Društvo

Fondacija "Alek Kavčić": Besplatni udžbenici u cilju promocije znanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2023

-

13:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija "Alek Kavčić" objavila je prve besplatne udžbenike za osnovce pre tačno dve godine, a od tada je podelila više od 35.000 besplatnih udžbenika koji se koriste u preko 300 škola.

Kavčić kaže da se na platformi ove fondacije trenutno nalazi oko 70 posto predmeta koji su potrebni da se pokrije osnovna škola. Dodaje da je misija fondacije da besplatne udžbenike i interaktivne udžbenike stavljaju na internet. 

Fondacija Alek Kavčić

 

"Imamo i kutak za nastavnike, javljaju se nastavnici i tako dobijaju od nas udžbenike na klik. Nama nije bitno osvajanje tržišta, tu smo da dopremo do ljudi, da udžbenici dođu do đaka, da se zna da postoje, da li će ih koristiti ili neće to je njihova stvar, ali želimo da postignemo da svi đaci u Srbiji čuju za nas", kaže Kavčić. 

Smatra da je predlog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da od septembra učenici srednjih i osnovnih škola u Beogradu imaju besplatne udžbenike dobar, da se treba sprovesti jer je to već urađeno u gotovo svim zemljama Evrope. Ipak, Kavčić dodaje da takve inicijative već postoje na nivou Srbije, a u pitanju su opština Šid i Ruma. 

"Opština Šid radi sa nama, sa našim udžbenicima. Bitno je da to postoji kao model i da se radi", kaže Kavčić. 

Na početku druge godine rada fondacije u Srbiji, stigla im je prvostepena presuda kojom je profesor na Univerzitetu u Pitsburgu i osnivač fondacije "Alek Kavčić" Aleksandar Kavčić, oslobođen optužbi za povredu poslovnog ugleda po osnovu tužbi izdavačke kuće "Klett".   

Izdavačka kuća "Klett" je protiv Kavčića pokrenula tužbu zbog povrede profesionalnog ugleda. Međutim, sudija je utvrdio suprotno oslobađajućom presudom. Kavčić objašnjava da je to samo jedna od sedam, osam tužbi koje su pokrenute protiv njega.

Tužba je usledila nakon što je Kavčić na jednoj televiziji izjavio da je nemačka grupa "Klett" koruptivno delovala na nastavni kadar. Najavljena je žalba nakon oslobađajuće presude. 

Skupim udžbenicima mnogima se uskraćuje pravo na obrazovanje

Kavčić kaže da je njegova fondacija otvorena za sve vrste saradnje, da su voljni da rade sa nezavisnim izdavačkim kućama ali da u tom slučaju postoje određeni uslovi koje moraju da ispune, a jedan od njih je da oni moraju biti besplatno dostupni na internetu. 

Kaže kako je država kada su u pitanju cene štampanih udžbenika na njihovoj strani jer je Komisija za zaštitu konkurencije konačno izdala izveštaj i pokazala da izrada udžbenika zapravo košta tek 15 odsto u odnosu na maloprodajnu cenu.

"Dakle, proizvodna cena je 15 posto od maloprodaje. Tu je profit petostruki od onoga koliko vas košta da nešto napravite, toga jednostavno nema nigde, to je monopol. Ovde se pet puta naplaćuje više, zašto, samo zato što im se može jer su ušli u škole gde je obaveza praktično da kupite udžbenike i roditelj nema izbora", ističe Kavčić. 

Kavčić ističe da je obrazovanje važno, te s tim u vezi u njega treba ulagati. Smatra da se skupim udžbenicima i skupim obrazovnim sistemom pravo na obrazovanje uskraćuje velikom procentu naših državljana i da je to nešto što treba promeniti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija