Društvo

Šapić: Besplatni udžbenici za osnovce i srednjoškolce, u vrtić bez plaćanja

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2022

-

13:36

Šapić: Besplatni udžbenici za osnovce i srednjoškolce, u vrtić bez plaćanja
Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je budžetom za sledeću godinu obezbeđen novac da od sledeće školske godine svi beogradski osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike.

"To je tema koja se dugo godina u javnosti provlači. Septembar je uvek mesec gde su sve beogradske porodice izuzetno finansijski opterećene i mi smo se odlučili da Grad Beograd i tu povede računa o svojim građanima i da od sada odvajamo sredstva za udžbenike", rekao je Šapić na redovnoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Osim toga, naveo je da su obezbeđena sredstva da od sledeće školske godine sva beogradska deca besplatno idu u vrtiće.

"Znate da se vrtić danas plaća, ne puna cena, ali deo se plaća. Mi smo odlučili da budžetom obezbedimo sredstva da svi beogradski predškolci starosti do sedam godina, to jest njihovi roditelji, više ne moraju da odvajaju novac da bi im deca išla u vrtić", rekao je Šapić.

O unapređenju javnog prevoza

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je u prethodnih šest meseci učinjeno dosta kada je reč o unapređenju sistema javnog prevoza i da građani već sada mogu da vide pomake po tom pitanju.

Šapić je na konferenciji u Starom dvoru, odgovarajući na pitanja novinara šta je urađeno u prethodnom periodu kada je reč o unapređenju sistema javnog prevoza, rekao da novi vozači nisu zapošljavani zato što je, kako kaže, dovoljan broj vozača unutar GSP-a i za sada nema problema sa vozačima.

Naveo je da je javni prevoz u Beogradu dugo godina problem i da je sadašnja Gradska uprava počela da traži potencijalna rešenja, te napomenuo da postoje linije javnog prevoza koje su danas češće nego što su bile pre nekoliko meseci.

"Ono što znam sigurno je da u nekim prigradskim opštinama, kao što je na primer Mladenovac, nemate više problem koji je bio pre dva, tri meseca da ljudi nemaju mesto da sednu ujutru kada kreću na posao, a sada je to promenjeno. Ima dovoljnan broj vozila baš u tim jutarnjim časovima", rekao je Šapić.

Rekao je da na nekim centralnim beogradskim ulicama ima više vozila na najopterećenijim linijama nego što ih je bilo ranije. Podsetio je da je nabavljeno 100 novih autobusa i dodao da će dispečerski centar biti kvalitetniji.

"Pokušavamo da maksimalno smanjimo troškove time što ćemo raditi racionalizaciju unutar gradskog saobraćaja i po pitanju kontrolora, jer ćemo ih sve preuzeti iz 'Kentkarta'. Pokušavamo da dovedemo javni saobraćaj u stanje koje će da bude prihvatljivo", rekao je Šapić.

Na pitanje da li su tačne informacije da će od prvog januara biti novi sistem u javnom prevozu gde će se ulaziti na prednja vrata, a kontrolori biti u svakom vozilu, gradonačelnik je rekao da "nema više snage" da reaguje na "budalaštine koje neko plasira".

"Mora da prođe određeni period da podignemo kvalitet prevoza, da se među sobom organizujemo...Da bi građani ulazili na jedna vrata, a izlazili na druga, moraju da mogu da se kreću kroz autobus. Kako će da uđu na jedna, a izađu na druga ako ne mogu da se pomere? To su stvarno budalaštine koje se plasiraju", rekao je Šapić.

Tanjug/Beoinfo

 

Gradonačelnik je naveo da se krenulo sa pomeranjem validatora u vozilima javnog prevoza zato što je, kako kaže, ideja da validatori budu na prednjim i zadnjim vratima.

"Da pokušamo da kada dođemo u situaciju da je moguće da imamo tu kružnu cirkulaciju u prevozu - da uđete na prednja vrata, a izađete na srednja i obrnuto, da to bude cikulacija ljudi. Tamo gde postoje troja vrata, na prednja i zadnja da se ulazi, na srednja izlazi, a da validatori budu tamo gde je ulaz. Mi ćemo to i uraditi i napisati gde je ulaz, a gde izlaz. Polako ćemo u to građane uvoditi, ali moramo da stvorimo uslove", rekao je Šapić.

Naveo je da bi bilo idelano da u svakom autobusu postoje kontrolori, ali da to u ovom momentu nije realno. "To je nešto što će da potraje, ali idemo u tom pravcu, a da paralelno podižemo kvalitet prevoza", zaključio je Šapić.

U 2023. trebalo da bi da počne skidanje Starog savskog mosta i izgradnja novog

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da bi, ukoliko sve bude u redu, već sledeće godine trebalo da se krene u realizaciju sklanjanje Starog savskog mosta i izgradnja novog.

Odgovarajući na pitanja novinara na redovnoj konferenciji u Starom dvoru, Šapić je naveo da u produžetku mosta treba da se gradi tunel što je, istakao je, projekat koji suštinski treba da promeni saobraćaj u Beogradu.

Naveo je da će tunel, dužine 1,8 kilometara, da spoji Višnjičku banju, Karaburmu, levu obalu Dunava, Palilulu sa Novim Beogradom i da se "ulije" u most sa četiri trake.

"Učinićemo sve se projekat tunela ubrza, da praktično u momentu kada bude završen most tunel barem bude na pola i da relativno brzo nakon toga imamo nešto što zaista menja Beograd", rekao je Šapić.

To će, kako je istakao gradonačelnik, biti najveći saobraćajni projekat u poslednjih 40 godina u Beogradu.

"Ništa neće promeniti saobraćajnu sliku Beograda kao petlja na Novom Beogradu, to jest produženje Bulevara Nikole Tesle koji čitav Zemun spaja sa Novim Beogradom, novi most sa četiri trake i tunel u koji ulazite u jednom, a izlazite u potpuno drugi deo grada, da ne pričam o zagađenju i gužvama u saobraćaju koji će da budu manji", rekao je Šapić.

Gradonačelnik je ponovio da ga ne zanima šta će biti sa Starim savski mostom i gde će biti da odnet kada bude razmontiran.

"Stvarno ne znam gde će da se nosi. Taj koji vam je rekao da može da se iseče i da se negde prebaci pitajte njega, jer je to nemoguće. Ne može da se iseče i da se prebaci, on mora ceo da se razmontira. A kad se razmontira, čelik od koga je napravljen i gvožđe, šta će s tim biti, ne znam", rekao je Šapić.

Izgradnja pešačkog mosta Ada Ciganlija – Novi Beograd

Gradonačelnik Beograda istakao je da neće odustati od projekta pešačko-biciklističkog mosta koji će povezivati Novi Beograd i Adu Ciganliju i najavio da bi izgradnja tog mosta trebalo da počne krajem sledeće ili početkom 2024. godine.

"Odvojen je novac za projekat i ukoliko ga završimo do kraja sledeće godine, počećemo sa izgradnjom mosta ili krajem sledeće ili početkom 2024. godine", rekao je Šapić na konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara da li će se odustati od ovog projekta jer su pojedina udruženja novobeogradskih blokova pokrenula inicijativu da se odustane od izgradnje mosta, tvrdeći da će "ugroziti saobraćaj i napraviti gužve".

Šapić je dodao da se procenjuje da će za izgradnju ovog mosta biti potrebno oko godinu dana.

Šapić: Usluge socijalne zaštite biće besplatne

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će sve usluge socijalne zaštite postati besplatne.

Tako će, rekao je Šapić na redovnoj konferenciji za novinare u Starom dvoru, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju biti besplatni, kao i usluge personalnih asistenata i gerontodomaćica.

Na pitanje da li će to odraziti na investiciona ulaganja u Beogradu, gradonačelnik je rekao da neće.

"Sve stvari koje su do sada rađene, nastavićemo da radimo, čak i više. Više od 100 ulica ćemo rekonstruisati, sanirati ili proširiti. Nastavićemo da radimo i vrtiće, započetu kanalizaciju naročito u prigradskim delovima, tako da ništa od ovoga o čemu sam danas govorio neće da ugrozi dosadašnje funkcionisane grada", rekao je Šapić.

On je, između ostalog, naveo da je budžetom za sledeću godinu obezbeđen novac da od sledeće školske godine svi beogradski osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike, kao i sredstva da od sledeće školske godine sva beogradska deca besplatno idu u vrtiće.

Komentari (0)

Srbija