, biti takva da će škole birati izdavače, a kada se čitava procedura završi, novac će biti uplaćen izdavačima za komplete udžbenika za tačan broj dece koja su upisana u osnovne i srednje škole u glavnom gradu.

"Ako zaista želimo besplatne udžbenike, onda treba da uložimo u to da država otkupi njihova autorska prava, kako bi time zaista bili mnogo jeftiniji, na primer, onako kako to pokušava Alek Kavčić da uradi, da reši problem autorskih prava, isplati i izdavače i autore, i kaže u redu, sada je cena mnogo manja, pa možemo ovo da štampamo po potrebi za svakog učenika", kaže Verbić.

Šta je sa ostatkom učenika u Srbiji? 

Ova mera odnosiće se na sve učenike osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a već su prisutne primedbe na račun toga što se ovom odlukom i njenim sprovođenjem, vrši diskriminacija učenika van Beograda, čije lokalne samouprave nisu bile u mogućnosti da je uvedu. 

"Neke opštine imaju novca za to, druge nemaju, a Beograd očigledno može da odvoji iz budžeta toliko, odnosno građani Beograda mogu da odvoje toliko, jer oni svakako plaćaju to što je navodno besplatno, bez da ih je neko pitao da li zaista žele svake godine to da plaćaju", ističe Verbić. 

Verbić kaže kako treba razmisliti o rešenju kada je u pitanju višak i postavlja pitanje "zašto taj višak ne bi otišao u druge opštine" s obzirom na to da bi višak kompleta, potencijalno mogao pokriti ne samo jednu, nego možda dve ili tri opštine u Srbiji koje imaju manji broj učenika. 

Komentari (0)

Srbija