Društvo

Još dva dana prijave za vaučere od 6.000 dinara učenicima i zaposlenima: Škole podatke dostavljaju do 4. novembra

Komentari

Autor: S. Tuvić

02/11/2022

-

11:26

Još dva dana prijave za vaučere od 6.000 dinara učenicima i zaposlenima: Škole podatke dostavljaju do 4. novembra
Još dva dana prijave za vaučere od 6.000 dinara učenicima i zaposlenima: Škole podatke dostavljaju do 4. novembra - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Svim školama u Beogradu stiglo je obaveštenje da pripreme podatke o učenicima i zaposlenima radi dobijanja besplatnih vaučera u visini od 6.000 dinara. Podatke treba da dostave Sekretarijatu za obrazovanje do petka, 4. novembra.

U dopisu se navodi da Grad Beograd organizuje besplatnu podelu vaučera deci uzrasta od 0 do 19 godina, zaposlenima i radno angažovanim licima u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Beograda.

"U cilju što efikasnije organizacije dodele besplatnih vaučera neophodno je da za svakog učenika i zaposlenog u vašim školam dostavite podatke najkasnije do petka, 4. novembra", navedeno je u dopisu.

U školama u Beogradu kažu da je u toku popunjavanje tabela.

"Ubacujemo podatke u exel tabele. Sada je mnogo lakše izvući podatke jer imamo elektronski dnevnik. Naša škola ima 2.036 učenika, 73 odeljenja je upisano ove godine i 150 zaposlenih", kaže za Euronews Srbija Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu.

U školama na Novom Beogradu kažu da su već uigrani sa vaučerima jer su i prošle godine učenici na teritoriji te opštine dobijali vaučere, dok je aktuelni gradonačelnik Aleksandar Šapić bio na čelu te lokalne samouprave.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Dilema je samo da li na vaučere imaju pravo i lični pratioce (pratioci za decu sa posebnim potrebama). Njih smo izdvojeno stavili na spisak. Distribucija je prošle godine išla preko opštine. Ove godine pošto Grad deli vaučere cela distribucija će ići preko škole", navela je Suzana Lipić, direktorka OŠ "Branko Radičević" na Novom Beogradu. 

Za decu vrtićkog uzrasta podatke Sekretarijatu za obrazovanje dostavljaju predškolske ustanove.

Sastanak sa direktorima

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić imao je prošlog meseca sastanak sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola o podeli vaučera, u iznosu od 6.000 dinara, koje će dobiti sva deca u Beogradu, zaključno sa učenicima četvrtog razreda srednje škole. Vaučere će, kako je najavio, osim najmlađih dobiti i zaposleni u obrazovnim i predškolskim ustanovama.

"Javna nabavka za vaučere je raspisana i očekujemo da krajem novembra ili početkom decembra budu spremni za podelu. Imam iskustvo kao predsednik opštine Novi Beograd sa ovakvom vrstom pomoći deci, odnosno roditeljima, i realizacija je zaista bila odlična. Insistirao sam na tome da se ne uplaćuje novac na račune roditelja, već da to bude vaučer koji se može iskoristiti za široki spektar proizvoda, od školske preko sportske opreme do svega drugog što spada u potrebe najmlađih", rekao je tada Šapić.

On je dodao da novac koji leže na račun može, ne greškom ili namerom roditelja, već zbog drugih stvari, poput raznih administrativnih zabrana ili dugova, da završi na drugom mestu i da se zbog toga Grad odlučio za vaučere.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Mislim da je ovo način na koji će novac sigurno doći do dece, koja takođe treba da znaju da im sleduje. Zbog toga je moja odluka bila da budu podeljeni vaučeri koji se mogu iskoristiti na više načina. Sredstva mogu da budu potrošena odjednom, iz više puta, a može da se doplati i potreban iznos za nešto što košta više od vrednosti vaučera", objasnio je gradonačelnik.

On je rekao da je svaki direktor škole dužan da ima spisak dece i da zaduži vaučere shodno broju dece i zaposlenih na spisku.

"Decembar i januar su najteža dva meseca za svaki kućni budžet u Srbiji i zbog toga želim da sve bude obavljeno na vreme, kako bismo roditeljima olakšali finansijsko funkcionisanje pred novogodišnje i božićne praznike", rekao je Šapić.

Komentari (0)

Srbija