Društvo

Šta treba znati o vaučerima od 6.000 za decu: U kojim radnjama će Beograđani moći da ih iskoriste i druga važna pitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2022

-

16:51

Šta treba znati o vaučerima od 6.000 za decu: U kojim radnjama će Beograđani moći da ih iskoriste i druga važna pitanja
Šta treba znati o vaučerima od 6.000 za decu: U kojim radnjama će Beograđani moći da ih iskoriste i druga važna pitanja - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Sva deca do 18 godina u Beogradu i prosvetni radnici trebalo bi da dobiju poklon vaučere, a moći će da ih iskoriste u radnjama sportske opreme Sport Vision. Na portalu javnih nabavki je danas objavljena odluka o dodeli ugovora, u kojoj je navedeno da je posao od 1,785 milijardi dinara dobila kompanija Sport Vision Beograd. Procenjeno je da će vaučer od 6.000 dinara za kupovinu u njihovim radnjama dobiti oko 300.000 Beograđana.

Kao što je Euronews Srbija već pisao, Sektarijat za socijalnu zaštitu privremeno je bio obustavio postupak nabavke poklon vaučera, zbog zaštite prava jednog od ponuđača. Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbacila je te primedbe kao neosnovane i postupak je nastavljen.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je, kako je preneo Blic, juče izjavio da za sada još ne može sa sigurnošću reći da li će najavljeni novogodišnji vaučeri biti podeljeni pre praznika i dodao da je vrlo verovatno da će oni stići tek posle 1. januara.

"Voleli bi da bude do Nove godine, jer se u januaru najviše troši, ali možda bude još žalbi, moramo da ispoštujemo celu proceduru. Kada se bude znalo ko je dobio posao na konkusu, krenuće se u izradu vaučera. Da je sve bilo u normalnoj dinamici, to bi sve bilo gotovo pre 15 do 20 dana, a sada ću biti obazriv i reći da bismo voleli da podela vaučera bude pre Nove godine. Kada sve to završi, svi vaučeri će za desetak dana biti podeljeni", rekao je Šapić.

profimedia

 

On je rekao da je podela vačera planirana i za sledeću godinu, ali je napomenuo da će cela procedura početi mnogo ranije - već u februaru.

S obzirom da je danas izabran ponuđač, trebalo bi da vaučeri  stignu do svih Beograđana kojima su namenjeni i pre novogodišnjih praznika. Procedura je takva da protiv odluke o dodeli ugovora, ponuđač može da podnese zahtev za zaštitu prava u roku od deset dana od dana objavljivanja, što bi značilo da 10. decembra ističe i rok za žalbu, tako da bi trebalo da bude i dovoljno vremena za štampanje i podelu vaučera pre 1. januara. Na tender su se javila dva ponuđača, a osim kompanije Sport Vision, prijavila se i firma Đak.

Tender produžen zbog žalbe

Javni poziv u kojem je Grad tražio firmu preko koje će podeliti poklon vaučere za 350.000 korisnika raspisan je 14. oktobra, a prvobitni rok za podnošenje ponuda je bio 14. novembar. Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, donela je Rešenje 22. novembra, kojim je kao neosnovan odbijen zahtev za zaštitu prava podnetog u fazi postupka pre isteka roka za podnošenje ponuda. Shodno donetom Rešenju, kako je navedeno na portalu javnih nabavki, stekli su se uslovi za nastavak postupka  i naručilac je odredio novi rok za podnošenje ponuda koji je istekao 29. novembra. 

Sekretarijat za socijalnu zaštitu je raspisao 11. oktobra tender za kupovinu odeće i obuće, rekvizita za sport, rekreaciju i zabavu, namenjene svoj deci do uzrasta završetka redovnog srednjoškolskog obrazovanja, kao i zaposlenima i radno angažovanim u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Beograda, kao krajnjih korisnika. Vaučeri bi trebalo da budu u vrednosti od 6.000 dinara, a procenjena vrednost tendera je 1,75 milijardi dinara, odnosno oko 14,9 miliona evra bez PDV-a.

Nadležno telo je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja o zahtevu za zaštitu prava odlučuje rešenjem u roku od 20 dana od dana prijema kompletne dokumentacije potrebne za utvrđivanje činjeničnog stanja. Zahtev za zaštitu prava može se podneti u toku celog postupka javne nabavke, protiv svake radnje naručioca, osim ako nije drugačije određeno Zakonom o javnim nabavkama.

Zašto vaučeri, a ne novac?

Podestimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić imao je prošlog meseca sastanak sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola o podeli vaučera, u iznosu od 6.000 dinara, koje će dobiti sva deca u Beogradu, zaključno sa učenicima četvrtog razreda srednje škole. On je tada rekao da je javna nabavka za vaučere raspisana i da očekuje da krajem novembra ili početkom decembra budu spremni za podelu.

"Imam iskustvo kao predsednik opštine Novi Beograd sa ovakvom vrstom pomoći deci, odnosno roditeljima, i realizacija je zaista bila odlična. Insistirao sam na tome da se ne uplaćuje novac na račune roditelja, već da to bude vaučer koji se može iskoristiti za široki spektar proizvoda, od školske preko sportske opreme do svega drugog što spada u potrebe najmlađih", rekao je tada Šapić.

profimedia

 

On je dodao da novac koji leže na račun može, ne greškom ili namerom roditelja, već zbog drugih stvari, poput raznih administrativnih zabrana ili dugova, da završi na drugom mestu i da se zbog toga Grad odlučio za vaučere.

"Mislim da je ovo način na koji će novac sigurno doći do dece, koja takođe treba da znaju da im sleduje. Zbog toga je moja odluka bila da budu podeljeni vaučeri koji se mogu iskoristiti na više načina. Sredstva mogu da budu potrošena odjednom, iz više puta, a može da se doplati i potreban iznos za nešto što košta više od vrednosti vaučera", objasnio je gradonačelnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija