Društvo

Rekreativna nastava košta kao letovanje u inostranstvu: Za petodnevnu ekskurziju u Italiji potrebno 38.000 dinara

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/09/2022

-

07:09

Rekreativna nastava košta kao letovanje u inostranstvu: Za petodnevnu ekskurziju u Italiji potrebno 38.000 dinara
Rekreativna nastava košta kao letovanje u inostranstvu: Za petodnevnu ekskurziju u Italiji potrebno 38.000 dinara - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Ekskurzije, izleti, rekreativne nastave dozvoljene su u ovoj školskoj godini, ali roditelji su se "smrzli" kada su stigle prve ponude iz agencija. U jednoj beogradskoj osnovnoj školi sedmodnevna rekreatina nastava u hotelu sa četiri zvezdice u unutrašnjosti Srbije košta čak 36.000 dinara. Đaci bi sa učiteljicom išli početkom oktobra. Jedina olakšica na koju roditelji mogu da računaju je plaćanje aranžmana u više rata.

Petodnevna maturska ekskurzija za srednjoškolce u Italiji košta 38.000 dinara, za male maturante Golubac, tri dana 18.000 dinara.

Iz Udruženja Roditelj kažu da su cene ekskurzija postale nedostižne za roditelje koji imaju više dece, a primaju minimalne zarade, i da je neshvatljivo da rekreativna košta kao letovanje u inostranstvu. Iz agencija, koje se bave đačkim turizmom, cene pravdaju poskupljenjem svih drugih usluga koje ulaze u strukturu aranžmana. Navode da su poskupeli hoteli, prevoz, animatori, ulaznice, te da su i oni jesenje aranžmane za škole morali da koriguju cene. Najavljuju i novo poskupljenje aranžmana na proleće.

Roditelji zatečeni cenama. Slažu se da je zbog socijalizacije, druženja važno da deca idu na ekskurzije, rekreativnu nastavu, ali se pitaju šta ulazi u cenu, koja je skoro kao letovanje u inostranstvu.

Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj kaže da su rekreativne nastave i ekskurzije postale ogroman izdatak za porodice koje rade za minimalac ili prosečnu platu, a imaju dvoje i više dece.

"Možda bi roditelji sa platama u Srbiji i mogli da plate rekreativnu za jedno dete, ali šta da rade oni koji imaju dvoje dece. Odrazak dece na više dana podrazumeva da mora da se dokupi nešto od garderobe, ali i džeparac, što povećava cenu koju moraju da izdvoje", priča Plemić za Euronews Srbija.

Roditelji aktivnije da se uključe u rad škola

Smatra da je vreme da se roditelji aktivnije uključe (preko saveta roditelja) u rad škole, da se iznađe rešenje da deca mogu da odu na rekreativnu ili ekskurziju po pristojnoj ceni, koju svi mogu da plate. 

Tanjug/Dušan Aničić

 

"Druga opcija je da pokleknete i kažete 'pa neće samo moje dete da ostane, ići će i ono sa drugarima'. Tada ne preostaje ništa drugo nego da se podignu kredit, jer cene prelaze jednu minimalnu mesečnu zaradu u Srbiji, samo za jedno dete. Ukoliko imate dvoje troškovi se dupliraju. Posebna je priča kada se vrate sa rekreativne, da li su deca dobila ono što je rečeno da će dobiti za taj novac", istakla je Plemić.

Navodi da se u celoj priči odgovornost prebacuje sa jednih na druge - agencija na školu, škola na agenciju.

"Generalno mislim da se to treba da organizuje na drugačiji način, a ne da jedna rekreativna košta kao letovanje u inostranstvu. I to možete naći jeftinije", navela je ona.

Sve poskupelo, pa i rekreativne 

Zoran Serdar, predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije YUTA kaže da su ekskurzije i rekreativne nastave poskupele jer je sve poskupelo, cena hotela 15-20 odsto, prevoza, dnevnice rekreatora, vodiča, animatora, lekara.

U cenama aranžmana najviše su poskupele cene prevoza, te su od proletos do sada prevoznici podigli cene 15 centi po kilometru, što znači da je prevoz do Kopaonika i nazad poskupeo za 100 evra. 

Tanjug/Dušan Aničić

 

Napominje da su dnevnice nastavnika oko 1.000 dinara bruto, što znači da nastavniku ide 600 dinara dnevno po učeniku, a da su ostalo porezi.

"Uvek govorimo da škola treba da isplaćuje dnevnice nastavnicima, jer ako oni to rade plaćaju 10 odsto na oporezovani deo, a ako agencija plaća mora da se radi Ugovor o delu u plaća se skoro 65 odsto, ako je 600 dinara dnevnica to je skoro 1000 dinara da mora da plati roditelj. Ogromna stavka je porez", naglasio je on.

Ističe da bi isplaćivanje dnevnica nastavnicima preko škole smanjilo cenu sedmodnevne rekreativne nastave za oko 2.000 dinara. Navodi da mnogi misle da agencija ubira najviše novca, ali da turističke agencije nemaju veću zaradu od 7 odsto od aranžmana.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Marina

16.09.2022 18:52

Peta Beogradska gimnazija organizuje ekskurziju za maturante u septembru 65000 dinara plus dnevnice za nastavnike. Marina

Srbija