Politika

Doneta odluka: Srednje škole u još dve lokalne samouprave prelaze na kombinovani model nastave

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/09/2021

-

12:42

Doneta odluka: Srednje škole u još dve lokalne samouprave prelaze na kombinovani model nastave
Doneta odluka: Srednje škole u još dve lokalne samouprave prelaze na kombinovani model nastave - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete saopštilo je da na kombinovani model nastave od naredne nedelje prelaze srednje škole u još dve lokalne samouprave  – Kragujevcu i Velikom Gradištu. Prethodno je odlučeno da po kombinovanom modelu nastava od 1. septembra počne u 15 lokalnih samouprava, dok je u srednjim školama u Tutinu i u srpskim sredinala na KiM počela potpuno onlajn.

"Na osnovu odluke Tima  za  praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog  od strane Кriznog štaba, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 6. septembra 2021. godine i u  srednjim školama na teritoriji Grada Kragujevca i opštine Veliko Gradište", kažu u Ministarstvu prosvete.

Navode da u  režimu drugog modela nastave ostaju i srednje škole u 15 jedinica za koje je odluka doneta prošle nedelje.   

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni  proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave  i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Takođe, na snazi ostaje odluka o primeni trećeg modela,  odnosno onlajn nastave u svim  srednjim školama u opštini Tutin i osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Кosovo i Metohija.

"U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog   rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama. Odluka o načinu organizacije nastave u osnovinim i srednjim školama doneta je  u  skladu  sa odlukama i zaključcima Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnograda u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu", navodi se u saopštenju. 

Semafor sistem

Školska godina u Srbiji počela je po "semafor sistemu". Lokalne samoouprave podeljene su u tri zone - zelena, žuta, crvena (zavisno od epidemiološke situacije) i na osnovu toga primenjivaće se tri modela nastave - direktni, kombinovani i onlajn

Od 1. septembra u žutoj zoni našli su se – Kladovo, Petrovac na Miavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, te je nastava u tim lokalnim samoupravama počela po kombinovanom modelu - dan u školi, dan od kuće.

 U Tutinu, koji je za sada jedini u crvenoj zoni, srednjoškolci su ostali kod kuće i časove prate onlajn. Sve škole u srpskim sredinama na teritoriji KiM sa nastavom su krenule onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija