Društvo

Dignuta rampa za ekskurzije - skočile i cene: Koliko će roditelji sada plaćati izlete i đačka putovanja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

17/03/2022

-

12:26

Dignuta rampa za ekskurzije - skočile i cene: Koliko će roditelji sada plaćati izlete i đačka putovanja
Dignuta rampa za ekskurzije - skočile i cene: Koliko će roditelji sada plaćati izlete i đačka putovanja - Copyright Tanjug/ Tanja Valič, Dučan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čim se stišala epidemiološka situacija odobrene su ekskurzije, izleti, rekreativna nastave za đake. Neke škole već su ranije ugovorile aranžmane, druge su sada raspisale javnu nabavku. Interesovanje među đacima je ogromno, a roditelje čekaju skuplje cene putovanja za oko 10 do 15 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Školama je prosleđen dopis Ministarstva prosvete da su se stekli uslovi da se organizuju đačka putovanja, ali samo u Srbiji, ne i u inostranstvu. Direktori su dobile jasne smernice koje mere prevencije moraju da preduzmu pre putovanja.

Na put mogu samo ona deca koja nisu imala simptome i znake infekcije prethodnih sedam dana, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo obolelih. Neophodno je i da se obezbedi zdravstveni nadzor lekara tokom putovanja radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakovih infekcija kod dece i odraslih, izolacija od ostalih učenika i odraslih.

Mora se voditi računa i o tome da se na ekskurziji ili rekreativnoj ne mešaju učenici iz različitih škola u zatvorenom prostoru. Preporučuje se upotreba zaštitniih maski za sve tokom putovanja i boravka u zatvorenom prostoru gde je veći broj osoba.

U Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji već su sproveli javne nabavke za realizaciju đačkih putovanja u skladu sa ranijim instrukcijama dobijenim od Ministarstva prosvete.

Ogromno interesovanje

Direktorka Marija Miletić za Euronews Srbija kaže da je interesovanje učenika ogromno, da su se đaci posle dve godine izolacije uželeli putovanja. Ekskurzije za đake u ovoj školi biće realizovane od kraja marta do početka juna. Za učenike treće i četvrte godine planirano je da idu na jug Srbije, dok je za đake prvog i drugog razreda planirano putovanje u Vojvodinu.

profimedia

 

"Interesovanje učenika je ogromno. U prvom razrediu imamo tri, četiri odeljenja gde svi idu. Kada sam videla spisak učenika u šali sam pitala vođu puta "da li idu i bake i deke na ekskurziju". U trećoj i četvrtoj godini prijavilo se oko 70 odsto đaka, ali kod njih prijavljivanje još traje, spiskovi se stalno dopunjuju", kaže Miletić.

Škole koje su ranije, u oktobru i novembru, sprovele javnu nabavku i ugovorile aranžmane mogu računati na stare cene. One koje su sada raspisale tendere čekaju skuplja đačka putovanja za 10 do 15 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam YUTA Dragoje Zekavica kaže da su agencije spremne, da su mnoge već rezervisale hotele i da su samo čekali popuštanje mera. Navodi da problem predstavlja to što su smanjeni kapaciteti smeštaja, jer su hoteli koji su tradicionalno primali đake, tokom korone kada nije bilo ekskurzija, otvorili vrata za sindikate, radnike, te su bukirani.

"Ostao nam je ogroman broj nerealizovanih putovanja iz 2019/20 godine, te će i oni sada biti realizovani", pojašnjava Zekavica.

Navodi da će cene đačkih putovanja biti sugurno veće za 10 do 15 odsto, jer su povećane cene prevoza, ulaznice za lokalitete, cene svih namirnica. Dodaje da će verovatno i cene za nerealizovane ekskurzije iz 2020 godine biti povećane, jer aranžmani nisu plaćeni u celini već oko 20 odsto.

profimedia

 

Upatan da li đaci koji su platili ekskurzije u celini mogu da računaju na staru cenu, Zekavica kaže da oni škole posmatraju kao pravna lica te ne mogu određivati ko je koliko platio.

"Moraće da ide korekcija za sve s obzirom na procenat uplate", rekao je on.

Kratko vreme za rekreativnu nastavu

Veliko je interesovanje za putovanja je i u osnovnim školama. Suzana Lipić, direktorka Osnovne škole "Branko Radičević" na Novom Beogradu kaže da se učenici i roditelji svakodnevno raspituju hoće li biti ekskurzije, izleta, rekreativne nastave. Škola je sada raspisala javni poziv, a da se ispoštuju sve procedure potrebno je oko 40 dana.

"Sredinom aprila očekujem da tender bude završen. Lično mislim da je kratko vreme i da će teško biti da se realizuje rekreativna nastava, ali je izvesno da će biti realizovane ekskurzije. Đaci se stalno raspituju za putovanja, to najviše radimo zbog maturanata koji nisu bili nigde dve godine. Uželela su se svi putovanja", navela je ona.

Dodaje da su radili procenu aventualnih sporazuma i da se može videti da su agencije korigovale cene, te da su ponude za rekreativnu nastavu u trajanju od sedam dana od 27.000 do 30.000 dinara, a da su ranije bile od 23.000 do 25.000 dinara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija