Društvo

Svakog petka roditelji đaka će znati da li škola menja model nastave: Kako se prelazi iz zelene u žutu i crvenu zonu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

31/08/2021

-

07:02

Svakog petka roditelji đaka će znati da li škola menja model nastave: Kako se prelazi iz zelene u žutu i crvenu zonu
Svakog petka roditelji đaka će znati da li škola menja model nastave: Kako se prelazi iz zelene u žutu i crvenu zonu - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u školama i lokalnim samoupravama pratiće se na nedeljnom nivou. Zavisno od broja inficiranih virusom korona, ali i broja vakcinisanih, pacijenata na bolničkom lečenju - znaće se da li su lokalne samouprave u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni.

Zavisno od "semafor zone" tim za škole odlučivaće na nedeljnom nivou koji model nastave će se primenjivati - direktni, kombinovani ili onlajn. Svakog petka do 12 sati roditelji i učenici će biti obavešteni po kom modelu nastave će se raditi u narednoj nedelji.

Planirano je da školska godina za sve osnovce počne 01. septembra u klupama, a časovi će trajati 45 minuta. Ipak, zbog pogoršanja epidemiološke situacije 15 lokalnih samouprava našlo se u žutoj zoni i odlučeno je da nastava u srednjim školama počne po kombinovanom modelu - dan u školi, dan onlajn.

U žutoj zoni našli su se – Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Tutin je već prešao u crvenu zonu, te će školska godina za sve srednjoškolce u toj opštini početi onlajn nastavom.

Lokalne samouprave, odnosno zavodi za javno zdravlje svakog utorka obaveštavaće Tim za škole, koga čine predstavnici ministarstva zdravlja i prosvete, kao i Instituta Batut o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Oni će na osnovu tih podataka procenjivati u kojoj zoni su lokalne samouprave i po kom modelu će ići nastava u školama.

Situacija u Pazaru nestabilna i nesigurna

Direktor Zavoda za javno zdavlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže da je situacija u tom gradu "nestabilna i nesigurna", da u Opštoj bolnici trenutno imaju 110 pacijenata iz Tutina i Novog Pazara.

On je za Euronews Srbija rekao da danas ponovo šalju podatke Institutu Batut o epidemiološkoj situaciji u Novom Pazaru, da će to ubuduće da rade jednom nedeljno kako bi se procenilo u kojoj je zoni je ta lokalna samouprava i po kom modelu će se organizovati nastava.

profimedia

Nastava za sve osnovce počinje redovno, u školi

U izveštaju se šalju podaci za poslednje dve nedelje i to koliko je obavljeno PCR testiranja i koliko je bilo pozitivnih građana, zatim broj vakcinisanih osoba, zauzetost bolničkih kapaciteta, ali i spremnost škole da poštuju protivepidemijske mere.

"Što se tiče Novog Pazara i prošlonedeljnog izveštavanja, Novi Pazar je nedelju dana bio u žutoj zoni, a zadnjih nedelju dana je u crvenoj zoni. Zadnja preporuka je bila da osnovne škole u Novom Pazaru i Tutinu krenu regularno, da srednje škole u Tutinu krenu onlajn, a srednje škole u Novom Pazaru kombinovano. Mi i danas ponovo pravino izveštaj za Batut. Svakih sedam dana šaljemo te podatke u cilju da se što bolje pripreme škole za početak školske godine", rekao je Spahić.

Navodi da je sa svim direktorima škola održan sastanak, da će Zavod za javno zdravlje uraditi dezinfekciju svih škola pre nego što se učenici vrate u školske klupe.

Osim dezinfekcije prostora, zavodu predstoji i edukacija kadra u školama - da se pojačaju dežurstva, da nastavnici mogu da prepoznaju bolesnog učenika sa simptomima, da blagovremeno reaguju, izoluju ga, da se prate kontakti.

Spahić navodi da je važno da se što više prosvetnih radnika vakciniše:"Mi smo apelovali da se što više ljudi, posebno prosvetnih radnika vakciniše. Mogao bi procenat vakcinisanih nastavnika da bude veći", naveo je on.

Ružić: Procena na nedeljnom nivou

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se nastava u školama odvijati redovno ili na daljinu u zavisnosti od procene epidemiološke situacije. 

Tanjug/Jaroslav Pap

I ove godine obavezne maske u školama

Gostujući na TV Prva, Ružić je ponovio da će u narednoj školskoj godini primenjivati tzv. "model semafora", da će zavisno od epidemiološke situacije lokalne samouprave biti svrstane u tri zone - zelena, žuta, crvena, a u skladu sa tim u školama primenjivana tri modela nastave - direktni u školi, kombinovani i onlajn.

Pojasnio je da ukoliko se pojavi jedan zaražen učenik u odeljenju, ostalu đaci nose maske i nastavljaju sa redovnom nastavom. Međutim, ukoliko se pojavi dva ili više učenika u istom odeljenju onda svi prelaze na onlajn nastavu 10 dana.

Ministar je objasnio i da roditelji ne mogu da traže da im dete pohađa onlajn nastavu, ali je dodao da, ukoliko je dete u većem riziku, roditelji mogu to da traže od škole, ali su u obavezi da prilože potvrdu lekara.

Komentari (0)

Srbija