Društvo

Počela školska godina u Srbiji, na snazi "semafor sistem": U većini samouprava đaci su u klupama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

10:39

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nova školska godina počela je jutros za sve učenike osnovnih i srednjih škola intoniranjem himne "Bože pravde". Nastava je u većini škola počela regularno, časovi traju 45 minuta, svi đaci su u školskim klupama, a maske su obavezne i za učenike i nastavnike.

U Osnovnoj školi "Karađorđe" u beogradskoj opštini Vožbovac posebno uzbuđenje kod učenika prvog razreda koji će prvi put sesti u školske klupe, upoznati nove drugare, učitelje.

Međutim, uzbuđenja je bilo i kod đaka drugog razreda koji su takođe, ove godine po prvi put svi zajedno seli u školske klupe, jer su zbog epidemije u prošloj školskoj godini bili podeljeni u dve grupe, te se skoro ne poznaju.

Maske su obavezne i za učenike i za nastavnike. Nastavnici koji su vakcinisani ne moraju da ih nose, već ih stavljaju samo ukoliko prilaze učeniku na razdaljinu manju od jednog metra.

Đaci su u obavezi da ih nose od ulaska u školu do svog mesta. Tu mogu da ih skinu, ali ih stavljaju kada odgovaraju, međusobno razgovaraju, odlaze na odmor, do toaleta.

Prvi put zajedno učenici drugog razreda

Direktor Osnovne škole Karađorđe Obrad Drakulić kaže da nastava u toj školi počela u zelenoj zoni – direktno, svi učenici su u učionicama. 

"Po prvi put su i učenici drugog razreda svi zajedno i sada je to posebna radost", kaže Drakulić za Euronews Srbija.

 

On je naglasio da učenici mogu da skinu masku dok sede u klupi, ali je stavljaju kada odgovaraju ili međusobno razgovaraju. Za "semafor sistem" i prelazak na određeni model nastave zadužen je Tim za škole koga čine predstavnici dva ministarstva - prosvete i zdravlja, kao i Instituta Batut.

"Predviđeno je da niži razredi osnovne škole, od prvog do četvrtog razreda, ide regularno u školu, osim kada dođemo u crvenu zonu, ali sve to nam javlja Tim za škole. U jednom odeljenju ako se razboli jedan učenik nastavlja se nastava, ali ukoliko se dvoje razboli onda celo odeljenje 10 dana prelazi na nastavu na daljinu", naveo je Drakulić.

Svakog utorka škole su u obavezi da obaveštavaju školske uprave o broju zaraženih učenika i nastavnika. U zavisnosti od epidemiološke situacije u opštini ili gradu Tim za škole odlučiće koji model nastave se primenjuje. Sve škole petkom do 12 sati dobijaće uputstva kako se radi naredne nedelje i o tome obaveštavati učenike i roditelje.

Euronews/Printscreen

 

U regularnim okolnostima roditelji su imali određeni dan i vreme kada mogu da dođe u školi na "otvorena vrata", porazgovaraju sa razrednim starešinom ili učiteljicom. Drakulić kaže da je preporuka sada da roditelji ne ulaze u školu. Međutim, i prošle godine bilo je situacija kada roditelji moraju da dođu, jer se neke stvari lakše rešavaju u direktnoj komunikaciji, te da će tako biti i ove godine.

Sačekati sa izletima i ekskurzijama

Preporuka je da se sačeka i sa izletima i ekskurzijama.

"Naša škola će sačekati povoljan momenat za ekskurzije i izlete. Protekle dve godine nismo imali ekskurzije i rekreativne ", rekao je Drakulić.

Srednje škole u 15 opština, koje su u žutoj zoni zbog loše epidemiološke situacije, startovale su danas kombinovanom nastavom - dan u školi, dan od kuće. 

U žutoj zoni našli su se – Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik. U Tutinu, koji je za sada jedini u crvenoj zoni, srednjoškolci su ostali kod kuće i časove prate onlajn.

Sve škole u Nišu počele regularno

Škole u Nišu počele su regularno. Zeleno svetlo osim u Preševu i Bojniku, što znači kombinovano.

Predrag Nešović, načelnik Školske uprave Niš kaže da sve škole u Nišu u zelenoj zoni i na neposrednom vidu nastave.

On je za Euronews Srbija naveo da je školska uprava, Grad Niš organizovali savetovanje za sve direktore škola kom su prisustvovali i predstavnici MInistarstva prosvete i epidemiolozi.

Euronews Srbija

Navodi da je u niškim školama vakcinisano oko 70 odsto zaposlenih.

Upitan da li je sve spremno u seoskim školama ukoliko bude moralo da se pređe na nastavu na daljinu, on je rekao da su još prošle godine obezbeđeni mobilni telefoni, tableti, internet za đake iz socijalno ugroženih porodica.

Ističe da će Tim za škole obrađivati podatke koji pristižu iz svih školskih uprava i na osnovu toga obaveštavati škole o modelu nnastave.

U nišu je ove godine u školske klupe selo 2.390 prvaka, što je više nego prošle godine.

Na KiM nastava onlajn

Nastava u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji počela je onlajn.

"Naknadno je razmatrana situacija sa školama na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i Tim za škole doneo je odluku da tamošnje škole od 1. septembra krenu onlajn", kažu u Ministarstvu prosvete za Euronews srbija.

Ružić:Svi građani treba da poštuju osnovne simbole

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) negodovalo je što nastava u svim školama počinje intoniranjem himne "Bože pravde".

"Trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda", navelo je BNV na svom sajtu.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da građani Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, uživaju jednaka prava i osnovno je da kao građani te iste države poštujemo njene osnovne simbole – zastavu, himnu i grb.

"Da li je to toliko teško učiniti bilo kom pojedincu u ovoj zemlji u kojoj živimo, radimo, obrazujemo se, radujemo se? Posebno ukoliko ta ista država uzvraća bolje nego mnoge zemlje u svetu i bude hvaljena u međunarodnim institucijama za isto. Posebno ukoliko ta ista država obezbeđuje zakone u svim oblastima kako bi svi pripadnici nacionalnih manjina mogli da uče na svom jeziku, u opštini se obraćaju na svom jeziku, upisuju se u javne knjige na svom pismu, ispisujemo toponime gde su nastanjeni, imaju prednost pri zapošljavanju, da neguju svoju tradiciju i kulturu - zapitao je Ružić.

On je postavio pitanje i da li se mnogo traži od nekoga, ako je zahtevano da se poštuju osnovni državni simboli, definisani Ustavom Srbije.

"Što se tiče BNV, ne vidim da je reagovao neko što u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj bošnjačka deca prisustvuju obeležavanju važnih datuma i događaja kao što je Dan škole sa njihovim državnim simbolima", zaključio je ministar, prenose Novosti

 

 

Komentari (0)

Srbija