Društvo

Diže se rampa za ekskurzije i izlete za učenike u Srbiji, ali uz nekoliko uslova

Komentari

Autor: S. Tuvić, T. Tomović

15/03/2022

-

15:21

Diže se rampa za ekskurzije i izlete za učenike u Srbiji, ali uz nekoliko uslova
Diže se rampa za ekskurzije i izlete za učenike u Srbiji, ali uz nekoliko uslova - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na osnovi preporuke Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Ministarstvo prosvete prosledilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji da su se stekli uslovi za organizovanje ekskurzija, izleta, rekreativne nastave. 

U dopisu je navedeno da se ekskurzije i izleti mogu organizovati samo u Srbiji, a da se nisu stekli uslovi za putovanja u inostranstvo, izuzev u Republiku Srpsku.

Navode da ustanove i roditelji treba da imaju u vidu povećan rizik od infekcije  virusom korona prilikom izvođenja izleta, ekskurzija nastave u prirodi.

"Tokom zajedničkog boravka na izletima ili ekskurzijama, kao i na zimovanjima deca i učenici međusobno ostvaruju intenzivniji i produžen blizak kontakt što posledično povećava rizik od prenošenja uzročnika zaraznih bolesti, uključujući i virus korona. U tim situacijama, učenici dolaze u kontakt sa osobama sa drugih teritorija ili iz drugih kolektiva. Takođe, tokom boravka na izletu, ekskurziji ili zimovanju smanjena je mogućnost sprovođenja, kao i kontrola poštovanja mere lične zaštite (nošenje maski, distanci, provetravanje prostorija, dezinfekcija)", navodi se u preporuci dostavljenoj školama.

Stekli su se uslovi za ekskurzije

Podsećaju da se epidemijska situacija tokom proteklih nedelja značajno poboljšala, ali da tokom izvođenja učeničkih izleta i ekskurzija, kao i organizacija izleta i zimovanja dece predškolskog uzrasta, postoji mogućnost javljanja epidemije kovid 19 među decom učenicima i zaposlenima, što se dešavalo i u prethodnom periodu tokom sličnih aktivnosti.

Zbog rizika od postojanja asimpamtskih nosilaca virusa među decom i učenicima, preporučuje se da jedan od uslova za izvođenje izleta, ekskurzija i zimovanja bude odsustvo potvrđenih ili slučajeva sumnje na kovid 19, u periodu od najmanje sedam dana pre polaska.

Tanjug/Dušan Aničić

 

"Imajući u vidu promene u manifestovanju bolesti u kliničkom i epidemiološkom smislu, kao i tendenciju naglog opadanja broja slučaja koji se uočava u prethodnih četiri, pet nedelja, mišljenja smo da su se stekli uslovi za ponovno uspostavljanje redovnih, planiranih vannastavnih aktivnosti - uključujući izlete, ekskurzije, nastavu u prirodi i druga putovanja u organizaciji škole", navodi se u dopisu.

Mere prevencije

Škola je u obavezi da preduzme sledeće mere prevencije pre odlaska na putovanje:

Prikupljanje izjava roditelja da deca nemaju niti su imala prethodnih 7 dana simptome i znake infekcije. Da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo obolelih.

Obezbeđenje zdravstvenog nadzora od strane lekara tokom putovanja i boravka radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakovih infekcija kod dece i odraslih izolacija od ostalih učenika i odraslih.

Za putovanja duža od dva dana neophodno je da roditelji dostave podatke o zdravstenom - fizičkom i psihičkom stanju učenika koji izdaje izabrani lekar (pedijatar) na osnovu zdravstvenog kartona.

Izbegavati aktivnosti koje podrazumevaju mešanje učenika iz različitih škola u zatvorenom prostoru. Preporučuje se upotreba zaštitniih maski za sve zaposlene učenike i treća lica, sve vreme tokom putovanja kao i tokom boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veći broj osoba i kada nije moguće održavati rastojanje.

Preporuka Batuta

Institut "Batut" prosledio je Ministarstvu prosvete preporuku za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika u školama od 14. marta u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti svih učenika u obrazovno-vaspitnom radu.

"Imajući u vidu celokupnu situaciju u evropskim zemljama, smatramo da još nisu stvoreni uslovi za realizaciju ekskurzija u inostranstvu, izuzev u Republici Srpskoj", navodi se u dopisu

Komentari (0)

Srbija