Politika

Šapić najavio besplatne udžbenike i vrtiće za sve: "Ako je to nekome predizborna kampanja - njegov problem"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2022

-

19:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Budžetom grada Beograda za sledeću godinu predviđeno je da svi beogradski osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike i da vrtići za decu budu besplatni, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Povodom kritika da možda neće biti sredstava za ostale projekte u Beogradu, Šapić je naveo da će se raditi sve što je planirano. Ističe da ne odlučuje sam, već da sve mora da bude izglasano u Skupštini grada i vladajućoj koaliciji, a na primedbe da je to deo predizborne kampanje navodi da, ako neko to tako shvata, "onda je to njegov problem".

Aleksandar Šapić je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da ne može da kaže koliko će tačno novca biti izdvojeno za besplatne udžbenike i vrtiće, jer to zavisi od broja dece, ali ističe da nije reč o malim sredstvima. 

"Mi smo taj novac obezbedeili, našli smo sredstva, planirali smo budžet. Smatrali smo da to treba da bude jedan od prioriteta. Na kraju krajeva, budžet smo i nazvali - budžet brige o ljudima. Mislim da se Beograd prethodnih godina mnogo razvijao, infrastrukturno, privredno, ugostiteljski. Mislim da imamo prostora da pokažemo malo veću brigu o ljudima i jedna od tih mera će biti ove dve mere", rekao je gradonačelnik.

Kao je naveo, uz neke druge mere biće obezbeđena dodatna socijalna davanja, ali i beogradska kartica. Kao je istakao, uslov za sve to je da Skupština Grada Beograda usvoji predlog Budžeta koji on obrazloži. 

"Ukoliko ga odbornici Skupštine Grada budu usvojili u ponedeljak, Beograđani od sledeće školske godine praktično mogu da računaju na besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce. A roditelji dece koja idu u vrtiće neće više morati da doplaćuju onu razliku koju su do sada uplaćivali, naveo je Aleksandar Šapić.

Kako je obezbeđen novac? Da li će trpeti neki projekti?

Na pitanje da li će infrastrukturne investicije ispaštati zbog te odluke, Šapić je rekao da neće ništa ispaštati i da je novac obezbeđen tako da se ne ugrozi funkcionisanje grada. "Uspeli smo jednom racionalizacijom. Ja sam o tome govorio pre nekoliko meseci kada smo radili rebalans budžeta u septembru. Obezbedili smo sredstva za rekonstrukciju više od 50 ulica koje se sada završavaju", rekao je i dodao da će se raditi velike infrastrukturne stvari.

Kako je naveo, radiće se sve ono što je planirano i što je započeto i pre ove gradske uprave. Gradonačelnik napominje da način na koji se planira i organizuje gradski budžet zavisi od lokalne samouprave, odnosno od sposobnosti, znanja, umeća i namere.

"Ovim želimo da pokažemo na koji način smatramo da je ispravno voditi grad i kako da trošimo sredstva. Ne treba Beograđani da brinu, više o tome ću govoriti u ponedeljak, a onda će u toku godine i sami da se suočavaju sa dobrim i lepim stvarima koje ćemo raditi. Mislim da su ovo suštinski važne stvari. Ne verujem da će iko u budućnosti, bez obzira ko bude vodio grad, ovakve odluke moći da povuče", naveo je Šapić.

"Zašto bi se neko osećao diskriminisanim, ako nema dodir sa budžetom grada?"

Govoreći o kritikama da se drugi delovi Srbije možda osećaju diskriminisano, Šapić je rekao da lokalne samouprave imaju svoje budžete. 

"Zašto bi se osetio diskriminisano neko, ako nema nikakav dodir sa budžetom grada. Vi imate u mnogim gradovima besplatne vrtiće. Jeste li znali da se u Novom Sadu ne plaćaju vrtići? Jeste li pitali njih da li je bio diskriminisan Beograd? Ja sam srećan kada u bilo kom delu Srbije lokalna samouprava uspe da obezbedi sredstva za naše građane. Verujem da svi treba zbog ovoga da budu zadovoljni", rekao je Šapić.  

Kaže da je najteže u Beogradu obezbediti vrtiće i udžbenike i ponavlja da postoje gradovi u Srbiji koji to već čine. 

Upitan da li ima podršku stranke za ove poteze, on je rekao da ne usvaja sam budžet, kao što ni grad ne vodi sam. Ističe da odluke treba da usvoji Skupština grada, a da je budžet prvo prošao Gradsko većem pa onda i gradske sekretare. 

On je rekao da gradska uprava ne želi da deli Beograđane i da, ukoliko neke mere ne mogu da se sprovedu jednako za sve, ona se u njih neće ni ulaziti. "Tako je bilo s vaučerima, s udžbenicima, tako je sa vrtićima, tako će biti sutra sa beogradskim karticama...", rekao je Šapić.

Ističe da postoji Sekretarijat za socijalna pitanja koji se bavi socijalno ugroženim kategorijama i da su za to opredeljena značajna sredstva. "Da učinimo neke programe besplatnim, kao što su personalni asistenti, neće biti više lista čekanja. Kao što su dnevni boravci dece ometene u razvoju. To su takođe noviteti", rekao je Aleksandar Šapić. 

Povodom kritika da je odluku o besplatnim udžbenicima i vrtićima doneo kao deo predizborne kampanje, Šapić je rekao da je onda sve što radi bilo koji političar deo kampanje 

"Pre ili kasnije doći će neki izbori, a sve što radite, možete tako definisati. Mislim da je obaveza ljudi koji se bave politikom da rade stvari za koje veruju da su na dobrobit građana. Da li ćete to kazivati kampanjom? Onda je bavljenje politikom predizborna kampanja. Ko hoće to tako da nazove, njegov problem", rekao je Šapić za Euronews Srbija.

Gajić: Treba li pomagati svima ili samo onima kojima je to potrebno?

Odluku Grada Beograda o besplatnim udžbenicima i vrtićima za Euronews Srbija je komentarisao Mihailo Gajić iz Libeka. On je naveo da to načelno nije loša ideja, ali da nužno ne mora biti ni dobra. Kaže da se postavlja pitanje da li treba biti precizan i davati novac onima kojima je potreban, ili svima. 

Euronews

"Budžetska sredstva ne postoje sama od sebe, ne padaju s neba. Možda je pametnije da se daje samo onima kojima to zaista treba", naveo je Gajić. 

On kaže da nas to dovodi do drugog pitanja, a to je da li su nam potrebni udžbenici kao u vreme Gutenberga, ili u eri automatizacije i inteligencije treba razmišljati o digitalizaciji.

Kada je reč o sredstvima koja će otići na udžbenike i vrtiće, kaže da ona dolaze iz budžeta Grada Beograda i da će biti dovoljno novca za tako nešto. Ističe i da će to biti veoma popluarna mera.

Na komentar da je slična mera postojala i ranije, pa je ukinuta, Gajić je rekao da je država tada morala da smanjuje plate i penzije i da, ako se opet nađemo u takvoj situaciji, verovatno bi grad to sasekao.

Kaže i da se često postavlja pitanje zašto se to sve odnosi samo na decu iz Beograda i napominje da je ipak reč o novcu grada koji ima više sredstava od ostalih gradova. 

Komentari (0)

Srbija