Politika

U Skupštini grada Beograda nije prošla inicijativa za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

29/11/2022

-

21:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda nisu večeras izglasali nepoverenje gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću. U tajnom glasanju učestovalo je samo 45 od 110 odbornika, za smenu Šapića glasalo je 44 odbornika, dok je jedan bio protiv. Za smenu gradonačelnika potrebno je 56 glasova odbornika, a nova inicijativa za razrešenje gradonačelnika ne može da se podnese u narednih šest meseci.  

Inicijativu za smenu gradonačelnika podnele su odborničke grupe Ujedinjeni, Moramo-Zajedno, DS i NS sredinom meseca. Šapić nije prisustvovao današnjem zasedanju.

Opozicija je pred početak sednice ponovila da smenu gradonačelnika traži, jer kako tvrde, on krši zakon. Osim toga, predložili su da se razmatra i zaključak kojim se Sekretarijat za zaštitu životne sredine obavezuje da podnese izveštaj o dosadašnjoj realizaciji Plana kvaliteta vazduha.

Odbornik "Moramo" Dobrica Veselinović kazao je da je neophodno raspravljati o akcionim planovima za smanjenje zagađenja, ali da Beograd "potresa" i kriza sa narastajućim cenama nekretnina, za kupovinu i za iznajmljivanje. Dodao je i da je će odluka da se odloži grejna sezona koštati Grad, jer su mnogi tužili Grad i “Beogradske elektrane”, a njihov predlog je, kaže, da se umanje računi za period u kojem gradjani nisu imali grejanje, koje su plaćali.

Šefica odbornika "Ujedinjenih" Mila Popović, u odvojenoj pres konferenciji, rekla je da Šapić krši zakon, zbog ćega, kaže, "ne može i ne sme da bude na toj funkciji". Ona je navela da je Šapić, kao predsednik opštine Novi Beograd "nelegalno gradio kuću od 403 kvadrata, a nakon toga je, iako mu je inspekcija naložila da obustavi gradnju, nastavio sa radovima".

Kasnije ga je, tvrdi, samo mesec dana pošto je postao gradonaccelnik nezakonito legalizovao. Šef odborničke grupe DS Filip Tatalović rekao je građani Beograda zaslužuju boljeg gradonačelnika "i to hitno". Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je da će oni glasati za smenu Šapića, navodeći da on predstavlja kontinuitet politike SNS, za čije vreme Beograd nije doživeo razvoj.

Predstavnici odborničkih grupa Nada i Dveri u Skupštini grada saopštili su da će glasati za smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

Šef odborničke grupe "Nada” Marko Sarić rekao je da će glasati za smenu gradonačelnika, a da zahtev dela opozicije za sazivanje sednice na kojoj se o tome raspravlja nisu potpisali, jer, kako kaže, nisu imali jasnu sliku da većina za sazivanje takve sednice postoji. Ni danas, kaže, nemaju takva uveravanja, a smatraju i da nije dobar način političkog delovanja da "možete da imate ideju i zakazujete sednice na svakih 15, 20 dana sa određenim tačkama dnevnog reda sa 37 odbornika", koliko je za to potrebno, jer je, to za njega politički amaterizam. On je rekao i da to što je za održavanje sednice danas bilo kvoruma, a što nije moguće bez odbornika vlasti, pokazuje da u Gradu postoji “neki novi politički dogovor”.

Šef odborničke grupe Dveri Radmila Vasić rekla je da su i oni za smenu Šapića, jer on, kaže, nastavlja pogrešnu i katastrofalnu politiku i Siniše Malog i Gorana Vesića. Posebno mu zamera najavljeno rušenje Savskog mosta, ali i to što, tvrdi, dozvoljava divlju gradnju.

Mirković: Samo institucije mogu nekoga da proglase krivim

Na današnjoj sednici je šef odbornika SNS-a Aleksandar Mirković rekao da je rasprava pokazala da se među opozicionim stranka vodi borba za najvećeg opozicionara.

"Izgleda da su na pomolu nevolje u raju, jer svako od vas pred izbore pokušava da se nametne kao najveći opozicionar. Mi nemamo čega da se plašimo i od koga da bežimo, a vama prepuštamo tu trku u opoziciji, i ko kog da pobedi, izgubiće na izborima, jer vas narod neće", poručio je Mirković.

Njemu je, kaže, vrlo zanimljiva situacija u kojoj se nalaze odbornici i grad Beograd, odnosno, kako je rekao, "silna euforija koja se izduvala kada su odbornici SNS i SPS ušli u salu".

"Velika očekivanja od sednice i promene vlasti. Obmanjivali ste javnost da gradonačelnik Aleksandar Šapić nema legitimitet, a on ima i to će se videti prilikom glasanja i to će biti jedan od glavnih zaključaka ove sednice", rekaoje Mirković.

On kaže da je opozicija nedeljama pričala da vladajuća koalicija nema hrabrosti da se pojavi u Skupštini i, kako kaže, bili su bili zatečeni kada su se pojavili. 

Mirković je odbacio sve navode da je Šapić prekršio Zakon, navodeći da to nijedan sud nije utvrdio, da ne postoji ni krivična prijava protiv njega.

On je istakao da samo institucije imaju pravo nekog da proglase krivim, a ne neko u stranačkim organima.

"Na taj način doveli ste mnoge ljude u opasnost i to je mnogo opasno. Pozivam vas da pred nadležnim institucijama kažete sve što imate", rekao je Mirković.

Natalija Stojmenović iz koalicije Moramo rekla je da neće dozvoliti da neko optužuje odbornike iz te koalicije da su nesavesni i neodgovorni i da iznose lažne podatke.

"Vrlo sam vam jasno pokazala odakle mi podaci da je Srbija sedma po zagađenju u svetu i da 10.000 ljudi godišnje umre od zagađenje. Rekla sam da su Beograd, Sarajevo i Zagreb su zagađeni gradovi. Moje pitanje je bilo kako smo došli do toga da se za 10 godina zagađenje povećalo", istakla je Stojmenović.

Ona je rekla i da je njena koalicija više puta iznela plan kako da se reši problem zagađenja u prestonici.

Dejan Atanasković iz koalicije Moramo rekao je da Šapića "treba osloboditi teške obaveze gradonačelnika".

"Pozivamo Šapića da razmisli koga interesuje njegov estetski sud o starom mostu i njegovo mišljenje o njegovoj istorijskoj ulozi. Koje su kvalifikacije Šapića, koji se druži sa osuđenim ratnim zločincima i čoveka koji je odbio inicijativu za skidanje murala Ratka Mladića", rekao je Atanasković.

Komentari (0)

Srbija