Društvo

Oko 1.000 đaka u septembru na ekskurzijama: Pojedine škole već ugovorile termine iako nema preporuke Ministarstva

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/09/2021

-

07:07

Oko 1.000 đaka u septembru na ekskurzijama: Pojedine škole već ugovorile termine iako nema preporuke Ministarstva
Oko 1.000 đaka u septembru na ekskurzijama: Pojedine škole već ugovorile termine iako nema preporuke Ministarstva - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete još nije dalo preporuku školama da li se mogu organizovati ekskurzije, rekreativne nastave. Većina škola i dalje čeka instrukcije resornog ministarstva, ali ima i onih koji su požurile da već ugovore termine.

To je za Euronews Srbija potvrđeno u Centru dečjih letovališta u čijim objektima đaci najčešće borave tokom rekreativne nastave, ekskurzije ili nastave u prirodi.

Centar dečjih letovališta ima šest odmarališta i tenutno se 50 učenika nalazi u odmaralištu Mitrovac na Tari.

Iz Centra dečjih letovališta (CDL) za Euronews Srbija kažu da će prema trenutnim rezervacijama od 7. septembra do kraja septembra imati po smenama oko 1.000 đaka i oko 60 njihovih nastavnika koji dolaze na nastavu u prirodi i ekskurzije. U pitanju su škole iz Beograda.

"Njihov boravak zavisi od epidemioloških mera i odluke samih škola da li će đaci krenuti, jer odluku o tome donose škole. Među ovim rezervacijama imamo i zamenska putovanja, ali i nastavu u prirodi prema novim planovima škola za 2021/2022. godinu", poručuju iz Centra dečjih letovališta.

Kako kažu da li će se planirani boravak dece odložiti zavisi od odluke škole, odnosno korisnika koji žele da borave u objektima CDL, koji treba da realizuju nastavu u prirodi ili ekskurziju, ali i od slobodnih kapaciteta CDL.

Navode da se u CDL primenjuju dosledno sve mere zaštite od korona virusa koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i SZO - dezinfekcija objekta, mere koje se odnose na zaposlene i korisnike.

"CDL ima lekara koji je 24 sata prisutan u objektima, a sva deca pre puta imaju pregled lekara i sa zdravstvenim listama dolaze u naše objekte. Svi objekti CDL rade i poslovni procesi se odvijaju prema procedurama", navode u CDL.

Sa rekreativne se vratili zaraženi učenici

Sa rekreativne nastave koja je bila na Divčibarama početkom septembra vratilo se 32 zaraženih učenika i četiri učitelja Osnovne škole "Milan Rakić" na Novom Beogradu. 

Učenici i nastavnici su na rekreativnoj nastavi bili od 22. avgusta do  29. avgusta, a bili su  smešteni u hotelu Heba (94 učenika III, IV i V razreda i sedam  nastavnika).

Tanjug/Dušan Aničić

 

Кako ima više  obolelih đaka u odeljenjima, nastava se za sve đake iz tih odeljenja održava online.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu za Euronews Srbija da sva deca imaju blažu kliničku sliku: povišenu telesna temperatura, malaksalost, gušobolju, promuklost, kašalj, povraćanje i ređu stolica (kod par učenika). Svi oboleli se nakon pregleda lekara oporavljaju kod kuće.

Nisu stigle preporuke Ministarstva

Tamara Kovačević, direktorka Osnovne škole "Zaga Malivuk" u Krnjači kaže da iz Ministarstva prosvete nije stigla izdvojena preporuka školama za organizovanje ekskurzija i rekreativne nastave.

Ona navodi da je škola imala jedno neprijatno iskustvo, da je uplaćen novac za nastavu u prirodi i ekskurzije, a da nisu mogle da se realizuju zbog epidemiološke situacije. 

Novac nisu mogli da vrate roditeljima, jer je već prosleđen hotelima, tako da su čekali prvu povoljnu situaciju da se putovanja realizuju. Sve je završeno u junu ove godine.

"Sada ćemo biti mnogo oprezniji. Dok se situacija potpuno ne stabilizuje i dok ekskurzije i nastava u prirodi ne budu mogli da se realizuju bez ikakvog rizika nećemo se upuštati u njihovo organizovanje", kaže Kovačević za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija