Društvo

Škole izuzete od uštede energije - Ministarstvo prosvete: Odluka u interesu učenika i nesmetanog odvijanja nastave

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

14:48

Škole izuzete od uštede energije - Ministarstvo prosvete: Odluka u interesu učenika i nesmetanog odvijanja nastave
Škole izuzete od uštede energije - Ministarstvo prosvete: Odluka u interesu učenika i nesmetanog odvijanja nastave - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrtići i škole ipak će biti izuzeti od uštede energije, saopštila je ministarrka energetike Zorana Mihajlović, iako im je prethodno upućen dopis da naprave plan smanjenja potrošnje energije za 15 odsto. Ministarstvo prosvete "pozdravilo je odluku" i smatra da je ona u interesu dece i učenika i nesmetanog odvijanja nastave u optimalnim i zakonom propisanim uslovima".

"S obzirom na informaciju o izuzeću, interesorno ćemo se konsultovati o daljem informisanju ustanova iz nadležnosti Ministarstva", kažu iz Ministarstva prosvete.

Nedavno je svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji stiglo obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Zahtev je stigao od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. Na to su burno reagovali prosvetni sindikati. 

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) "Nezavisnost" saopštio je da je nemoguće linearno smanjiti potrošnju struje i toplotne energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine u svim ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Oni su podsetili da je prethodne školske godine nastava bila organizovana po sistemu "semafora“, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, te da nastava nije stalno bila u učionicama. Iz Foruma Beogradskih gimnazija stigao je predlog da se produži zimski raspust i skrate časovi.

Nakon toga, ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović saopštila je da se preporuka ipak neće odnositi na škole, vrtiće i bolnice.

"Što se tiče štednje, često se čuje da je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima. To nije tačno i demantujem takve navode. Preporuke smo dali javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, državnim institucijama. Predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, to su ustanove koje su izuzete iz svih preporuka“, rekla je Mihajlovićeva, a saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Euronews/Slavica Tuvić

Dopis koji je nedavno stigao školama

 

Ona je rekla da su Ministarstvu do sada plan štednje dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća, 18 državnih institucija i da očekuje do prvog oktobra da spisak bude kompletan.

Obaveštenje školama

Nedavno je svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji stiglo obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Zahtev je stigao od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da su ustanove u obavezi da odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Svim ustanovama dat je rok da do 15. septembra dostave Ministarstvu energetike plan uštede po mesecima. Preporuka za kasnije je da se jednom mesečno, do 15-og u mesecu Ministarstvu dostavi izveštaj o realiozaciji plana uštede, razlozima za odstupanje zadatih ušteda, kao i problemima u sprovođenju mera.

Forum beogradskih gimnazija zatražio je od Ministarstva prosvete da tom problemu pristupi sistemski, a ne da se odgovornost prebaci na škole, zaposlene i direktore.

Oni su predložili da se zimski raspust produži i pomeri na drugu polovinu januara do polovine febrauara, a savetuje i skraženje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima. 

Tanjug/Miloš Milivojević

Dopis koji je nedavno stigao školama

"Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da Kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji", navodi se u saopštenju Foruma (sindikata zaposlenih u beogradskim gimnazijama).

Produženje zimskog raspusta

Iz Foruma su pozvali Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predlažu da se revidirati Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta. 

Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija